• Gratis verzending vanaf €40,-
 • Voor 17:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 80.000+ tevreden klanten

Ashtanga Yoga

 

Wat is Ashtanga Yoga?

Ashtanga Yoga betekent letterlijk: ‘Acht ledematen Yoga’ of ook wel ‘Het achtvoudige pad’. Bij Ashtanga Yoga gaat het om zuivering van het lichaam welke bestaat uit acht verschillende ‘spirituele’ zuiveringen.

De acht ledematen:

 1. Yama: Zelfbeheersing
 2. Niyama: Zuivering en leer
 3. Asana: Lichamelijke beoefening
 4. Pranayama: Beheersing van de ademhaling
 5. Pratyahara: Beheersing van de zintuigen
 6. Dharana: Concentratie
 7. Dhyana: Meditatie
 8. Samadhi: Volledige overgave

In Ashtanga Yoga worden de asana’s beoefend met Vinyasa en Tristhana.

Wat Ashtanga Yoga voornamelijk anders maakt dan de meeste yogastijlen is dat de asana’s elkaar opvolgen, het einde van elke asana vormt het begin voor de volgende asana. De houdingen lopen als het ware als een dans in elkaar over.

Bij Ashtanga Yoga wordt de nadruk gelegd op de ademhaling, ook wel de Ujjayi ademhaling genoemd. Ujjayi is een specifieke manier van ademhalen. Het wordt ook wel de oceaanademhaling of versterkerademhaling genoemd.

Deze manier van ademhalen is intenser omdat de ademhaling hoog in de borstkas ligt. Zowel de in- als uitademing gebeurt door de neus waardoor er meer bloed circuleert in de borstkas en er dus meer zuurstof wordt opgenomen in het bloed. Ook wordt hierdoor een interne warmte in het lichaam gecreëerd die zorgt voor een goede doorstroming van de bloedcirculatie en transpiratie.

Ashtanga Yoga is dan ook een intensieve en intense yogastijl.

 

Geschiedenis

De Indiase geleerde en filosoof Patanjali noemde Ashtanga Yoga al eeuwen geleden in zijn yoga sutra’s. Later is Ashtanga Yoga opgepikt door Sri K. Pattabhi Jois, hij bracht deze yogastijl naar het westen.

Hij kwam tot de ontdekking dat adem de sleutel is tot het energetische lichaam. Om het fysieke en energetische lichaam te stimuleren en gezond te maken, gebruikte hij adem in combinatie met de Ashtanga asana’s. Door het energetische lichaam te reinigen en stimuleren vergroot je ook het geestelijke welzijn. Inmiddels is Ashtanga Yoga een traditionele yogastijl en zelfs levensstijl.

 

Ashtanga Yoga, voor wie?

Ashtanga Yoga heeft veel te bieden: zowel de lichamelijke aspecten komen terug als het spirituele en geestelijke aspect. Dit maakt Ashtanga Yoga erg aantrekkelijk en geschikt voor iedereen. Bij Ashtanga Yoga gaat het om meer dan alleen yoga, het is een ware levensstijl. Om die reden is het voor beginners raadzaam om eerst te beginnen met een yogastijl als bijvoorbeeld Hatha Yoga.

Bij Ashtanga Yoga is het erg belangrijk om de asana’s rustig uit te voeren als je hier net mee begint, de bewegingen zijn vrij intensief door de dynamiek.

Bij Ashtanga Yoga staan voornamelijk centraal: ademhaling, dynamisch, flexibiliteit, concentratie.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €40,-
Voor 17:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
80.000+ tevreden klanten
Dit product is op dit moment helaas uitverkocht. Laat je e-mailadres hieronder achter en je ontvangt vanzelf een berichtje van ons als het product weer op voorraad is. We sturen je geen andere mails.