Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Stress

 

Veel mensen gebruiken de kunst van het mediteren om stress te verminderen. Door middel van mediteren, kun je de constante gedachtestroom waarin je dagelijks verkeert even pauzeren. Je neemt er afstand van en probeert er niet in mee te gaan. Met mediteren ga je de stressreactie van je lichaam tegen waardoor je weer een balans kunt vinden.

 

Wat is stress?

Er is een groot verschil tussen gezonde spanning en stress. Gezonde spanning ervaar je zodat je vaak beter kunt presteren. Het houdt je scherp en zorgt ervoor dat je op het juiste moment kunt pieken. Normaal gesproken is stress een overlevingsmechanisme van het lichaam waarbij je vroeger in staat was jezelf te redden door middel van de welbekende ‘vlucht- en vechtreactie’. Dat gaat echter om een klein moment. Ervaren we langdurig stresshormonen die ons lichaam aanmaakt, dan kan dat zowel negatieve lichamelijke als geestelijke gevolgen hebben. Door te mediteren, kun je weer innerlijke rust vinden. Zelfs als dat moeilijk lijkt doordat je niet weet hoe je aan de dagelijkse chaos kunt ontsnappen. Daar is helemaal geen vakantie van wekenlang voor nodig. Meditatie op een reguliere basis helpt je stress los te laten.

 

Wat gebeurt er bij een overload aan stress?

Tijdens stressmomenten komen stresshormonen vrij in het bloed die een aantal reacties teweeg brengen. Denk aan het stijgen van de bloeddruk waardoor er meer zuurstof naar de spieren gaat. Ideaal wanneer je een prestatie moet leveren, maar funest als dit op momenten gebeurt wanneer het lichaam dat helemaal niet nodig heeft. Er wordt teveel energie onttrokken aan het lichaam wat je uitput. En niet alleen dat, ook vitale levensfuncties hebben eronder te lijden als energie niet naar de juiste organen gaat maar gebruikt wordt voor de stressreactie. Kortom, een energiedisbalans is geboren. Wil je die herstellen, dan is een anti stress meditatie onontbeerlijk. Hoe gaat dat in zijn werk?

 

Meditatie brengt rust in het hoofd

Het vervelende van stress is dat je soms zodanig in een flow zit, dat je geestelijk gezien helemaal niet doorhebt dat je stress ervaart. Enerzijds kan je daardoor langer doorgaan, anderzijds is dat eigenlijk een nog grotere valkuil. Hoe langer het hoofd vol blijft, hoe groter de kans wordt dat je lichamelijke klachten gaat ontwikkelen. Lichaam en geest zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel mensen ervaren dan ook stijve spieren in schouders, nek en rug bijvoorbeeld. Ook darmklachten zijn een veelgehoord stress-gerelateerd symptoom. Het lichaam volgt eigenlijk altijd de geest en daarom is het dan ook essentieel om bij laatstgenoemde te beginnen. Door te mediteren kun je rust in het hoofd terugbrengen. Omdat we zo ontzettend gewend zijn geraakt aan de eindeloze stroom prikkels van buiten en een even oneindige stroom aan gedachten die er van binnenuit op volgen, weten we gewoonweg niet meer hoe dat te pauzeren. Door middel van meditatie kun je die innerlijke rust weer vinden. Niet door naarstig die gedachtestroom te willen stoppen. De kunst van het mediteren schuilt in afstand nemen, een soort helikopterview aan te nemen zodat je de gedachten aanschouwt, maar er niet in meegaat. Zodra je die modus hebt gevonden, vind je echte innerlijke rust door het mediteren. Je hoeft alleen maar even te ‘zijn’ waarbij je bewust ademhaalt. En dat hoeft slechts een paar minuten per dag om al effectief te zijn!

 

Waarom mediteren direct tegen stress werkt

Als je net begint met mediteren om stress te verlagen, bedenk dan dat het eerder regel dan uitzondering is dat je niet direct een geweldig effect te pakken hebt. Sterker nog, in het begin zal het knap lastig worden om je focus te houden en dat is helemaal niet erg! Het belangrijkste blijft volhouden, oefenen en met zelfcompassie altijd weer terugkeren naar je focuspunt. Wist je dat al een klein beetje succes direct effect kan hebben tijdens een anti stress meditatiesessie? Zo krijgt je lichaam het seintje dat het oké is om te gaan ontspannen. Al zou je dat slechts een half minuutje volhouden, het doorbreekt de spiraal van constante spanning. Je lichaam komt zo direct weer een stukje meer in de juiste energiebalans en hoe zich dat lichamelijk uit? Je hartslag en bloeddruk gaan omlaag omdat je zelf je ademhaling vertraagt door dit als ankerpunt te gebruiken. Giet je jouw meditatiesessie tegen stress in een dagelijks ritueel, dan kan dat zelfs een hele verandering in de hersenen op gang brengen! Nieuwe neurale paden ontstaan die zelfs op hersenscans aantoonbaar zijn. Dit heeft ook weer een positief effect op je hele levensstijl: zo leer je juist beter in moeilijke situaties met de spanning om te gaan. De gevolgen werken dus meerdere kanten uit en je voorkomt er in de toekomst zelfs stress mee. In dit geval geldt dan ook: voorkomen is veel beter dan genezen.

 

Welke meditatie oefeningen zijn nuttig in de strijd tegen stress?

Anti stress meditatie is er in veel soorten en maten. Daarom kun je het beter als een leerproces zien waarbij je jezelf steeds verder verbetert dan dat je direct op zoek gaat naar resultaat. Meditatie om stress los te laten is een kunst die je steeds verder verfijnt, en dat gaat met vallen en opstaan. Gaandeweg leer je wat voor jou het beste werkt, waar je voor jou het gewenste resultaat mee boekt. Het is nuttig om jezelf een aantal vragen voor te leggen:

  • In welke omgeving kan ik het beste ontspannen?
  • Welke randvoorwaarden zitten daaraan? Bijvoorbeeld: bepaalde geluiden of juist de stilte? Geuren, kleuren, licht, temperatuur?
  • Welke meditatievorm vind ik prettig? Als je mediteert voor rust, dan is een mindfulness meditatie de meest geschikte optie. Daarbij leer je in het hier en nu te komen en voor de duur van de sessie ook te blijven. Je ankerpunt is daarbij je ademhaling waar je altijd naartoe terug kan komen.
  • Ook binnen de mindfulness meditaties zijn weer allerlei subcategorieën mogelijk, welke past het beste bij mij? Je hebt bijvoorbeeld loopmeditaties waarbij je in een groepje al mindful wandelend door een landschap of ruimte gaat. Daarentegen kun je ook gaan voor een meditatie waarbij je in eenvoudige kleermakerszit even 2 minuten in een rustige kamer je ogen dicht doet. Waar jij je het prettigst bij voelt, wijst zichzelf.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.