Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Klankschalen

Waarom een klankschaal kopen?

Klankschalen helpen zowel je lichaam als geest te ontspannen door middel van geluid. Daarmee zijn ze de perfecte toevoeging aan een yogasessie of ontspannen meditatie.

 

Wat doet een klankschaal?

Een klankschaal is een kom van kristal of metaal, waarmee je een geluid kunt produceren dat ervoor zorgt dat het lichaam en de geest tot ontspanning komen. Door met een strijkstok of klopper langs de klankschaal te strijken of hier tegenaan te tikken, komen er trillingen vrij. Deze dringen door tot diep in het lichaam en hebben daarmee een positief effect op de spieren en weefsels, waardoor het lichaam makkelijker stress loslaat. Bovendien is het zingende geluid dat een klankschaal voortbrengt prettig om naar te luisteren, wat een ontspannend effect heeft. Een klankschaal wordt daarom ook wel ‘singing bowl’ genoemd en vaak gebruikt tijdens yoga lessen of meditaties.

 

Waar komen klankschalen vandaan?

Oorspronkelijk zijn klankschalen afkomstig uit Tibet en hebben daarom soms ook de naam Tibetaanse klankschalen. Maar ook in andere delen van Azië, zoals Nepal, Japan en India zijn ze al eeuwenlang bekend met de heilzame werking van klankschalen. De schalen zouden namelijk trillingen voortbrengen op dezelfde frequentie als het ‘oergeluid’, het geluid waar het leven en de wereld volgens religies als het Hindoeïsme, Boeddhisme, Jaïnisme en Sikhisme mee begon. Dit is dezelfde klank die wordt voortgebracht tijdens het chanten van het mantra OHM.

 

Wat zijn de verschillen tussen metalen en kristallen klankschalen?

Er zijn zowel metalen als kristallen klankschalen, waarbij het grootste verschil natuurlijk het soort materiaal is. Een kristallen klankschaal is vaak gemaakt van bergkristal, ook wel helder kwarts. Deze schalen zijn vaak wat groter van formaat, zijn meestal mat en licht doorzichtig en geven een heldere en doordringende toon.

Metalen klankschalen kunnen handgehamerd zijn of machinaal worden geproduceerd. De originele Tibetaanse klankschalen zijn handgehamerd en bestaan meestal uit een legering van verschillende edelmetalen als goud, zilver, zink, ijzer, koper, tin en lood. Doordat ze met de hand gemaakt zijn, hebben ze vaak een warmer en genuanceerder geluid en bevatten ze veel verschillende tonen.

Machinale klankschalen worden vaak gemaakt van messing of aluminium en hebben een gladder oppervlak dan de handgemaakte varianten. Doordat ze precies op een bepaalde frequentie kunnen worden gestemd, zijn ze vaak meer toonvast.

 

Hoe wordt een handgehamerde klankschaal gemaakt?

Een handgehamerde klankschaal wordt op ambachtelijke wijze gemaakt, waarbij de schalen verschillende processen ondergaan om zo tot de perfecte vorm te komen. Hierbij wordt er eerst in de oven een legering gemaakt van verschillende metalen, waarna het vloeibare mengsel in een mal wordt gegoten. Hierdoor ontstaan ronde, metalen platen van verschillende afmetingen, waarvan er 4 á 5 op elkaar worden gelegd.

Deze platen worden vervolgens weer verhit, waardoor ze zachter worden en door ambachtslieden in de juiste vorm gehamerd kunnen worden. Tot slot worden de schalen gestemd en krijgen de binnenkant en buitenzijde een mooie afwerking. Dit proces vergt dus puur vakmanschap en zorgt er bovendien voor dat geen enkele klankschaal hetzelfde is, waardoor iedere schaal een eigen, uniek geluid heeft.

 

Hoe laat je een klankschaal zingen?

Om een klankschaal te laten zingen, heb je een speciale strijkstok nodig, die je langzaam langs de buitenrand van de kom laat glijden. Hierdoor ontstaat een soort zingende toon, die bepaalde trillingen veroorzaakt. Dit is goed te zien als je de kom vult met een laagje water, terwijl je langs de rand van de klankschaal strijkt. Een andere manier om geluid uit de klankschaal te krijgen, is door met een klopper tegen de rand van de schaal te tikken. Hierdoor ontstaat de typische ‘boinggg’, die je vaak hoort aan het begin of einde van een meditatie. Bij een metalen klankschaal kun je eventueel nog een klankschaalkussentje toevoegen om de trillingen op te vangen, zodat het geluid nog beter klinkt.

 

Hoe werk je met een klankschaal?

Klankschalen worden vaak gebruikt om het begin of einde van een yogales of meditatie aan te kondigen, maar worden ook ingezet tijdens sound healing sessies. Hierbij wordt er meestal gewerkt met een klankschalen set van verschillende formaten, die op of om het lichaam heen worden geplaatst. Vervolgens worden de schalen één voor één bespeeld met een klopper of strijkstok, waardoor ze gaan zingen en trillingen op een bepaalde frequentie voortbrengen, die doordringen tot diep in het lichaam. Hierdoor worden dit soort sessies ook wel klankschaal massages genoemd.

Maar natuurlijk hoeven de kommen niet altijd door een ander te worden bespeeld en kun je ook een klankschaal kopen om thuis te gebruiken. Zet bijvoorbeeld een klankschalen set om je heen en bespeel deze een aantal minuten om zo te ontspannen na een drukke dag. Of start je ochtend meditatie met het aanslaan van een klankschaal om je lichaam nog dieper in trance te brengen.

 

Welke voordelen heeft het gebruiken van een klankschaal?

Het gebruiken van klankschalen kan verschillende voordelen met zich meebrengen voor zowel je mentale als fysieke gesteldheid. Het lichaam bestaat voor zo’n 70% uit water, wat ervoor zorgt dat de trillingen van een klankschaal door het hele lichaam voelbaar zijn, maar ook doordringen tot in de diepere lagen van het bewustzijn. Hierdoor heeft een klankschaal meditatie zowel op fysiek, emotioneel als geestelijk niveau effect. Bovendien hebben de verschillende frequenties waarop de schalen ‘zingen’ effect op de hersenen, waardoor je makkelijker in een ontspannen of meditatieve staat komt.

Het gebruiken van een klankschaal kan voordelen opleveren als:

 • Het in balans brengen van de zeven chakra’s
 • Het opheffen van mentale blokkades
 • Een verbeterde concentratie
 • Het verhogen van de creativiteit
 • Makkelijker in een diepe meditatieve staat komen
 • Een hoger energieniveau
 • Het loslaten van spanning en stress
 • Een verbeterde nachtrust

 

Hoe onderhoud je jouw klankschaal?

Ga je een klankschaal kopen, dan is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe je deze het beste onderhoudt om hier zo lang mogelijk van te genieten. Als je de schalen intensief gebruikt, kunnen ze namelijk wat doffer of vies worden. Ook kan bij de metalen klankschalen corrosie ontstaan wanneer deze in aanraking komen met zure of zoute vloeistoffen, waardoor er oneffenheden kunnen ontstaan. Behalve dat dit er minder mooi uitziet, is het ook niet bevorderlijk voor het geluid. Daarom is het belangrijk om je klankschalen zo nu en dan te reinigen.

Voor het reinigen van klankschalen bestaan speciale reinigingspasta’s, waarmee je de schalen oppoetst. Ook kun je hiervoor een klein beetje afwasmiddel gebruiken en wat warm water met een zachte doek. Gebruik echter nooit koperpoets of iets wat schuurmiddel bevat, maar kies altijd voor milde reinigingsmiddelen om krassen of beschadigingen te voorkomen. Zorg ook dat je de klankschaal na het reinigen altijd goed droogt, om te voorkomen dat de schaal gaat oxideren. Zo geniet je nog langer van jouw klankschalen!

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.