Waarom mediteren?
Waarom mediteren?
Door middel van meditatie kun je de geest trainen om scherp en gezond te blijven. Je last een moment in waarin je het brein even tijd en ruimte gunt, mediteren is daarin de techniek. Je neemt afstand van je gedachten en laat ze zijn. Dit heeft vele geestelijke en lichamelijke voordelen tot gevolg.
De populariteit van meditatie
Mediteren is een steeds populairder wordend fenomeen. En niet zonder reden, want het is een laagdrempelige manier om rust in het hoofd en in het lichaam te houden. In de huidige tijd waarin allerlei externe factoren veel van ons vragen, is het een nuttig handvat om het hoofd koel te houden. Drukte op werk, familiesores, wereldproblematiek. Je kunt het zo groot of klein maken in je cirkel, maar deze zaken leggen allemaal een bepaalde druk op je schouders. Door meditatie oefeningen te doen, kun je een klein stukje tijd en ruimte maken om het allemaal even buiten te houden. Dat betekent niet dat je de gedachtestroom stopt in je hoofd. Je richt je met mediteren voor een bepaalde tijd op een ander focuspunt zodat je gedachten en emoties van een afstand kunt aanschouwen. Door dit te doen, kun je energie opdoen, rust en ontspanning vinden en nog veel meer positieve effecten ondervinden van meditatie.
Het doel van meditatie
Binnen de wereld van de meditatie zijn er allerlei verschillende oefeningen die vallen in subcategorieën. Je kunt jezelf een doel stellen voordat je begint. Wil je bijvoorbeeld aan het begin van de dag lekker energiek worden? Wil je beter in slaap komen? Of zit je in een drukke periode waarin je rust zoekt? Meditatie oefeningen zijn uiteenlopend en kunnen allemaal op een bepaald vlak je helpen beter te presteren in het dagelijkse leven.
Meditatie oefeningen om de slaap te verbeteren
Slapen is belangrijk in het leven van de gemiddelde mens omdat je daarmee de geest herstelt. De slaap vatten en de kwaliteit van slapen kunnen echter niet altijd geborgd worden. Ook dat kan weer door allerlei externe factoren komen zoals strubbelingen binnen het gezin of een belangrijk project op werk. Slaapmeditatie is een vorm van mediteren die je kan helpen. Hierbij ga je in bed liggen en bijvoorbeeld bepaalde klanken opzetten om je op te focussen. Deze klanken maken je rustig en leiden je weg van de gedachtestroom in je hoofd. Hierdoor kun je gemakkelijk overgaan van de meditatietoestand naar het inslapen.
Stress verminderen
Een goede nachtrust leidt vrijwel direct tot een vermindering van stress. Dit komt doordat je je geest en lichaam ’s nachts de tijd gunt om alle impulsen van de dag op een correcte wijze te verwerken. Mediteren kan echter ook direct tot een vermindering van stress leiden en zelfs klachten die bij een burn-out horen tegengaan. Op het moment van de meditatiesessie zelf, druk je namelijk al de pauzeknop in om prikkels en impulsen ‘te laten zijn’. Veel mensen ervaren dan ook meteen een ontspannen gevoel na het doen van meditatie oefeningen.
Meditatie met en voor zelfcompassie
Vriendelijk voor jezelf zijn, ben jij dat wel? Of herken je een gevoel van constante ontevredenheid? Niet goed genoeg kunnen doen of kunnen zijn? Je staat er misschien niet zo bij stil maar veel mensen hebben niet genoeg zelfcompassie doordat ze hard voor, veeleisend naar en negatief over zichzelf zijn. Dat geeft niet alleen een onverzadigbaar gevoel, ook straal je dit uit naar je omgeving toe. Het wordt lastig om zelfs kleine complimentjes te ontvangen (laat staan door te geven) en het voelt als een negatieve spiraal waar je niet uit komt. Ook daar kan meditatie je bij helpen, zo groeit je zelfliefde en positieve aandacht (ook voor de zaken om je heen!). Sterker nog, de kern van meditatie is met zelfcompassie terugkeren naar je focus, mocht je deze even kwijtraken. Zo kun je jezelf daarin trainen en dit breder doortrekken naar het dagelijks leven.
Ben jij er klaar voor om een positieve houding naar het leven toe aan te nemen? Dan kan dankbaarheid daar niet in ontbreken. Waar vaak de neiging is om de minder aangename zaken te benoemen, is het een groot goed om juist datgene te zien wat je gegund is. Dankbaar zijn is dan ook een positief element waardoor veel mensen gelukkiger in het leven staan. Ook voor dankbaarheid zijn er meditatie oefeningen die je kunt doen. Het is een mooie aanvulling op zelfcompassie hebben.
Mediteren tegen pijn
Het is bijna onvoorstelbaar hoe nauw lichaam en geest met elkaar verbonden zijn. Zit je mentaal ‘lekker in je vel’, dan heeft dat directe invloed op het lichaam. Ook daar zijn veel mensen zich niet bewust van omdat vaak het contact met lichaam en geest verloren gaat doordat er teveel externe prikkels consumerend werken. Er zijn meditatietechnieken waarmee je het contact tussen lichaam en geest kunt herstellen, bijvoorbeeld met bodyscan meditatie. Zo leg je de volledige mentale focus op een klein stukje lichaam en ga je zo het hele lichaam af. Als je ergens pijn ervaart, vestig je hier de aandacht op. Zo kun je met mediteren leren om geestelijke pijn onder ogen te komen en om lichamelijke pijn te verlichten.
Betere concentratie gedurende de dag
Wanneer je hoofd overloopt met alles wat er nu gebeurt, en wat er nog moet gebeuren, dan zal je merken dat het lastig is je te focussen op wat je aan het doen bent. Bijvoorbeeld: Je zit op werk achter de pc maar zit ook tegelijkertijd te bedenken dat je nog allerlei boodschappen in huis moet halen omdat een vriendin komt eten. Later als je het document waarin je zat te werken terugleest, verbaas je je over het aantal spelfouten dat je hebt gemaakt. Herkenbaar? Daarom zijn er veel mindfulness meditaties die erop gericht zijn je op het hier en nu te focussen. Door dat te doen, leer je hoe je jouw attentiespan vasthoudt en geconcentreerd met een taak bezig kunt blijven voor langere tijd. Het resultaat is dat je gedurende de dag beter kunt presteren omdat je niet constant onbewust aan het multitasken bent. Een fenomeen waar we tegen wil en dank iets te bedreven in zijn geworden!
Energie krijgen van meditatie oefeningen
Vaak wordt er gekozen voor een ochtendmeditatie. Dat komt doordat opstaan voor veel mensen niet fijn is, met name niet in de wintermaanden. Toch moet je dealen met dagelijkse verplichtingen waardoor opstaan onvermijdelijk is. Om dan toch met twee goede benen uit bed te stappen, zijn er meditatie oefeningen waar je energie van kunt krijgen. Deze kun je al in bed uitvoeren in een liggende houding. Leg de aandacht op het hier en nu en bedenk wat de intentie is die je die dag wilt gaan zetten. Bedenk dat jij invloed hebt op hoe je dag zich gaat ontwikkelen dus hoe wil jij dat de dag zich gaat ontvouwen? Wat ben je allemaal van plan en heb je daar bepaalde gevoelens bij? Het is een stukje bewustwording en aandacht daarvoor. Het zorgt dat je door positieve intenties van tevoren te zetten, je concentratie daarop gericht blijft. Een self-fulfilling prophecy waar je energie van krijgt.
Door te mediteren kun je angstgevoelens beter loslaten
Het is alom bekend dat mediteren kan helpen tegen angst en depressieve klachten. Met meditatie oefeningen kun je namelijk je emoties beter in balans krijgen. Omdat je de geest traint om afstand te nemen van gedachten en emoties, ben je beter in staat een overview van de situatie te krijgen. Dat kan je helpen om beter te kunnen relativeren en om je bewust te maken van irreële angsten. Met bijvoorbeeld visualisatie meditatie kun je er naast het zetten van een positieve intentie ook achter komen waar je tegenaan loopt als je een bepaalde situatie inbeeldt. Dat komt doordat je gevoelens uit het onbewuste naar boven kunnen komen. Door dat te voelen en de emoties te laten zijn, kun je het proberen om te zetten naar een positieve blik op hetgeen waar je eerst huiverig voor was.
Bij dit soort meditaties is het aan te raden het met hulp van een docent te doen. Met name als je veel last hebt van angst en depressie, dan is goede begeleiding een must. Er kan bij dergelijke meditatie oefeningen namelijk flink wat loskomen. Dat is enerzijds confronterend en kan onprettig zijn. Anderzijds kan het je verder helpen om nieuwe inzichten te verkrijgen en om de angst los te gaan laten.
Hoe voer je meditatie oefeningen op de juiste manier uit?
Schuif het dogma van ‘goed’ en ‘fout’ meteen opzij want dat bestaat niet in de wereld van meditatie. Iedereen heeft namelijk een ander doel om te mediteren en de manier om dat doel te bereiken is voor elk individu anders. Zo kun je bijvoorbeeld in kleermakerszit mediteren omdat deze actieve houding in alle stilte het beste effect op je heeft. Een ander kan echter hetzelfde effect bereiken door bijvoorbeeld een loopmeditatie. Het is dus niet in beton gegoten hoe je op de juiste manier je meditatie oefeningen uitvoert. Het is een proces van trial en error waarbij je constant jezelf kunt verbeteren door te proberen. Alleen dan voel jij je het fijnst en kun je het beste aan je lichaam en geest werken.