Soorten yoga
Welke soorten yoga zijn voor mij geschikt?
Er bestaan enorm veel soorten yoga, maar de meest voorkomende kunnen worden beperkt tot maximaal 10 soorten. Als je nog niet weet welke stijl het beste bij jou past, lees de onderstaande uitleg bij ieder yogastijl dan eens door om erachter te komen of jij je aangetrokken voelt tot deze stijl. Als je meer wilt weten over een yoga soort, klik er dan op en lees de uitgebreide informatie.
Hatha Yoga
Hatha Yoga is erg geschikt voor iedereen die het stukje bewustzijn en rust in zichzelf wilt vinden en meer flexibiliteit in zijn of haar lichaam wilt ontwikkelen. Bij Hatha Yoga luister je naar je gevoel en je fysieke lichaam en ben je voornamelijk bezig met het beoefenen van statische asana’s (stilstaande oefeningen). Hatha Yoga is een geschikte yogastijl voor zowel beginners als de meer ervaren yogi en is een van de meest voorkomende yoga soorten in Nederland waardoor je gemakkelijk een proefles kunt volgen.
Ashtanga Yoga
Ashtanga Yoga betekent letterlijk: “Acht ledematen Yoga” en het gaat voornamelijk om het zuiveren van je lichaam. Wat Ashtanga Yoga voornamelijk anders maakt dan de meeste yogastijlen is dat de asana’s elkaar opvolgen: het einde van elke asana vormt het begin voor de volgende asana. De houdingen lopen als het ware als een dans in elkaar over.
Bij Ashtanga Yoga wordt de nadruk gelegd op de ademhaling en zowel de lichamelijke als geestelijke aspecten komen bij de soort yoga terug. Dit maakt Ashtanga Yoga erg aantrekkelijk en geschikt voor iedereen.
Vinyasa Yoga
Vinyasa Yoga is een onderdeel van Ashtanga Yoga en wordt ook wel Flow Yoga genoemd en in het Westen Power Yoga. Bij Ashtanga Yoga zijn de asana’s opeenvolgend waardoor het een dynamische vorm krijgt. De overgangen die deze houdingen dynamisch maken wordt een Vinyasa genoemd. Vinyasa Yoga is een van de yoga soorten waar de focus meer op de ademhaling ligt.
Vinyasa Yoga heeft ook raakvlakken met Hatha Yoga. Zo wordt bijvoorbeeld de welbekende Zonnegroet asana zowel bij Hatha als Vinyasa Yoga beoefend. Het verschil is dat het bij Hatha Yoga meer om de uitlijning van het lichaam gaat terwijl het bij Vinyasa Yoga gaat om de in- en uitademing die op elke beweging wordt uitgevoerd. Hierdoor ontstaat de vloeiende flow.
Yin Yoga
Yin Yoga is gericht op het ontspannen van de spieren. Hierdoor wordt er dieper gewerkt op onder andere de meridianen, bindweefsel en spieren. Yin Yoga maakt voornamelijk gebruik van statische asana’s. Typerend voor Yin Yoga is dat de asana’s lang worden aangehouden voor soms wel 5 tot 15 minuten. Ook wordt er regelmatig aandacht besteed aan meditatie waardoor het lichaam zowel mentaal als fysiek in balans komt.
Yin Yoga is geschikt voor zowel beginners als de meer ervaren yogi. Doordat je bij Yin Yoga lang een bepaalde asana aanhoudt, heeft dit ook werking op het concentratievermogen. Belangrijk is om mentaal los te kunnen laten en daardoor is Yin Yoga uiterst geschikt voor mensen die meer rust in zichzelf willen vinden. Op het gebied van lichamelijke klachten is Yin Yoga erg geschikt voor mensen met spierklachten aan o.a. de rug, nek en schouders. Daarnaast is het goed toe te passen op klachten als overspannenheid, burn-out en zelfs reumapatiënten.
Yoga Nidra
Yoga Nidra is anders dan de meeste yogastijlen die je misschien al kent. Waarom? Omdat een Yoga Nidra sessie in één asana wordt uitgevoerd, namelijk in Savasanah. Voor de beginnende yogi die dit nog niet kent: dit is de houding waarbij je op je rug ligt met de handpalmen naar boven gericht (de meeste yoga lessen eindigen hiermee).
Yoga Nidra betekent ‘Yoga slaap’ of ook wel ‘slaap van de yogi’.
Door de vele effecten die Yoga Nidra kan hebben op je lichaam en geest is deze yogastijl eigenlijk voor iedereen geschikt. Je hoeft namelijk niet lenig te zijn of al ervaring te hebben met een andere yogastijl.
De grootste uitdaging is waarschijnlijk het stil liggen in savasana en de gedachtes die 24/7 doorgaan even op pauze te zetten.
Power Yoga
Bij Power Yoga worden veel verschillende soorten asana’s uit Ashtanga en Vinyasa Yoga met elkaar gecombineerd. Door de variatie in oefeningen worden de spieren constant op een andere manier gebruikt en hierdoor sterker. Door de intensieve oefeningen wordt het lichaam van binnen opgewarmd en worden de spieren en gewrichten makkelijk soepel. Bij Power Yoga is het hele lichaam betrokken.
Voor iedereen die op zoek is naar een sportieve yoga soort is Power Yoga ideaal. De focus ligt niet op het geestelijke aspect maar juist op het lichamelijke aspect waardoor je een sportieve en fysieke les kunt verwachten.
Bikram Yoga
Bikram Yoga is gebaseerd op Hatha Yoga. Bij Bikram Yoga wordt er gewerkt met een vaste serie van 26 asana’s en ademhalingsoefeningen afkomstig uit Hatha Yoga. Wat Bikram onderscheidt van andere soorten yoga is dat het wordt uitgeoefend in een verwarmde ruimte met een temperatuur van ongeveer 38 tot 40 graden Celsius. Naast de warmte in de ruimte is ook de luchtvochtigheid vrij hoog.
Bikram Yoga is gericht op het bevorderen van de gezondheid. Het werkt stress verlagend en door de warme ruimte worden de spieren sneller soepel, wordt de bloedcirculatie geactiveerd en wordt er meer zuurstof opgenomen in het bloed. Door de hoge temperatuur is Bikram Yoga een vrij intensieve yogastijl. Desondanks is het een geschikte yogastijl voor mensen met lichamelijk klachten zoals reuma, depressies, stress en spierklachten.
Hot Yoga
Hot Yoga is afgeleid van Bikram Yoga. Bij Hot Yoga is de temperatuur in de ruimte echter minder hoog dan bij Bikram Yoga, ongeveer tussen de 30 en 35 graden Celsius. Bij Hot Yoga zijn de asana’s afgeleid van Vinyasa Yoga wat betekent dat er meer variatie zit in de asana’s. Geen vaste serie van 26 asana’s maar elke les kan inhoudelijk weer anders zijn. Omdat Hot Yoga zoveel goede effecten heeft, is het voor veel mensen geschikt en het net iets toegankelijker dan Bikram Yoga door de minder hoge temperatuur en meer afwisselende asana’s.
Iyengar Yoga
Binnen de verschillende yoga soorten is Iyengar de yoga soort waarbij alles draait om de juiste techniek en een perfecte uitlijning waardoor het lichaam zich op een goede manier kan ontwikkelen zonder blessures of extreme pijn op te lopen. Iyengar Yoga is dankzij het gebruik van yoga accessoires zoals riemen en blokken een van de minst blessure gevoelige yogastijlen.
Met Iyengar Yoga zorg je voor een goede houding doordat je deze goed leert uit te voeren. Iyengar Yoga is geschikt voor alle leeftijden en specifiek voor ouderen, mensen met een ziekte of aandoening en beginnende yogi’s omdat de oefeningen statisch zijn en er veelvuldig gebruik gemaakt wordt van attributen ter ondersteuning van de yoga asana’s.
Kundalini Yoga
Kundalini Yoga is een spirituele yogastijl. Bij Kundalini Yoga draait het om het activeren van je eigen bewustzijn. Wanneer je dit met succes uitvoert, creëer je een hogere staat van bewustzijn. Er komt energie vrij in het lichaam door het openen van de chakra’s. Met name in het zenuwstelsel komt deze energie vrij. Er wordt gesproken over een ‘opgerolde slang’ die zich in de eerste chakra bevindt (de basis van de wervelkolom).
Door de intensiteit van Kundalini Yoga is deze yogastijl geschikt voor de meer ervaren yogi. Omdat de energie die vrijkomt bij Kundalini Yoga als behoorlijk intens kan worden ervaren, is het belangrijk dat je de basis van yoga al goed beheerst.
Restorative Yoga
Restorative Yoga betekent letterlijk ‘herstellende yoga’ of ‘vernieuwende yoga’ en is bedoeld om tot diepe ontspanning te komen en daarmee het lichaam te laten herstellen. Dit houdt in dat je met het beoefenen van deze yogavorm het zelfherstellende vermogen van je lichaam activeert. Een belangrijk onderdeel in deze yogastijl is dat door middel van het gebruik van veel verschillende yoga accessoires op zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel vlak ontspanning wordt gevonden.
Restorative Yoga is ideaal voor jou als je herstellende bent van een operatie, blessure of een geestelijk zware periode. Of als je een erg druk leven hebt en het gevoel hebt altijd ‘aan’ te staan. Door de beoefening van Restorative Yoga ontstaat er meer rust, ontspanning en ruimte in je lichaam en je hoofd.
Dru Yoga
Dru yoga is een rustige yogavorm, die ook wel ‘yoga van het hart’ genoemd wordt en met name gericht is op het vinden van de stilte in jezelf. De kalme bewegingen zorgen ervoor dat (emotionele) blokkades worden opgeheven en dat de energie rondom het hart weer gaat stromen. Dru yoga oefeningen bestaan uit kalme rek-, buig- en draaibewegingen, die vloeiend in elkaar overlopen. Anders dan bij andere vormen van yoga, blijf je dus in beweging en neem je geen statische houdingen aan.
Dru yoga heeft zowel op fysiek, mentaal als emotioneel niveau verschillende voordelen. Zo maakt het je lichaam op een zachte manier sterker en flexibel, brengt het je emotioneel in balans en zorgt het voor meer helderheid en rust in je hoofd.