Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Iyengar Yoga

 

Wat is Iyengar Yoga?

Iyengar Yoga hanteert drie zogenaamde basiselementen:

  1. Techniek/ uitlijning
  2. Reeksen/ volgorde
  3. Timing

Op de bovenstaande elementen wordt gefocust bij de yogahoudingen en ademhalingsoefeningen.

De juiste techniek en uitlijning zorgt ervoor dat het lichaam zich op een goede manier kan ontwikkelen zonder blessures of extreme pijn op te lopen. De techniek en uitlijning zorgen tevens voor een goede ademhaling tijdens het uitvoeren van de asana’s.
De reeksen staan voor de volgorde waarin de asana’s en ademhalingsoefeningen uitgevoerd moeten worden.
De timing staat voor de duur van de asana’s en ademhalingsoefeningen.

Zodra de asana’s voor een langere tijd worden aangehouden, zullen de effecten en technieken van de asana beter worden, de flexibiliteit van het lichaam wordt zo enorm vergroot. Het vasthouden van een asana vergt daarom ook enige kracht.

Naast de drie basiselementen wordt er bij Iyengar Yoga gebruik gemaakt van attributen zoals riemen, zakken, blokken, kussens, etc. Iyengar Yoga was in eerste instantie de eerste en enige yogastijl waarbij dit gebruikt werd. De attributen zorgen ervoor dat de asana’s beter uitgevoerd kunnen worden en vragen op die manier minder spierkracht.
Inmiddels worden deze attributen bij veel yogastijlen gebruikt en is het een ideale uitkomst voor het verbeteren van de uitvoering van asana’s.

Iyengar Yoga is mede door het vele gebruik van de attributen een van de minst blessure gevoelige yogastijlen en de kans op overbelasting is erg klein. Daarnaast zorgt Iyengar Yoga voor een goede houding doordat je deze goed leert uitvoeren, hier zal je in het dagelijkse leven zeker profijt van hebben waardoor je uiteindelijk minder lichamelijke klachten oploopt.

 

Geschiedenis

Iyengar Yoga is ontwikkeld door B.K.S Iyengar, voluit: Bellure Krishnamachar Sundaraja. Iyengar was zeventien jaar oud toen hij al yoga lessen gaf. Hij is geboren in 1918 in India.

Zijn volgelingen hadden de toen vernieuwende en zorgvuldige yogastijl naar hem zelf vernoemd omdat hij zijn eeuwenoude Indiase kennis op wel duizenden leerlingen wist over te brengen.

Inmiddels is Iyengar een van ’s werelds meest vooraanstaande yoga leraren. Iyengar was ook een van de eerste leraren die yoga in het Westen introduceerde.

Tegenwoordig zijn er wereldwijd honderden instituten gebaseerd op Iyengars yogastijl. Iyengar Yoga is een van de meest beoefende yogastijlen over de hele wereld. Yoga leraren die de Iyengar Yoga willen beheersen, moeten een training van twee jaar volgen door middel van een internationaal systeem van lesgeven.

In veel yogastijlen zijn de invloeden van Iyengar Yoga terug te vinden. Het boek: Light on Yoga dat B.K.S. Iyengar schreef is inmiddels een yoga klassieker geworden.

 

Iyengar Yoga, voor wie?

Iyengar Yoga is geschikt voor alle leeftijden! Het is voornamelijk een fijne yogastijl voor ouderen, mensen met een ziekte of aandoening en beginnende yogi’s omdat er veelvuldig gebruik gemaakt wordt van attributen ter ondersteuning van de yoga asana’s.

Voor het beoefenen van Iyengar Yoga is wel doorzettingsvermogen nodig omdat je voor een langere tijd in een asana zit.

Bij Iyengar Yoga staan voornamelijk centraal: precisie, technisch, focus.

 

Asana’s

Bij de Iyengar Yoga is de volgorde van de asana’s net wat belangrijker dan bij andere yogastijlen. Staande houdingen worden voornamelijk als voorbereiding toegepast zodat je de voorover gebogen asana’s beter kunt uitvoeren. Op deze manier breng je de spieren en wervelkolom in balans.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.