Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Ademhaling apps

 

Steeds meer onderzoek wijst uit dat de juiste manier van ademhalen bevorderend voor de gezondheid is. Veel mensen gaan er vanuit dat het goed zit met hun eigen ademhaling omdat het een proces is dat automatisch gestuurd wordt door het lichaam. Toch ademt zeker 10% van de mensen, die gezond is en geen onderliggende lichamelijke aandoening heeft, niet op de juiste manier. Verkeerd ademhalen uit zich bijvoorbeeld in veelvuldig via de mond ademhalen, via de borstkas in plaats van de buik, apneu en snurken. Bij mensen waar geen aanwijsbare onderliggende aandoening aanwezig is, gaat het vaak om verkeerd ademhalen door gespannenheid. Stress en angst zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor een verstoorde ademhaling. Het goede nieuws is dat je daar zelf gemakkelijk iets aan kunt doen. Daar bestaan ademhalingsoefeningen voor maar ook zijn er meerdere ademhaling apps die je kunnen helpen om te leren weer gezond te gaan ademen. Deze ademhaling apps zijn laagdrempelig en kunnen je een perfecte begeleiding geven gedurende kortdurende ademhalingssessies.

 

Wat goed ademhalen doet met je lichaam

Waarom zou je een ademhaling app gebruiken om je ademhaling te trainen? Goed ademhalen brengt gezondheidsvoordelen met zich mee. Dat klinkt algemeen, maar het effect van op de juiste manier ademhalen, kan al na 10 minuten voelbaar zijn. Als je last hebt van stress en spanning, is de kans groot dat er meerdere spieren in je lichaam ook gespannen voelen. Zodra je door de neus ademhaalt, via de buik en je ademhalingsfrequentie per minuut terugbrengt naar 5 tot 8 ademhalingen, dan verhoog je je ‘hartcoherentie’. Dat betekent dat je niet alleen rustiger gaat ademen, maar dat ook binnen een paar minuten je bloeddruk en hartslag omlaag gaan. Dat komt doordat het parasympathische gedeelte van je autonome zenuwstelsel gestimuleerd wordt. Je hersenen krijgen een signaaltje dat het lichaam in ontspannen modus is, en zendt die signalen dan weer terug in de aansturing. Zo voel je binnen 10 minuten de spierspanning in je lichaam afnemen.

 

Ademhalingsoefeningen om zelf mee te beginnen

Voordat je een ademhaling app downloadt en gebruikt, kun je zelf een begin maken met bepaalde ademhalingsoefeningen. Dit zijn geen ingewikkelde oefeningen omdat ze gemakkelijk uit te voeren zijn en niet veel tijd kosten:

  • De 4-7-8 ademhaling. Deze oefening kan je in een diepe ontspannen staat brengen. Je ademt bij deze oefening 4 seconden in via je neus, houdt je adem vast voor 7 seconden, en blaast dan 8 seconden krachtig uit via je mond. Dit herhaal je 4 keer;
  • Pursed lip breathing. De reden dat dit een geweldige instapoefening is, is omdat je eerst gaat oefenen met je longcapaciteit. Zodra je de longfunctie hebt verbeterd, kun je gemakkelijk overstappen op een ademhaling app om het oefenen met je adem uit te bouwen en te onderhouden. Bij deze oefening adem je 2 seconden in via de neus en adem je 4 seconden uit. Tijdens de uitademing laat je de lucht via de lippen ontsnappen zoals je zou doen als je zou fluiten. Het gaat er hierbij om dat je probeert zoveel mogelijk lucht gedoseerd uit je longen te blazen.

 

Welke voordelen bieden de ademhaling apps?

Bovengenoemde oefeningen zijn toegankelijke instapmogelijkheden om aan je ademhaling te werken. Toch kunnen ademhaling apps meerdere voordelen bieden die je gewoonlijk niet hebt. Die voordelen zorgen dat de oefeningen leuker, eenvoudiger en duidelijker worden.

  • De begeleiding van een stem. Wanneer je in opperste concentratie je ademhalingsoefeningen wilt doen, is het niet handig om steeds op de klok of op je telefoon te moeten kijken om de tijd bij te houden. Daarom bieden sommige ademhaling apps oefeningen die je met een stem erdoorheen loodsen. De stemmen die je hoort zijn rustgevend, motiverend en stellen je in staat om je focus optimaal te houden.
  • instructies. Veel ademhaling apps hebben tutorials die je leren hoe je zo goed mogelijk je ademhalingsoefeningen kunt uitvoeren. Dat is in de meeste apps niet alleen in schrift. Vaak worden ook instructievideo’s getoond die kunnen verduidelijken hoe je een bepaalde pose inneemt of wat de fijnste manier is om een ademhalingsoefening uit te voeren.
  • de kans om contact met een ander te leggen. Er zijn ademhaling apps waar communities aan verbonden zijn die je kunt bereiken via de app. Zo kun je bijvoorbeeld chatten met gelijkgestemden en daarbij ervaringen uitwisselen. Ook zijn er soms ademhalingscoaches of -fysiotherapeuten die je vragen kunt stellen in een ademhaling app. Ideaal als je meer kennis wilt opdoen over ademhalen!
  • variatie. De meeste ademhaling apps bieden een breed scala aan verschillende oefeningen waardoor je kunt experimenteren. Omdat veel ademhalingsoefeningen nauw verwant zijn met yoga- en mindfulness-oefeningen, kun je ook op deze terreinen gaan testen wat bij je past. Zo kun je op elk niveau instappen en afstemmen op wat goed voelt voor jouw lichaam.

 

Wat zijn de populairste ademhaling apps van dit moment?

Als je het hebt over een van meest geavanceerdere ademhaling apps van nu, dan kom je uit bij Breathing Zone. Deze app is inmiddels al jarenlang op de markt waardoor deze goed doorontwikkeld is. Dat uit zich in een ademhaling app die makkelijk in gebruik is en met simpele technieken doeltreffend is. Breathing Zone biedt je kalmerende muziek en visuele seintjes die aangeven wat je met de ademhaling moet doen. Het is een responsive ademhaling app die je toestemming kan geven om via de microfoon van je smartphone je ademhaling te volgen. Daarop kan de app je verder advies geven. Breathing Zone kun je tegen een kleine vergoeding downloaden.

Headspace is een van de bekendste ademhaling apps op de markt. Dat komt doordat ook deze app zeer gebruikersvriendelijk is en dus makkelijk te bedienen. Deze app vertrekt vooral vanuit basistechnieken die bij meditatie en mindfulness horen. Je kunt allerlei courses volgen, zoals een 10-dagen durende course die je onder begeleiding van een stem dagelijks volgt. Ook kun je in de app allerlei handige en mooi vormgegeven video’s bekijken die je alle basics leren van mediteren. Headspace maakt het je erg gemakkelijk om elke dag een klein momentje voor jezelf in te ruimen om aan de slag te gaan met ademhalen. Deze ademhaling app is gratis. Tegen een vergoeding kun je meer technieken bekijken en leren.

Als je een ademhaling app zoekt die veel variatie biedt, dan is Buddhify een mooie optie voor je. Ook deze app zit vooral in de hoek van meditatie en is perfect ontworpen voor mensen met een drukke lifestyle. Je kunt deze ademhaling app namelijk zelfs on-the-go gebruiken omdat veel oefeningen op je gehoor zijn gericht. Een oefening is kort maar effectief doordat je ook hierbij goed wordt begeleid. De Buddhify app is tegen een kleine vergoeding te downloaden.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.