Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Ademhalingstechnieken

Buik ademhaling

Buik ademhaling

Borst ademhaling

Borst ademhaling

Neus ademhaling

Neus ademhaling

Mond ademhaling

Mond ademhaling

 

Wat zijn ademhalingstechnieken?

Ademhalingstechnieken zijn verschillende manieren van ademhalen die we kunnen uitvoeren. Sommige ademhalingstechnieken kun je jezelf aanleren en sommige technieken voeren we automatisch al uit. Omdat ademen zo vanzelfsprekend is staan we er vaak niet bij stil dat er verschillende technieken zijn waarop we adem kunnen halen.

Ook staan we er niet automatisch bij stil dat de manier waarop je ademt, veel effect kan hebben op je gezondheid en zelfs een mogelijke oorzaak kan zijn van verschillende lichamelijke kwaaltjes of zelfs ernstigere kwalen en aandoeningen. Daarnaast geeft het type ademhalingstechniek dat je (onbewust) hanteert informatie over hoe wel of niet ontspannen je lichaam is. Dit alles bij elkaar geeft genoeg reden om je eigen ademhalingspatroon eens goed onder de loep te nemen.

 

Welke ademhalingstechnieken zijn er?

Er zijn verschillende ademhalingstechnieken die je kunt hanteren. Er zijn ademhalingstechnieken waarbij er oppervlakkig wordt geademd en er zijn ademhalingstechnieken waarbij je diep ademhaalt. Een oppervlakkige manier van ademhalen heeft eerder nadelige effecten op het lichaam en een diepe ademhaling heeft veel gezondheidsvoordelen mits goed toegepast.

Bij een oppervlakkige ademhaling komt de lucht niet tot diep in het lichaam. Bij een diepe ademhaling juist wel, er wordt optimaal gebruik gemaakt van de longcapaciteit. Hierdoor komt er meer zuurstof in het lichaam en dit zorgt voor veel stimulerende effecten van verschillende lichamelijke processen. Je kunt ademen via de borst of via de buik.

Een andere onderverdeling die je kunt maken in type ademhalingstechnieken is via welk kanaal de lucht wordt ingeademd, is dit via de neus of via de mond? Inademen via de neus of via de mond zorgt ook weer voor onderscheid in hoe de zuurstof door het lichaam verwerkt wordt.

Een overzicht van de verschillende ademhalingstechnieken:

 

Let op: als we het over ademhalingstechnieken hebben dan hebben we het over de manier hoe je ademhaalt. We hebben het in dit geval niet over ademhalingsoefeningen.

 

Volgens welke ademhalingstechniek adem ik?

Volgens welke ademhalingstechniek je ademt, is niet direct bij iedereen op duidelijk en dit is zeker niet bij iedereen dezelfde techniek. Het kan waardevol zijn om hierachter te komen zodat je je er bewust van wordt en indien dat nodig is je manier van ademen kunt veranderen. Om te weten volgens welke techniek je ademt, is het handig om te weten welke technieken er bestaan. Op deze pagina vind je een overzicht van verschillende ademhalingstechnieken die doorgaans door veel mensen worden gehanteerd.

Zodra je in grote lijnen een beeld hebt van de technieken dan kun je beginnen met bewust te analyseren hoe je ademt. Als je hiermee aan de slag gaat dan kun je rekening houden met het volgende:

 

Voorbereiding

  • Kies een rustig moment uit waarop je de tijd hebt en je niet gehaast voelt;
  • neem een comfortabele zithouding aan of ga plat op je rug liggen op een fijne ondergrond zoals een zachte merino wollen yogamat;
  • kies een ruimte in je huis waar je niet afgeleid kunt raken en waar jij je comfortabel voelt.

Nu je de juiste voorbereidingen hebt getroffen, kun je aan de slag gaan met het observeren van je eigen ademhaling.

 

Observeer je ademhaling

  • Leg één hand op je buik, ongeveer ter hoogte van je navel;
  • leg je andere hand op je borst;
  • adem nu in op de manier zoals je dit gewend bent te doen;
  • terwijl je inademt probeer je te voelen of je via je borst of via je buik inademt;
  • dit kun je onder andere waarnemen door én te voelen met je handen én tegelijkertijd te kijken welk gedeelte van je lichaam een opwaartse beweging maakt tijdens het inademen;
  • zo zul je ontdekken of je buikademer bent of een borstademer;
  • observeer nu of je tijdens een inademing de lucht inademt via je neus of via je mond;
  • nu weet je ook of je een neusademer of een mondademer bent;
  • adem gerust meerdere keren in en uit om bewust te worden van je ademhalingsritme en pas bovengenoemde stappen toe.

Houd er rekening mee dat je op momenten dat je haast hebt of aan het sporten bent een ander ademhalingsritme hebt dan wanneer je in een ‘ontspannen’ staat bent. Het kan nuttig zijn om je ademhaling op meerdere verschillende momenten te observeren om een duidelijk inzicht te krijgen van het type ademhalingstechniek dat bij jou hoort.

 

Wanneer pas ik welke ademhalingstechniek toe?

In principe is het enkel nuttig om bewust de neusademhaling en de buikademhaling toe te passen omdat deze veel voordelige effecten op het lichaam hebben. Deze pas je uiteraard bewust toe als je erachter bent gekomen dat je niet al via voornamelijk je neus ademt.

De borstademhaling kun je toepassen bij bijvoorbeeld het sporten, vaak gebeurt dit al automatisch. Merk je dat je het moeilijk vindt om je huidige ademhalingsritme aan te passen? Er zijn verschillende soorten ademhalingsoefeningen die je hierbij kunnen helpen. Er zijn veel verschillende ademhalingsoefeningen met ieder zijn eigen eigenschappen.

 

Waarom is ademen volgens een correcte ademhalingstechniek zo belangrijk?

Het is belangrijk om volgens een correcte ademhalingstechniek te ademen omdat dit enorm veel gezondheidsvoordelen heeft. En niet alleen daarom, vanuit de kern is lucht inademen via de neus en vervolgens via een buikademhaling de lucht door de rest van het lichaam laten stromen de meest natuurlijke manier om te ademen. Naarmate we ouder worden en meer stressfactoren in ons leven ervaren, kan de manier waarop we ademhalen nadelig veranderen. Zo kan iemand die langdurig veel stress ervaart heel vluchtig ademen via de borst. Het gevolg hiervan is dat het lichaam in een constante stress modus blijft waardoor lichaam en geest niet tot rust kunnen komen, het centrale zenuwstelsel raakt overbelast. Op de lange termijn kan op de verkeerde manier ademen voor veel verschillende klachten en kwaaltjes zorgen.

Het is belangrijk om bij een verkeerd of niet natuurlijk ademhalingsritme te onderzoeken wat de aanleiding hiervan is. Een pasgeboren baby ademt automatisch in via de neus, zoals bedoeld is. Je zou dus kunnen stellen dat alle andere manieren van ademhalen door prikkels of ervaringen in ons leven getriggerd worden. Jezelf aanleren om volgens een ander ritme te ademen kan in het begin best een uitdaging zijn omdat je continu bewust moet blijven van je ademhalingsritme. Met een beetje discipline is het zeker mogelijk hier verandering in te brengen.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.