Yogamatten
Een dikke of goedkope yogamat kopen
Een yogamat kopen kan nog een flinke uitdaging zijn. Welke mat past bij jou, moet jij een dikke yogamat kopen, welk materiaal past bij de yogastijl die jij gaat beoefenen en welk merk kun je het beste kiezen? Bij Superyoga.nl bieden we online een ruime keuze aan matten tegen eerlijke prijzen, waarbij we proberen iedereen te voorzien van een product op maat. Een yoga mat goedkoop aanschaffen kan belangrijk zijn, maar let ook vooral goed op wat de beste yogamat is voor de wensen die jij hebt.
Goedkope yogamatten kun je op veel plekken vinden. Wij adviseren echter om niet specifiek op zoek naar goedkope yogamatjes te gaan, maar te zoeken naar een goede yogamat voor een voordelige of eerlijke prijs. Zo stel je de kwaliteit voorop waardoor je niet na enkele weken opnieuw een mat moet kopen, omdat je je yogamatje goedkoop wilde aanschaffen.
Ben je nog aan het oriënteren en wil je antwoord op de vraag: wat is een yogamat? Of: waar moet ik op letten als ik op zoek ben naar een eigen yoga mat? De informatie op onze verschillende pagina's helpen je hierbij het antwoord te vinden. Kom je er niet uit? Laat het ons dan gerust weten zodat we je verder kunnen helpen!
Wat is een yogamat?
Een goede of goedkope yogamat is – hoewel ze veel op elkaar lijken – toch wel degelijk anders dan bijvoorbeeld een pilates- of fitnessmat. Het grote verschil is dat het bij een yogamatje gaat om de grip die het oppervlak biedt. Tijdens het uitvoeren van asana's is het belangrijk dat je voldoende grip hebt waardoor je niet wegglijdt. Of dit nu met je handen, voeten of ellebogen is, je wilt stevig op je mat blijven staan. Een dikke yogamat kopen kan daarom een goede keuze zijn.
Waarom heb ik een eigen mat nodig?
Hoewel het hebben van een eigen mat bij veel studio’s of sportscholen niet verplicht is, is het toch vaak prettig om een eigen yogamat mee te nemen. Hygiëne kan een reden zijn, zodat je zeker weet dat je altijd op een frisse mat ligt (met je gezicht!), maar je bepaalt zo ook welke eigenschappen jouw matje heeft. Als je gevoelige knieën en ellebogen hebt, kies je voor een dikke mat en als je snel transpireert dan kies je voor een zeer goede grip bij een vochtig oppervlak. En natuurlijk als de yogastudio of sportschool geen matjes aanbiedt of als je zelf ook eens een yogasessie wilt plannen in het park, bos of op het strand dan heb je veel aan je eigen vertrouwde product! Regelmatig vind je gave yoga mat aanbiedingen terug op Superyoga.nl om de beste mat met korting aan te schaffen!
Waar moet je op letten bij het kopen van een yogamat?
Als je een yogamat gaat kopen, heb je keuze uit veel verschillende soorten, maten en uitvoeringen. Je kunt kiezen voor een extra lange, extra brede, extra dikke yogamat of een combinatie daarvan. Bepaal eerst zelf wat voor jou het belangrijkst is: wil je veel ruimte om je heen hebben? Wil je een sublieme demping? Wil je een mat met of zonder geur? Sta je stil bij een gezond milieu en wil je alleen een biologisch afbreekbare yoga mat? Moet de yogamat goedkoop zijn omdat je voor het eerst begint met yoga en eerst wilt ervaren wat voor jou prettig is? Zet dit eerst voor jezelf op een rij, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Hoe groot moet een yogamat zijn?
Yogamatten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, maar de standaard afmeting is 183 cm lang en 60 cm breed. Soms kan het daarentegen prettig zijn om een wat langere of bredere yoga mat te hebben voor bepaalde oefeningen. Daarom zijn er ook yogamatten verkrijgbaar die extra lang, extra breed of zowel langer als breder zijn. Deze matten hebben meestal een lengte van 200 cm en een breedte van 75 of 80 cm.
Extra lange yogamat
Voor lange mensen of mensen die extra ruimte aan de voor- of achterkant fijn vinden. Vaak zijn lange matten ook dikke yogamatten.
Extra brede yogamat
Voor mensen die de zekerheid willen om niet van hun mat te geraken tijdens oefeningen. Vaak zijn brede matten ook extra dik.
Extra lange én brede yogamat
Wil je je geen zorgen maken of je aan de voor-, achter- of zijkant van je mat raakt en wil je veel bewegingsruimte? Dan is een mat met zowel extra breedte als lengte ideaal voor jou.
Wat is de beste dikte voor een yogamat?
De beste dikte voor een yogamat hangt af van wat jij zelf prettig vindt. Een standaard yogamat is meestal zo’n 4 cm dik, maar soms kan het prettig zijn om een dunne yogamat van 1 tot 3 cm te hebben – bijvoorbeeld als je de mat mee op reis wil nemen en deze niet te veel ruimte en gewicht in beslag mag nemen. Daarnaast wil je soms ook juist liever een extra dikke mat van 6 cm als je bijvoorbeeld op een koude ondergrond ligt of een rustige vorm van yoga beoefent, waarbij je lang in dezelfde houding blijft. Een extra dikke yogamat is daarom bijvoorbeeld erg geschikt bij Yin yoga.
Extra dikke yogamat
Een dikkere uitvoering biedt meer comfort zoals stabiliteit en demping. Dit is ideaal voor geavanceerde yogastijlen en gevorderde yogi’s. Ook ideaal voor mensen met gevoelige gewrichten benen.
Reis yogamat
Voor iedereen die een yogamat wil meenemen op reis of elders buitenshuis. Een travel mat is extra dun en klein van formaat. Sommige matten kunnen worden opgevouwen zodat ze gemakkelijk in een koffer of tas passen.
Van welk materiaal is een yogamat gemaakt?
PVC
De meeste yoga matten zijn gemaakt van PVC. Er bestaan verschillende kwaliteiten waarbij er wel of geen schadelijke stoffen (AZO) worden gebruikt. Bij Superyoga.nl werken we alleen met goedgekeurde producten die het milieu geen of nauwelijks schade toebrengen. Binnen de PVC yogamatjes zijn er meerdere soorten: stugge, dikke niet-sticky PVC matjes zoals de studio mat of de PRO matten van Manduka die van zeer hoge kwaliteit zijn, zachte maar stevige sticky PVC matjes en zachte PVC matjes die voornamelijk voor grondoefeningen bedoeld zijn. De beste yoga mat is een mat die niet snel slijt en veel grip biedt. Als een PVC matje koud is, kan het zijn dat deze niet direct vlak op de grond ligt. Is de mat warm, dan verbetert de grip en blijft de mat stevig liggen.
TPE
Wil je een milieuvriendelijke yogamat kopen? Dan is TPE geschikt. Het is geheel vrij van schadelijke stoffen en 100% afbreekbaar. De matten zijn tevens comfortabel en duurzaam. Wij werken alleen samen met leveranciers die 100% TPE gebruiken waardoor de matjes 100% milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar zijn. TPE is een zacht materiaal waar je iets in wegzakt als je erop staat of zit. Het oppervlak biedt een extreem goede grip en is licht sticky. De matjes vallen officieel niet onder sticky matjes omdat het oppervlak niet aan je lichaam blijft plakken. Omdat het materiaal biologisch afbreekbaar is, is het goed verzorgen van de mat extra belangrijk. TPE slijt sneller dan andere materialen maar is geschikt voor alle yogastijlen dankzij de hoge performance die het materiaal biedt.
Rubber
Ga je een yogamat kopen voor zeer intensief gebruik? Matten gemaakt van rubber zijn zeer sterk, kunnen de zware belasting aan en behoren tot de beste yogamatten. De matten zijn meestal duurder dan PVC en TPE matten en worden gemaakt in verschillende kwaliteit. Zo zijn er matten die gemaakt zijn van niet-milieuvriendelijk rubber maar ook matten die gemaakt zijn van natuurrubber. Bij Superyoga werken we alleen met leveranciers die verantwoord rubber gebruiken tijdens het produceren van de matjes. Een voorbeeld van rubberen matjes zijn de eKO matten van Manduka. Het oppervlak van een rubberen yogamat biedt de best mogelijke grip die je kunt wensen. Omdat natuurrubber net als TPE biologisch afbreekbaar is, vergt het een goed onderhoud. Zo mag het niet langdurig in de zon liggen en kan het niet tegen chemische schoonmaakmiddelen. Het materiaal slijt sneller dan PVC maar biedt een ongekende ervaring tijdens een yogales.
PU
Een PU yogamat behoort tot de allerbeste mat die je kunt vinden. Het oppervlak biedt zeer veel grip, ook bij natte handen en voeten. Doordat de celstructuur open is, neemt de mat vocht gemakkelijk op en zet het vocht om in meer grip. Ideaal voor alle soorten yoga waarbij het er intensief aan toe gaat. PU is daardoor wel gevoelig voor oliën, vetten, lotions en andere producten die vlekken kunnen achterlaten op het oppervlak. PU behandel je het beste met schoon water, of een oplossing van een heel klein beetje afwasmiddel in warm water waarmee je de meeste vlekken (let op met oliën, deze krijg je moeilijk uit de mat) weer netjes van de mat kunt krijgen. Je stond nog nooit zo stevig in een downward facing dog of warrior pose als op de PU yogamat!
Jute
Een jute yogamat heeft een fraai uiterlijk en biedt een stevig oppervlak zodat je weet dat je stabiel staat tijdens het uitvoeren van je oefeningen. De matten bestaan in de basis uit zacht PVC en de bovenlaag is gemaakt van jute. Het jute effect zorgt ervoor dat je mat een unieke uitstraling geeft.
Andere materialen
Er bestaan ook matten van schapenwol, katoen en tal van andere materialen. Bij Superyoga vind je zeer populaire merino wollen mat, katoenen matjes verkopen we op dit moment (nog) niet.
Hoe kies je een yogamat?
Als je een yogamat gaat kiezen, bedenk dan wat jij het belangrijkste vindt. Neem je hem vaak mee naar locaties buitenshuis of beoefen je yoga veelal op dezelfde locatie? Wil je een goedkope mat of een dure? Een yogamat kopen bij Superyoga kan voor een eerlijke prijs en regelmatig vind je een mooie yogamat aanbieding op de website. Heb je last van blessures en moet een yogamatje ervoor zorgen dat je op een zachte ondergrond staat, ligt of zit? Bepaal welke eigenschappen voor jou het belangrijkst zijn en gebruik de filters bij ons productoverzicht om tot een fijne selectie aan producten te komen. Kom je er niet uit? Bekijk de pagina 'welke yogamat past bij mij?' dan eens. En we helpen je natuurlijk graag met een persoonlijk advies als je ons een berichtje stuurt.
Hoe lang gaat een yogamat mee?
Hoe lang een yogamat meegaat, hangt samen met hoe intensief je de mat gebruikt en hoe je met de mat omgaat. Wanneer je de mat altijd netjes vervoert in een speciale yogatas, reinigt na iedere sessie en opbergt op een stofvrije plek, heb je natuurlijk nog langer plezier van je mat. Daarnaast is de levensduur van een yogamat ook afhankelijk van het soort materiaal waarvan het gemaakt is. Zo gaan kwalitatieve matten soms wel een leven lang mee, maar heb je ook van de goedkopere opties jarenlang plezier als je hier goed voor zorgt.
Hoe maak je een yogamat schoon?
Een yogamat schoonmaken is niet lastig, maar het is wel belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Om de yoga mat zo schoon mogelijk te houden, is het aan te raden een yoga handdoek op de mat te leggen als beschermlaag. Is de mat na gebruik toch wat vuil geworden, neem deze dan het liefst af met wat water en een doek en gebruik geen zeep of andere chemische schoonmaakmiddelen. Als je het vuil lastig wegkrijgt, kun je eventueel wat azijn mengen met water of een reinigingsspray voor yogamatten gebruiken. Ook kunnen sommige yogamatten in de wasmachine, maar controleer dit wel altijd goed van te voren.
Overige accessoires
Als je van plan bent om er fanatiek tegenaan te gaan en je meerdere keren per week op je mat te bevinden, dan kunnen de nodige accessoires niet ontbreken. Ook als je niet alleen yoga beoefent maar bijvoorbeeld regelmatig mediteert, heb je enkele extra accessoires nodig voor een optimale sessie. Denk bijvoorbeeld aan de volgende items:
- een yoga blok voor extra ondersteuning
- een yoga riem voor de juiste houding
- een yoga handdoek voor extra hygiëne
- een yoga tas om al je items gemakkelijk te vervoeren
- een meditatiekussen voor een comfortabele en rustgevende sessie
- een yoga bolster om je backbends optimaal te kunnen uitvoeren
- een paar yoga sokken voor extra grip en stabiliteit
- een yoga deken voor extra warmte tijdens oefeningen waarbij je langdurig stil zit/ligt
- een oogkussentje om heerlijk tot rust te komen na een intensieve sessie