Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Het verhaal achter de mantra OHM

 • Geplaatst op
 • Door Lisanne - Superyoga
Het verhaal achter de mantra OHM

Als je regelmatig yoga beoefent of mediteert, ben je ongetwijfeld bekend met de klank OHM. Vaak wordt dit geluid gemaakt aan het begin of einde van een oefening of meerdere malen herhaald als mantra. Maar welke functie het geluid heeft en wat het verhaal hierachter is, weten veel mensen vaak niet. Er schuilt namelijk meer achter het OHM symbool dan je misschien verwacht.

Wat is OHM?

OHM, ook wel geschreven als OM of AUM, is een klank die al eeuwenlang wordt gebruikt als mantra bij meditatie of het beoefenen van yoga. Een mantra is een soort gebed of spreuk, bestaande uit een lettergreep, woord of korte zin, die herhaaldelijk wordt gezongen of uitgesproken om in een meditatieve staat te komen. Dit herhaaldelijk opnoemen of zingen van een mantra wordt ook wel chanten genoemd. Bij de OHM mantra wordt dit chanten gedaan door het steeds opnieuw herhalen van de lettergreep. Deze wordt uitgesproken als ‘AaaaUuuuMmmm’, waarbij de klanken naadloos in elkaar overlopen en zorgen voor een zoemend geluid. De trilling die hierbij ontstaat, zou een heilzaam effect hebben op zowel lichaam als geest.

 

Wat is de betekenis van OHM?

Voor de betekenis van OHM moeten we helemaal terug naar het begin der tijden. Volgens religies als het Hindoeïsme, Boeddhisme, Jaïnisme en Sikhisme is het universum namelijk begonnen met een geluid. De toon van dit geluid bevat bepaalde vibraties, die overeenkomen met de trillingen die ontstaan bij het chanten van de mantra OM. Hiermee zou het woord OHM dus omschreven kunnen worden als de scheppingsklank, eeuwigheid of oneindigheid.

 

Het OHM symbool

Over hoe en wanneer het OHM symbool (soms ook Omkar teken genoemd) is ontstaan, zijn verschillende theorieën. Ook wordt het OHM teken door de verschillende culturen en religies net anders geïnterpreteerd. Zo staat het voor het ‘oneindige’ of ‘goddelijke’, maar verwijst in sommige religies ook naar het fysieke, subtiele en causale lichaam of naar de drie Hindoegoden Brahma, Vishnu en Shiva. Ook wordt het teken bij yoga vaak geassocieerd met het zevende chakra.

Een andere bekende interpretatie is die naar de drie staten van bewustzijn: (ont)waken, diepe slaap en dromen. Hierbij staat iedere klank van de OHM mantra voor een andere staat van bewustzijn, waarbij wordt uitgegaan van de klanken ‘a’, ‘u’ en ‘m’. Hoewel er vaak wordt gesproken over de mantra OM of OHM, is de officiële schrijfwijze dan ook eigenlijk AUM.

De verschillende klanken van de mantra zijn ook terug te lezen in het symbool. Hierbij staat iedere vorm voor een andere klank, en dus voor een andere staat van bewustzijn. Het AUM teken kun je als volgt lezen:

 • Kleine curve (linksboven): dit is de ‘A’ in AUM en staat voor het menselijk bewustzijn en ontwaken op aards en materiaal niveau.
 • Grote curve (linksonder): dit staat voor de ‘M’ in AUM en symboliseert het stadium van diepe slaap bewustzijn.
 • Bijna gesloten curve (rechts): de curve aan de rechterkant symboliseert de ‘U’ in AUM en wordt uitgesproken als ‘oe’. Het staat voor het stadium van droombewustzijn (denken, willen, wensen en voelen).
 • Gebogen lijn en stip: de betekenis van de gebogen lijn onder de stip is ‘het zelf’ of ‘het pure bewustzijn’, wat ook wel Atma wordt genoemd. De stip symboliseert absolute overgave en staat samen met de lijn voor de ‘ontwaakte toestand’ of het stadium van absoluut bewustzijn.

 

Waarom OHM chanten?

Naast de diepe spirituele betekenis van het OHM teken, heeft het chanten van de mantra ook een functie. Door de klank te maken, ontstaat een vibratie die ervoor zorgt dat je connectie maakt met alles om je heen. Daarnaast verbetert het chanten je focus en brengt het je in een diepe meditatieve staat. Officieel moet de mantra 108 keer worden herhaald, zodat je iets doorbreekt op een dieper energetisch niveau. Daarbij staat 1 voor ‘één ding’ 0 voor ‘niets’ en 8 voor ‘oneindigheid’. Vaak wordt hierbij gebruikgemaakt van een gebedsketting om focus te houden en makkelijker te kunnen tellen.

 

Welke voordelen heeft het?

Het doen van OHM yoga of het chanten van mantra’s tijdens een meditatie heeft verschillende voordelen voor zowel je lichaam als geest.

Zo kan het het chanten van de OHM mantra :

 • stress en angst verminderen;
 • helpen bij een positieve mindset;
 • de focus verbeteren;
 • de ademhaling en longkwaliteit verbeteren;
 • helpen bij de afvoer van afvalstoffen;
 • bijdragen aan een betere spijsvertering.

 

Hoe doe je een OHM meditatie?

Je hoeft niet meteen een gebedsketting bij de hand te hebben en de mantra OM 108 keer te chanten om de voordelen te ervaren. Voeg de mantra bijvoorbeeld eens toe aan je dagelijkse ochtendmeditatie door deze te starten en eindigen met een aantal keer OHM te chanten. Als je een diepere staat van meditatie wil bereiken, kun je ook een timer zetten voor 10 minuten. Ga in kleermakerszit zitten, sluit je ogen, adem diep in en maak op de uitademing het ‘AaaaUuuuMmmm’ geluid, gevolgd door een moment van stilte. Herhaal dit bij iedere ademhaling totdat de timer gaat en geniet van de rust en helderheid in je hoofd.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.