Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Sticky yogamatten

Filters

Sticky yogamat

De sticky yogamat behoort tot de populairste yogamatten. Er zijn veel verschillende soorten en het fijne aan een sticky mat is dat er altijd wel een variant tussen zit die bij jou past. Zo zijn er dikke, grote of goedkope varianten. Welke mat het beste bij jou past, bepaal je zelf aan de hand van je wensen, ervaring en vooral het gevoel dat je bij een mat hebt.

 

Wat is een sticky yogamat?

Een yogamat is sticky of niet sticky. Je maakt een bewuste keuze voor een sticky yogamat, of juist niet. Voordat je dit kunt doen, is het fijn om te weten wat een sticky yogamat precies is. De naam verraadt het al een beetje, de matjes zijn namelijk plakkerig met als grootste voordeel dat je niet uitglijdt en stevig blijft staan tijdens het uitvoeren van oefeningen. Voor veel yogi's, net begonnen of ervaren, is grip een belangrijk onderdeel want als je wegglijdt van je mat dan kun je niet zorgeloos genieten van je practice of yogales.

De mate van plakkerigheid verschil per soort. Alle sticky matten hebben gemeen dat ze zoveel grip bieden dat je als yogi met een veilig gevoel op je mat staat. Doorgaans geldt: als een sticky yogamat goedkoop is, is de plakkerigheid gemiddeld en kun je de mat het beste gebruiken voor grondoefeningen waarbij je geen sublieme grip nodig hebt. Naarmate de prijs stijgt, neemt de plakkerigheid toe waardoor je de mat voor steeds meer doeleinden kunt gebruiken.

 

Verschillend materiaal

Niet iedere sticky mat is gemaakt van hetzelfde materiaal. Ze zijn wel gemaakt van PVC materiaal, en bij Superyoga hechten we waarde aan een gezond milieu dus al onze matten zijn milieubewust geproduceerd. Het verschil tussen sticky yogmatten bestaat uit stevig en zacht materiaal. De goedkoopste matjes zijn doorgaans gemaakt van zacht materiaal waar je een duidelijke afdruk op achterlaat die vanzelf weer wegtrekt. Dit zijn prettige matjes voor grondoefeningen of low-impact soorten yoga. Bij Yin Yoga voer je bijvoorbeeld veel oefeningen zittend of liggend uit waardoor deze matjes ideaal zijn voor deze yogastijl.

Hoe steviger het materiaal, hoe langer de mat mee gaat en hoe meer yogastijlen je erop kunt uitoefenen. Zo kun je op een stevige sticky yogamat Hatha Yoga, Iyengar Yoga en zelfs dynamische stijlen zoals Vinyasa en Ashtanga Yoga beoefenen mits deze laatste niet te intensief zijn. Daarnaast zorgt een dikkere mat voor een betere ondersteuning voor je gewrichten en meer warmte-isolatie zodat je geen koude handen en voeten krijgt tijdens een yoga sessie.

 

TPE

Naast PVC en natuurrubber is TPE een bekend en prettig materiaal waarvan yogamatten worden gemaakt. Het materiaal lijkt op de zachte variant van PVC waarbij je makkelijk in de mat wegzakt, terwijl de grip subliem is en de mat half sticky is. De mat plakt niet aan je lichaam vast maar de grip is wel vergelijkbaar met een hoge kwaliteit sticky yogamat. TPE matten zijn geschikt voor veel yogastijlen en zijn 100% milieubewust geproduceerd. Ze slijten wel wat sneller dan andere matjes.

 

Verschillende stijlen

Yogastijlen kunnen grofweg worden opgedeeld in statische en dynamische stijlen waarbij statische stijlen bestaan uit oefeningen (asana's) die in stilstand worden uitgevoerd en bij dynamische stijlen in beweging worden uitgevoerd. Een veel gehoord voordeel van een sticky yogamat is dat je bij statische stijlen stevig op je mat wilt staan en niet wil wegglijden. Bij Yin Yoga kan een houding soms wel tot vijf minuten aanhouden en dan wil je vanaf de eerste seconde stevig staan, liggen of zitten. Een veel gehoorde reden om juist geen sticky yogamatje te kiezen is dat je het plakkerige effect zorgt dat je 'flow' wordt onderbroken bij een dynamische stijl. Je wilt immers dat je lichaamsdelen vloeiend van de mat kunnen komen bij een beweging en je wilt je matje dan niet met je meenemen omdat deze aan je lichaam geplakt zit. Voor dynamische yogastijlen adviseren we dan ook om een stevige PVC of rubberen mat te kiezen die geschikt is voor studio gebruik.

 

Print matjes

Sticky yogamatten komen in heel veel uitvoeringen. Verschillende dikten, verschillende formaten en verschillende kleuren en patronen. Het leuke aan deze matjes is dat ze makkelijk te bedrukken zijn en daardoor in heel veel unieke en stijlvolle uitvoeringen te verkrijgen zijn. We zijn continu bezig met het zoeken naar nieuwe stijlvolle print matten die gemaakt zijn van de best mogelijke kwaliteit. Je kiest behalve voor een goede kwaliteit ook voor een unieke uitstraling die bij jou past!

 

Bewaaradvies

Een sticky yogamat slijt sneller dan een premium yogamat. Daarom is het goed onderhouden belangrijk zodat je er zolang mogelijk mee kunt doen. Maak je matje schoon na iedere sessie met een vochtige doek of een yogamat cleaner en let er bij het bewaren op dat je de mat pas oprolt als deze geheel gedroogd is. Rol hem strak op met behulp van yogamat elastieken zodat de uiteinden niet gaan krullen.


Toch op zoek naar een andere yogamat?

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.