Gratis verzending vanaf €40
Voor 17:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
20.000+ tevreden klanten

Soorten yoga

Hatha Yoga

Hatha Yoga

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga

Vinyasa Yoga

Vinyasa Yoga

Power Yoga

Power Yoga

Iyengar Yoga

Iyengar Yoga

Yin Yoga

Yin Yoga

Bikram Yoga

Bikram Yoga

Hot Yoga

Hot Yoga
Welke soorten yoga zijn voor mij geschikt?

Er bestaan enorm veel soorten yoga, maar de meest voorkomende kunnen worden beperkt tot maximaal 10 soorten. Als je nog niet weet welke stijl het beste bij jou past, lees de onderstaande uitleg bij ieder yogastijl dan eens door om erachter te komen of jij je aangetrokken voelt tot deze stijl. Als je meer wilt weten over een yoga soort, klik er dan op en lees de uitgebreide informatie.

 

Hatha Yoga


Hatha Yoga is erg geschikt voor iedereen die het stukje bewustzijn en rust in zichzelf wilt vinden en meer flexibiliteit in zijn of haar lichaam wilt ontwikkelen. Bij Hatha Yoga luister je naar je gevoel en je fysieke lichaam en ben je voornamelijk bezig met het beoefenen van statische asana’s (stilstaande oefeningen). Hatha Yoga is een geschikte yogastijl voor zowel beginners als de meer ervaren yogi en is een van de meest voorkomende yoga soorten in Nederland waardoor je gemakkelijk een proefles kunt volgen.

 

Ashtanga Yoga


Ashtanga Yoga betekent letterlijk: “Acht ledematen Yoga” en het gaat voornamelijk om het zuiveren van je lichaam. Wat Ashtanga Yoga voornamelijk anders maakt dan de meeste yogastijlen is dat de asana’s elkaar opvolgen: het einde van elke asana vormt het begin voor de volgende asana. De houdingen lopen als het ware als een dans in elkaar over.

Bij Ashtanga Yoga wordt de nadruk gelegd op de ademhaling en zowel de lichamelijke als geestelijke aspecten komen bij de soort yoga terug. Dit maakt Ashtanga Yoga erg aantrekkelijk en geschikt voor iedereen.


Vinyasa Yoga


Vinyasa Yoga is een onderdeel van Ashtanga Yoga en wordt ook wel Flow Yoga genoemd en in het Westen Power Yoga. Bij Ashtanga Yoga zijn de asana’s opeenvolgend waardoor het een dynamische vorm krijgt. De overgangen die deze houdingen dynamisch maken wordt een Vinyasa genoemd. Vinyasa Yoga is een van de yoga soorten waar de focus meer op de ademhaling ligt.

Vinyasa Yoga heeft ook raakvlakken met Hatha Yoga. Zo wordt bijvoorbeeld de welbekende Zonnegroet asana zowel bij Hatha als Vinyasa Yoga beoefend. Het verschil is dat het bij Hatha Yoga meer om de uitlijning van het lichaam gaat terwijl het bij Vinyasa Yoga gaat om de in- en uitademing die op elke beweging wordt uitgevoerd. Hierdoor ontstaat de vloeiende flow.

 

Power Yoga


Bij Power Yoga worden veel verschillende soorten asana’s uit Ashtanga en Vinyasa Yoga met elkaar gecombineerd. Door de variatie in oefeningen worden de spieren constant op een andere manier gebruikt en hierdoor sterker. Door de intensieve oefeningen wordt het lichaam van binnen opgewarmd en worden de spieren en gewrichten makkelijk soepel. Bij Power Yoga is het hele lichaam betrokken.

Voor iedereen die op zoek is naar een sportieve yoga soort is Power Yoga ideaal. De focus ligt niet op het geestelijke aspect maar juist op het lichamelijke aspect waardoor je een sportieve en fysieke les kunt verwachten.

 

Iyengar Yoga


Binnen de verschillende yoga soorten is Iyengar de yoga soort waarbij alles draait om de juiste techniek en een perfecte uitlijning waardoor het lichaam zich op een goede manier kan ontwikkelen zonder blessures of extreme pijn op te lopen. Iyengar Yoga is dankzij het gebruik van yoga accessoires zoals riemen en blokken een van de minst blessure gevoelige yogastijlen.

Met Iyengar Yoga zorg je voor een goede houding doordat je deze goed leert uit te voeren. Iyengar Yoga is geschikt voor alle leeftijden en specifiek voor ouderen, mensen met een ziekte of aandoening en beginnende yogi’s omdat de oefeningen statisch zijn en er veelvuldig gebruik gemaakt wordt van attributen ter ondersteuning van de yoga asana’s.

 

Yin Yoga


Yin Yoga is gericht op het ontspannen van de spieren. Hierdoor wordt er dieper gewerkt op onder andere de meridianen, bindweefsel en spieren. Yin Yoga maakt voornamelijk gebruik van statische asana’s. Typerend voor Yin Yoga is dat de asana’s lang worden aangehouden voor soms wel 5 tot 15 minuten. Ook wordt er regelmatig aandacht besteed aan meditatie waardoor het lichaam zowel mentaal als fysiek in balans komt.

Yin Yoga is geschikt voor zowel beginners als de meer ervaren yogi. Doordat je bij Yin Yoga lang een bepaalde asana aanhoudt, heeft dit ook werking op het concentratievermogen. Belangrijk is om mentaal los te kunnen laten en daardoor is Yin Yoga uiterst geschikt voor mensen die meer rust in zichzelf willen vinden. Op het gebied van lichamelijke klachten is Yin Yoga erg geschikt voor mensen met spierklachten aan o.a. de rug, nek en schouders. Daarnaast is het goed toe te passen op klachten als overspannenheid, burn-out en zelfs reumapatiënten.

 

Bikram Yoga


Bikram Yoga is gebaseerd op Hatha Yoga. Bij Bikram Yoga wordt er gewerkt met een vaste serie van 26 asana’s en ademhalingsoefeningen afkomstig uit Hatha Yoga. Wat Bikram onderscheidt van andere soorten yoga is dat het wordt uitgeoefend in een verwarmde ruimte met een temperatuur van ongeveer 38 tot 40 graden Celsius. Naast de warmte in de ruimte is ook de luchtvochtigheid vrij hoog.

Bikram Yoga is gericht op het bevorderen van de gezondheid. Het werkt stress verlagend en door de warme ruimte worden de spieren sneller soepel, wordt de bloedcirculatie geactiveerd en wordt er meer zuurstof opgenomen in het bloed. Door de hoge temperatuur is Bikram Yoga een vrij intensieve yogastijl. Desondanks is het een geschikte yogastijl voor mensen met lichamelijk klachten zoals reuma, depressies, stress en spierklachten.

 

Hot Yoga


Hot Yoga is afgeleid van Bikram Yoga. Bij Hot Yoga is de temperatuur in de ruimte echter minder hoog dan bij Bikram Yoga, ongeveer tussen de 30 en 35 graden Celsius. Bij Hot Yoga zijn de asana’s afgeleid van Vinyasa Yoga wat betekent dat er meer variatie zit in de asana’s. Geen vaste serie van 26 asana’s maar elke les kan inhoudelijk weer anders zijn. Omdat Hot Yoga zoveel goede effecten heeft, is het voor veel mensen geschikt en het net iets toegankelijker dan Bikram Yoga door de minder hoge temperatuur en meer afwisselende asana’s.

Lees meer
Lees minder
Gratis verzending vanaf €40
Voor 17:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
20.000+ tevreden klanten
Dit product is op dit moment helaas uitverkocht. Laat je e-mailadres hieronder achter en je ontvangt vanzelf een berichtje van ons als het product weer op voorraad is. We sturen je geen andere mails.