Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Holotropisch ademen

 

Waar staat Holotropisch ademen voor?

Holotropisch ademen staat voor bewegen in de richting van heelheid. De term ‘holotropisch’ is afkomstig van de Griekse woorden Holos en trepein. Holos betekent letterlijk heel en trepein betekent letterlijk gaan naar.

Wat is Holotropisch ademen?

Holotropisch ademen is een therapeutische en transformerende ademhalingsmethode die het lichaam heelt van verschillende blokkades. Tijdens deze methode adem je snel en diep wat helende effecten zou hebben op lichaam en geest. Holotropisch ademen is niet alleen ademen volgens een bepaald ritme, het is veel meer dan dat. Het doel van Holotropisch ademen is om jezelf te helen en tot diepere lagen van je bewustzijn te komen. Het is een vorm van therapie die zeer diep gaat.

Door middel van het ademhalingsritme kun je in een soort trance terechtkomen. Holotropisch ademen is dan ook een ‘natuurlijke en therapeutische’ wijze om in een trance te raken. Voor deze ademhalingsmethode is het belangrijk dat je dit uitvoert onder begeleiding van een ademcoach of andere professionele behandelaar die gecertificeerd is in deze methode.

Zodra de geest in de gewenste staat van zijn terechtkomt opent dat de mogelijkheid om blokkades en trauma’s te doorbreken. Ook wordt het zelfhelend vermogen van het lichaam geactiveerd. Naast de helende werking van deze methode kan Holotropisch ademen ook bijdragen aan het krijgen van inzichten in jezelf: wie ben jij tot in het diepste van de kern? Ook kan het inzicht geven in patronen van je eigen gedrag.

Holotropisch ademen heeft raakvlakken met Transformational Breathing. Deze ademhalingstechniek is ook gericht op het activeren van het zelfhelend vermogen.

 

Wat zijn de voordelen van Holotropisch ademen?

De voordelen van Holotropisch ademen zijn zeer divers en kunnen levensveranderend uitpakken. Doordat de methode tot diep in de kern doorwerkt, kunnen onverwerkte emoties en trauma’s naar boven komen. Deze kunnen verwerkt worden doordat je de ervaringen fysiek en mentaal gevoelsmatig als het ware weer opnieuw herbeleeft of voelt. Hierna is een persoon vaak in staat om het trauma of de negatieve emoties los te laten. Hierdoor laat het lichaam de spanning of blokkade los, het zelfhelend vermogen van het lichaam wordt in dit stadium geactiveerd.

Wat het zelfhelend vermogen doet, is ervoor zorgen dat de betreffende ervaring merkbaar wordt in ons bewustzijn. Vaak stoppen we negatieve ervaringen (onbewust) zo diep weg in ons systeem dat we zelfs geneigd zijn te geloven dat we ze verwerkt hebben of dat ze er simpelweg niet meer zijn. Helaas is dit niet altijd wat er gaande is. Ons brein laat ons geloven dat dit zo is maar vaak zit het trauma of de negatieve ervaring nog wel degelijk diep in ons systeem verscholen.

Een overzicht van wat de voordelen van Holotropisch ademen kunnen zijn:

 • Verhoogt het bewustzijn;
 • stimuleert de persoonlijke ontwikkeling;
 • loslaten en helen van trauma’s en emotionele blokkades;
 • brengt je dichter bij je ware zelf;
 • stelt je in staat om meer vanuit de kern van wie je echt bent te leven;
 • vermindert psychische en fysieke klachten;
 • doorbreken van gedragspatronen die niet stimulerend voor iemand werken;
 • activeert het zelfhelend vermogen;
 • het lichaam komt vrij van spanningen en blokkades.

 

Wie is de grondlegger van Holotropisch ademen?

De grondlegger van Holotropisch ademen is de psychiater Stanislav Grof. Stanislav is ook de grondlegger van psychedelische psychotherapie. Hij heeft in zijn carrière van zestig jaar veel onderzoeken en research gedaan naar het menselijk bewustzijn. De ontdekking van Holotropisch ademen heeft hij niet volledig alleen gedaan, samen met zijn vrouw Christina Grof die een achtergrond heeft in de kunst en yoga hebben ze deze methode ontwikkeld.

 

Wat zijn de effecten van Holotropisch ademenen?

De effecten van Holotropisch ademen zijn intens. De effecten zijn zowel mentaal als fysiek voelbaar. Op spiritueel niveau kunnen er ervaringen plaatsvinden die zorgen voor een staat van trance. De ademhalingsmethode verhoogt de staat van je bewustzijn waardoor je als het ware in een diepere laag van je bewustzijn terechtkomt waar je doorgaans niet zomaar bijkomt.

Bij deze methode is het belangrijk om je over te geven aan dat wat er komen gaat en niet in verzet te gaan. Van tevoren zul je niet weten hoe je alles precies gaat ervaren, je hebt hier niet 100% de controle over tijdens een sessie. De cellen die het zelfhelend vermogen van het lichaam mogelijk maken gaan aan de slag, hierdoor kunnen mensen afhankelijk van het trauma of de blokkade die ze vasthouden verschillende reacties hebben op de behandeling.

Zo kan het gebeuren dat iemand allerlei fysieke sensaties ervaart zoals trillen, tintelingen, huilen, lachen of schokken. Op emotioneel niveau gebeurt er natuurlijk ook van alles waardoor er verschillende herinneringen naar boven kunnen komen die bepaalde emoties kunnen triggeren.

 

Hoe wordt Holotropisch ademen uitgevoerd?

Holotropisch ademen wordt onder begeleiding van een gecertificeerde behandelaar uitgevoerd. Omdat deze methode om meer dan alleen ademen volgens een bepaald ritme gaat, komt er meer bij kijken. Zie hieronder een overzicht van hoe deze methode wordt uitgevoerd.

 • Zorg voordat je begint dat je qua planning voor de rest van de dag niets anders gepland hebt staan;
 • de ademhalingssessie duurt ongeveer drie uur, juist door het ademhalingsritme voor langere tijd uit te voeren, ontstaat het gewenste effect;
 • het ademhalingsritme is sneller en dieper dan hoe je normaal gesproken ademt, hierdoor komt er meer zuurstof vrij in je lichaam wat allerlei processen in het lichaam in gang zet en activeert;
 • als je een Holotropische ademsessie in een groep doet, zul je altijd in tweetallen te werk gaan. Er moet te allen tijde een persoon zijn die jou observeert terwijl je de ademhalingstechniek uitvoert. Dit is de sitter. Als de ademsessie voorbij is dan wordt er omgewisseld. Bij een privésessie zal de therapeut op je letten;
 • zorg ervoor dat je een behandelaar kiest die goed aanvoelt en die gecertificeerd is;
 • ga zo open mogelijk een sessie in en probeer jezelf 100% over te geven.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.