- Lorem ipsum
Ashtanga Yoga
Wat is Ashtanga Yoga?
Ashtanga Yoga is een dynamische yogastijl waarbij de asana’s elkaar opvolgen. Het einde van elke oefening vormt het begin van de volgende asana. De houdingen lopen als het ware als een dans in elkaar over. Dit is ook wat deze yogavorm onderscheidt van andere yogastijlen. Er wordt geen gebruik gemaakt van statische houdingen zoals bij bijvoorbeeld Hatha Yoga.
Bij Ashtanga Yoga wordt de nadruk gelegd op de ademhaling, ook wel de Ujjayi ademhaling genoemd. Ujjayi is een specifieke manier van ademhalen. Het wordt ook wel de ‘oceaanademhaling’ of ‘versterkerademhaling’ genoemd.
Deze manier van ademen is intenser omdat de ademhaling hoog in de borstkas ligt. Zowel de in- als uitademing gebeurt door de neus waardoor er meer bloed circuleert in de borstkas en er dus meer zuurstof wordt opgenomen in het bloed. Ook wordt hierdoor een interne warmte in het lichaam gecreëerd die zorgt voor een goede doorstroming van de bloedcirculatie en transpiratie.
Ashtanga Yoga is een intensieve yogastijl die bestaat uit zes series waarvan elke serie veertig houdingen heeft met een vaststaande volgorde van uitvoeren. De yogi’s die deze yogavorm volgens de ‘Mysore’ stijl beoefenen doen zes dagen per week een practice met op zaterdag een rustdag. Ook wordt er binnen deze yogavorm rekening gehouden met de stand van de maan, op dagen dat het volle maan of nieuwe maan is worden rustdagen ingelast. De naam Mysore is afkomstig van het plaatsje Mysore dat in India ligt. Hier gaf Pattabis Jois zijn lessen.
Waar staat Ashtanga Yoga voor?
Ashtanga Yoga betekent letterlijk: ‘Acht ledematen Yoga’ of ook wel ‘Het achtvoudige pad’. Het gaat om de zuivering van het lichaam welke bestaat uit acht verschillende ‘spirituele’ zuiveringen. Deze acht disciplines zijn belangrijk binnen de yoga en helpen je om dichter bij jezelf te komen en een dieper bewustzijn te creëren. De ‘acht ledematen’ staan beschreven in de yoga sutra’s van Patanjali en hebben elk een eigen thema.
Het achtvoudige pad bestaat uit:
- Yama: Zelfbeheersing
Dit gaat om je morele waarden, je bent eerlijk, je hebt respect voor je medemens, je bent loyaal en je gebruikt geen geweld.
- Niyama: Zuivering en leer
Je hebt een zuiver geweten en bent in staat om naar jezelf te reflecteren.
- Asana: Lichamelijke beoefening
Asana’s zijn yoga oefeningen die je uitoefent om je lichaam fit en energiek te houden.
- Pranayama: Beheersing van de ademhaling
Door je bewust te focussen op je ademhaling door middel van ademhalingstechnieken zul je merken dat dit van grote invloed is op je levensenergie.
- Pratyahara: Beheersing van de zintuigen
Tijdens het uitoefen van yoga beheers je de zintuigen. Je keert naar binnen, lichaam en geest komen samen.
- Dharana: Concentratie
Een goede concentratie heeft vele positieve gevolgen. Hiermee creëer je een heldere geest en kun je beter keuzes maken.
- Dhyana: Meditatie
Meditatie mag natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje van zuiveringen. Door te mediteren creëer je ruimte in je hoofd om te kunnen focussen en naar binnen te keren. Hierdoor ontstaat ruimte om te reflecteren en meer vanuit je innerlijke zelf en gevoel keuzes te maken.
- Samadhi: Volledige overgave
Bij Samadhi gaat het over verlichting, de ultieme staat van het zijn van een gelukkig en dankbaar mens.
Wat zijn de voordelen van Ashtanga Yoga?
Ashtanga (Vinyasa) yoga heeft veel voordelen. Omdat deze yogavorm uit een serie van vaste houdingen bestaat, zul je bij het regelmatig beoefenen van deze stijl de asana’s na verloop van tijd uit je hoofd kennen waardoor je steeds beter je focus kunt vinden en de aandacht kunt vestigen op de ademhaling en het goed uitvoeren van de poses. Op deze manier worden de sessies steeds kwalitatiever en kun je indien gewenst meer en meer de diepte in.
We zetten alle voordelen voor je op een rijtje:
- Versterkt het lichaam;
- verbetering van flexibel lichaam;
- vermindert stress;
- verbetert de focus;
- verbetert de emotionele staat;
- effectief bij nek en rugklachten;
- goede doorstroming van bloed en energie door het lichaam.
Wat is de geschiedenis van Ashtanga yoga?
De Indiase geleerde en filosoof Patanjali noemde Ashtanga Yoga al eeuwen geleden in zijn yoga sutra’s. Later is de yogastijl opgepikt door Sri K. Pattabhi Jois, hij bracht deze vorm naar het westen.
Sri K. Pattabhi Jois kwam tot de ontdekking dat adem de sleutel is tot het energetische lichaam. Om het fysieke en energetische lichaam te stimuleren en gezond te maken, gebruikte hij adem in combinatie met de Ashtanga asana’s. Door het energetische lichaam te reinigen en stimuleren vergroot je ook het geestelijke welzijn. Inmiddels is Ashtanga een traditionele yogastijl en zelfs levensstijl.
voor wie Ashtanga Yoga bedoeld?
Ashtanga Yoga heeft veel te bieden: zowel de lichamelijke aspecten komen terug als het spirituele en geestelijke aspect. Dit maakt deze yogavorm erg aantrekkelijk en geschikt voor iedereen. Bij Ashtanga Yoga gaat het om meer dan alleen yoga, het is een ware levensstijl. In het grotere geheel is het voor beginners raadzaam om eerst te beginnen met een yogastijl als bijvoorbeeld Hatha Yoga. Het is erg belangrijk om de asana’s rustig uit te voeren als je hier net mee begint, de bewegingen zijn vrij intensief door de dynamiek.
Wat is het verschil tussen Ashtanga en Vinyasa Yoga ?
Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga hebben zowel gelijkenissen als verschillen. Vinyasa Yoga is afgeleid van Ashtanga Yoga en maakt dat ook deze yogavorm zeer dynamisch en actief is. Toch zijn er verschillen tussen deze twee stijlen.
- Een groot verschil is het Mysore programma, deze wordt alleen gehanteerd bij Ashtanga.
- Waar bij Ashtanga Yoga de houdingen een vaststaande volgorde hebben is dat bij Vinyasa Yoga niet het geval. De oefeningen kunnen in allerlei verschillende volgordes uitgevoerd worden en hierbij wordt geen rekening gehouden met de rustdagen en de stand van de maan.
- Ademhaling, dit is bij alle yogastijlen een onderdeel maar de mate waarin hier op wordt gefocust verschilt per yogavorm. Bij Vinyasa Yoga ligt er meer nadruk op de ademhaling en merk je dit aan de manier waarop de asana’s worden uitgevoerd. De ‘Bandha’ (slot tussen yoga poses) heeft hier een aandeel in.
Asana’s
De Ashtanga Yoga houdingen kun je volgens het zogenaamde ‘Mysore programma’ uitvoeren. Dit is de traditionele manier van lesgeven voor deze yogavorm die ontwikkeld is door Sri K. Pattabis Jois. Het concept van ‘Mysore’ is dat je in groepsverband de les volgt maar individueel les krijgt van de yoga teacher. Op deze manier kun je op je eigen tempo de yoga reeks beoefenen en voelt het alsof je een privé les volgt. De yoga teacher geeft aan op welk moment je klaar bent voor een nieuwe yoga houding die je kunt toevoegen aan de reeks die je al uitvoert. Op deze manier voert iedereen in dezelfde les zijn eigen reeks uit en maakt het niet uit of je beginner of gevorderd bent.
Zie hieronder een overzicht van een aantal Ashtanga Yoga houdingen uit de ‘primaire serie’:
- Zonnegroet - Surya Namaskar
De Zonnegroet bestaat uit verschillende poses die aan elkaar een dynamische oefening zijn, deze yoga pose vind je ook terug binnen de Hatha Yoga maar dan wordt de oefening niet zo vloeiend achter elkaar uitgevoerd maar als los staande houdingen.
- Liggende grote teen - Padangustasana
Dit is een fijne pose om langzaam in de sequence te komen. De hamstrings en de benen stretch je hiermee. De oefening verlicht hoofdpijn, insomnia, angstgevoelens en stress.
- Staande vooroverbuiging - Pada hastasana
Met deze asana open je de heupen en train je het onderlichaam. De oefening kan verlichting geven bij hoofdpijn, vermoeidheid en slapeloosheid.
- Gestrekte hoekhouding - Utthita Parsvakonasana
De gestrekte hoekhouding is een krachtige houding met verschillende effecten. Deze houding stimuleert bijvoorbeeld het derde chakra, ons doorzettingsvermogen en onze benen.
- Staande hoekhouding - Prasarita Padottanasana
Deze asana is zeer effectief bij drukte in het hoofd. Doordat het bloed goed naar de hersenen stroomt in deze pose kalmeert het je hoofd en geeft een stretch aan je ruggengraat en benen.
- Hoofd naar kniehouding - Janu sirsasana
De hoofd naar kniehouding versoepelt verschillende lichaamsdelen: de nek, hamstrings en de benen. Dit is een effectieve asana die strak kan aanvoelen als je lichaam aan de stijve kant voelt. Juist dan is het wel goed om deze asana uit te voeren.
- Opwaartse plank - Purvottanasana
De opwaartse plank is een versterkende asana voor je armen, polsen en benen. Daarnaast open je het borstgebied en dus ook het hart chakra
- Piramide houding - Parsvottanasana
De piramidehouding geeft focus en concentratie. Daarnaast stretcht deze asana het heupgebied, de schouders en de ruggengraat.
Ashtanga yoga is een yogastijl waarbij het fijn kan zijn om gebruik te maken van yoga props om de oefeningen beter en zonder ongemak uit te kunnen voeren. Zo kun je bijvoorbeeld een yoga blok voor onder je rug gebruiken ter ondersteuning. De handige weight bags zijn tijdens veel asana’s te gebruiken op verschillende lichaamsdelen. Op deze manier voorkom je het krijgen van blessures wat bij deze yogavorm belangrijk is om op te letten.
Centraal staan binnen deze yogastijl: ademhaling, dynamisch, flexibiliteit, concentratie.