Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Alles over yoga

Yogamat kiezer

Yogamat kiezer

Product onderhoud

Product onderhoud

Yoga lessen

Yoga lessen

Soorten yoga

Soorten yoga

Yoga oefeningen

Yoga oefeningen

Yoga tijdschriften

Yoga tijdschriften

Yoga bij aandoeningen

Yoga bij aandoeningen

Yoga wiel oefeningen

Yoga wiel oefeningen

De zeven chakra's

De zeven chakra's

De drie dosha's

De drie dosha's
Wat is yoga?

Yoga is eeuwenoud en wordt al honderden jaren beoefend, misschien wel duizenden jaren. In de laatste honderd jaar is er veel gebeurd in de yoga wereld waardoor de vraag ‘wat is yoga?’ een steeds normalere vraag is geworden. Er zijn talloze yogastijlen bijgekomen en ook aan yoga producten is geen tekort meer. Weet jij welke yogamat bij jou past? En weet jij welke yogastijl je het beste kunt beoefenen als je nog geen ervaring hebt met yoga maar er wel graag kennis mee wilt maken?

 

Het woord yoga

Het woord ‘yoga’ komt uit de oud-Indische taal Sanskriet en staat voor verbinding, letterlijk ‘juk’. Een juk verbindt twee delen met elkaar en in het geval van yoga gaat het over het verbinden van lichaam en geest. Het antwoord op de vraag ‘wat is yoga’ is niet in een paar woorden te omschrijven. Als we toch een poging moeten doen, dan komen we bij het volgende uit: yoga is een vorm van oefenen waarbij je controle krijgt over je lichaam en geest. Er bestaan veel verschillende soorten yoga waarbij de ene stijl meer focust op de geest en de andere stijl meer op het lichaam. Natuurlijk is er bij alle yogastijlen sprake van focus op zowel lichaam als geest maar dit verschilt dus per stijl.

 

Yoga oefeningen

Een belangrijk onderdeel van yoga zijn de yoga oefeningen, ook wel ‘asana’s’ genoemd wat wederom uit het Sanskriet afstamt. Er bestaan zeer veel yoga oefeningen die uiteenlopen van basis tot gevorderd. Per yogastijl verschillen de asana’s maar bij de meeste stijlen zijn wel overeenkomsten te herkennen. Zo is de herkomst van veel asana’s te vinden in de Hatha Yoga, een van de oudste vormen van yoga. Verschillende grote yoga meesters hebben in de loop der tijd hun eigen yogastijl ontwikkeld waarbij de basis asana afkomstig uit Hatha Yoga andere uitvoering en gedachten heeft gekregen. Zodoende zijn er zeer veel yogastijlen bijgekomen waarvan de bekendste al heel lang bestaan. Deze yogastijlen, zoals Ashtanga Yoga of Vinyasa Yoga, hebben op hun beurt weer eigen kleine afstammelingen.

 

Waar moet ik beginnen?

Door de grote variëteit in yogastijlen en asana’s is het voor mensen die nog geen ervaring hebben met yoga, vaak lastig om te begrijpen wat yoga is.

Na een korte wordt het antwoord op de vraag ‘wat is yoga’ steeds completer. Maar wat is de volgende stap? Het belangrijkste is dat je altijd je eigen gevoel volgt. Voel je je prettig bij wat je tot nu hebt gezien en gelezen? Is er een yogastijl die je vooraf aanspreekt? Ga dan eens op zoek naar een yoga studio waar deze stijl wordt gegeven. Je bent van harte welkom voor een proefles waarna je een nog veel beter beeld kunt schetsen van wat jij prettig vindt. Beviel de proefles? Then go for it! Heb je nog twijfels? Zoek dan nog eens een paar yoga studio’s op om een andere stijl uit te proberen. Na enkele proeflessen kun je meestal een juiste keuze maken.

 

Thuis aan de slag

Je kunt natuurlijk ook rustig aan thuis beginnen en niet direct een yoga studio in duiken. Dit kan prettig zijn als je niet direct midden in een groep wilt belanden of nog niet zeker weet wat je precies wilt. In dit geval is het aan te raden om een simpele instap yogamat te kiezen en YouTube kanalen zoals Yoga with Adriene, Ekart of KinoYoga te raadplegen voor beginners. Bepaal zelf welk asana’s je wel en niet prettig vindt en bouw je eigen practice van 15, 30 of zelf 60 minuten op! Ben je klaar voor een volgende stap? Dan wordt het tijd om een yoga studio op te zoeken.

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.