Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Extra brede yogamatten

Filters

Yogamat extra breed

Yogamatten zijn er in veel verschillende afmetingen zodat je altijd een mat kunt vinden die geschikt is voor jouw lichaamsbouw en wensen. Als een yogamat voldoet aan je wensen dan weet je zeker dat je met een gerust gevoel aan je practice kunt beginnen zonder dat je wordt afgeleid door een mat die te wensen over laat. Een yogamat met een extra breed formaat is prettig om verschillende redenen.

Met een yogamat die extra breed is, kun je met een gerust hart al je oefeningen uitvoeren zonder bang te hoeven zijn dat je naast je mat raakt. De ‘yogamat extra breed’ is er in twee categorieën: een klein stukje extra breedte waardoor de mat uitkomt op zo’n 66 cm breed, en een flink stuk extra breedte waardoor de mat uitkomt op 80 cm breed. De matten van 80 cm breed zijn ideaal voor mensen met een bredere of zwaardere lichaamsbouw om vrijuit yoga te beoefenen.

 

Wat past bij jou?

Op een yogamat, extra breed, extra lang, extra dik of van een normaal formaat, moet je je veilig en comfortabel voelen. Kies daarom het juiste formaat uit en geniet jarenlang van de mat die bij jou past. De meeste matjes met een breder of langer formaat zijn ook dikker waardoor je dubbel profiteert van meer comfort. De extra dikte zorgt ervoor dat je stabieler op je mat staat en de breedte geeft je alle nodige bewegingsruimte.

 

Hoe breed moet mijn extra brede yogamat zijn?

Hoe breed je extra extra brede yogamat moet zijn, hangt af van verschillende factoren: waar voer je je yoga practice uit? Welke oefeningen wil je gaan uitvoeren op de mat? Wat voor lichaamsbouw heb je? Een ideale yin yoga mat kan bijvoorbeeld breder zijn dan een yogamat voor een dynamische stijl zoals ashtanga yoga omdat je bij yin yoga meer oefeningen volledig op de grond uitvoert waarbij je de nodige ruimte in de breedte gebruikt. Als je het prettig vindt dat je ledematen niet op de grond komen te liggen tijdens een twist, dan is een extra brede yogamat van 80 cm voor jou weggelegd.

Heb je een grote of brede lichaamsbouw? Dan is een brede yogamat sowieso aan te bevelen. De meeste matjes zijn namelijk zo’n 61-63 cm breed waardoor je al gauw met je armen naast de mat belandt als je op je rug op de mat ligt. Wil je geheel op je matje passen bij een shavasana? Dan is een iets bredere yogamat van 66 cm al een fijne uitkomst. Ook bij andere oefeningen profiteer je van het extra stukje breedte. Tenslotte is het handig om alvast te weten waar je je yoga practice vaak gaat uitvoeren. Is dit in een krappe studio waar veel mensen dicht naast elkaar liggen, dan is een brede mat van 80 cm misschien niet zo handig. Ga je thuis aan de slag of in een studio of ruimte waar voldoende ruimte is? Dan kun je een fijne breedte naar eigen wens uitkiezen.

 

Handig om te weten & bewaaradvies

De breedte van een yogamat bepaalt de lengte van de opgerold mat. Een extra lange yogamat zorgt er dus niet voor dat de opgerold mat langer wordt, maar juist dikker. Dit is handig en belangrijk om te weten als je een yogatas uitkiest. Als je een extra brede mat kiest, let er dan op dat de opgerolde mat wel in de yogatas past, bijvoorbeeld in deze tas die speciaal ontworpen is voor extra brede matten. Wil je de mat gemakkelijk in je tas kunnen opbergen? Gebruik dan yogamat elastieken om de uiteinden van de mat om deze compact bij elkaar te houden.

 

Populaire poses die een extra brede mat vereisen

Voordat je je keuze maakt voor een extra brede yogamat is het fijn om te weten welke poses je beter kunt uitvoeren op een bredere yogamat. Omdat we niet alle poses onder elkaar kunnen zetten, omschrijven we enkele soorten poses.

Vooroverbuigingen

Een van de poses waarbij een extra brede yogamat erg fijn is, zijn vooroverbuigingen waarbij je je benen spreidt zoals de upavistha konasana. Er bestaan verschillende uitvoeringen van, maar alle uitvoeringen hebben gemeen dat je zoveel mogelijke breedte nodig hebt op je yogamat om niet met je benen op de grond te belanden.

Shavasana

De meest voorkomende yoga pose is de shavasana. Hierbij is het fijn als je je armen ontspannen naast je lichaam neer kunt leggen zonder dat deze naast je matje komen te liggen. Als je wat breder gebouwd bent of het simpelweg prettig vindt om wat meer ruimte tussen je armen en je lichaam te hebben, is een extra brede yogamat al een vereiste. Heerlijk om wat extra ruimte aan de zijkant van je mat te hebben!

Twist

Een heerlijke pose die bij veel soorten yoga terugkomt, is de twist. Ook deze is in heel wat uitvoeringen beschikbaar waarbij de liggende twist vaak voorkomt. Bij de jathara parivartanasana draai je je knieën een kant op en je beide armen wijzen volledig gestrekt naar links en rechts. Je armen zullen niet volledig op je extra brede yogamat passen, maar wel voor een groot deel. Op een gewone yogamat liggen je armen bijna volledig op de grond als je deze houding uitvoert en dat kan onprettig of onhygiënisch zijn.

 

Gewicht van de mat kan belangrijk zijn

Een yogamat die extra breed is, is ook extra zwaar omdat de extra breedte betekent dat de mat uit meer materiaal bestaat. Het gewicht van de mat neemt dus toe, iets waar je op kunt letten tijdens het aanschaffen van je nieuwe mat. Als je gebruik maakt van een yogatas zal dit geen probleem vormen, maar als je je mat onder je arm meeneemt naar je favoriete locatie dan zou dit vervelend kunnen zijn. Natuurlijk hangt het gewicht ook af van het materiaal dat je kiest, een extra brede sticky yogamat weegt een stuk minder dan een extra brede Manduka yogamat!


Ben je op zoek naar een ander formaat yogamat?

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.