Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Yogamatten cleaner

Je yogamat schoonmaken

Na het gebruiken van een yogamat is het belangrijk om deze goed schoon te maken. Een yogamat schoonmaken kun je op verschillende manieren doen. Het is belangrijk dat je van te voren goed informeert op welke manier je jouw mat moet schoonmaken.

Met een yogamat reiniger kun je op een ecologische, verantwoorde wijze je yogamat grondig schoonmaken. Yogamat reinigers zijn er in verschillende soorten waardoor je vrijwel elk materiaal yogamat kunt behandelen met een spray.

 

Waarom is hygiëne waarborgen belangrijk tijdens een yogasessie?

Hygiënisch met je spullen omgaan is geen overbodige luxe. Onder andere virussen, bacteriën en schimmels zijn overal om ons heen. Dat is natuurlijk en dat hoort bij het leven. Wel staat voorop dat je hygiëne moet blijven waarborgen om niet ziek te worden. En het is niet alleen ziekte, ook in mildere vorm is een slechte hygiëne hinderlijk. Denk bijvoorbeeld aan yogaspullen die beginnen te ruiken na een sessie. Een overmatige groei aan met name bacteriën en schimmels moet dan ook voorkomen worden. Omdat vochtigheid een ideale voedingsbodem voor allerlei micro-organismen is om te kunnen gedijen, is een yogamat de perfecte kandidaat voor geurtjes en schimmelgroei. Vaak kunnen organismen zich namelijk nestelen in het oppervlak van een mat. Daarom is het belangrijk je yogamat hygiënisch schoon te houden. Doe je dat daarnaast op de juiste manier dan kun je de levensduur van je mat maximaal houden.

Met een yogamat reiniger heb je een product in huis waarmee je niet alleen je yogamat intensief reinigt. Ook zijn deze middelen ecologisch verantwoord en zijn ze veilig voor het materiaal van je mat. Sterker nog, voor elk soort mat is er een speciale yogamat spray verkrijgbaar.

 

Hoe kun je de hygiëne van je yogamat het beste waarborgen?

Allereerst is voorkomen beter dan genezen. Beoefen je een stijl als bijvoorbeeld Bikram Yoga of Hot Yoga waarbij er gegarandeerd transpiratievocht op je mat gaat vallen, dan kun je het beste een speciale yoga handdoek over je mat leggen. Deze handdoeken absorberen veel vocht, bieden grip en kunnen na elke sessie lekker gewassen worden.

Toch kan het altijd voorkomen dat je yogamat alsnog bevuild raakt, of wie weet vind jij het niet fijn om een handdoek te gebruiken. In die gevallen ligt het eraan hoe sterk de mat bevuild is. Bij PVC of kurken matten kan het volstaan om even met een vochtige doek en wat water over het oppervlak te gaan. Dat is echter alleen afdoende bij lichte bevuiling waarbij er weinig bacteriën in het spel zijn. Gaat het om transpiratievocht, heb je buiten op een veldje je practice gedaan of juist op een onbekende vloer in de yogastudio? Dan is het in elk geval raadzaam om yogamat cleaner te gebruiken. Een yogamat spray biedt namelijk meerdere voordelen ten opzichte van huis-, tuin- en keukenmiddelen. Ook is het gebruik van een wasmachine bij veel matten niet aan te raden. Hier gaat de kwaliteit van een yogamat van achteruit wat de duurzaamheid niet ten goede komt. Gebruik je een yogamat reiniger, dan kun je op even effectieve maar zachte wijze je yogamat goed schoon krijgen.

 

Waarom een yogamat reiniger gebruiken?

Een yogamat spray heeft een aantal eigenschappen die voordelig zijn voor je yogamat en voor het milieu. Allereerst zijn de yogamat cleaners op biologische basis. Denk aan natuurlijke oliën en een aroma van bijvoorbeeld gingergrass of lavendel. Met andere woorden: er komen geen chemische of schadelijke stoffen aan te pas. De natuurlijke oliën hebben van zichzelf een antibacterieel effect op het oppervlak. Dat betekent dat bacteriën zonder de tussenkomst van bijvoorbeeld bleek of andere chemische middelen onschadelijk worden gemaakt door de yogamat reiniger. Dat is niet alleen beter voor het oppervlak van je mat, ook het milieu is erbij gebaat. Bovendien zijn de yogamat cleaners er in allerlei lekkere geurtjes zodat je er altijd eentje kunt vinden die bij jou past. Linksom of rechtsom, je zal altijd een heerlijk frisse yogamat hebben na het insprayen met een yogamat spray.

 

Welke yogamat spray past bij mijn mat?

Het oppervlak van een PVC yogamat heeft een andere behoefte dan het oppervlak van een natuurrubber mat en een oppervlak gemaakt van PU heeft weer een andere behandeling nodig. Er zitten dan ook verschillen in de sprays onderling waar je op moet letten. Zo moet natuurrubber soepel blijven en goed onderhouden worden. Met een yogamat reiniger die speciaal voor rubberen matjes is, wordt dat zeer gemakkelijk. Deze yogamat sprays zijn biologisch afbreekbaar en vrij van uitdrogende ingrediënten zoals alcohol. De basis bestaat uit azijn dat niet alleen desinfecteert maar ook de kleur van je mat behoudt. Daarnaast zijn citroenzuur en natuurlijke oliën in dit soort yogamat cleaners belangrijk omdat deze hard water neutraliseren waardoor het rubber in je mat netjes en flexibel blijft.

 

Verschillende manieren

Wil je je yogamat schoonmaken maar weet je niet zeker hoe je dit moet doen? Volg dan de onderstaande tips om schade te voorkomen en een goede hygiëne te stimuleren.

 

Spray

De beste manier hoe je een yogamat kunt schoonmaken, is met de speciale yogamatten cleaner. Gebruik de rozemarijn of bloedsinaasappelcleaner of de sprays van Manduka: met de Botanical cleaner kies je voor een diepe reiniging van je mat, met de Refresh spray geen je je mat een heerlijke opfrisbeurt en verwijder je bacteriën van het oppervalk en met de restore spray maak je uitsluitend je natuurrubberen mat schoon op dezelfde manier als de Refresh spray de overige matten reinigt. De sprays bevatten 100% natuurlijke oliën waardoor de kwaliteit van de mat wordt behouden. Onze yogamat sprays zijn verkrijgbaar in verschillende formaten variërend van 50 ml als reisformaat tot 510 ml waar je een langere tijd mee kunt doen.

 

Water

Als je een yoga handdoek gebruikt en je mat niet of nauwelijks bevuild raakt, kun je je yogamat schoonmaken met alleen water. Gebruik hierbij geen chemische stoffen of schoonmaakmiddelen, deze kunnen de kleur en het materiaal aantasten. Neem je mat af met een vochtige doek en laat deze bij voorkeur hangend drogen.

 

Wasmachine

Sommige yogamatten kunnen worden gewassen in de wasmachine. Let goed op de maximale temperatuur en op welke stand je de wasmachine zet. Moet je veelvuldig je yogamat schoonmaken, doe dit dan niet iedere keer in de wasmachine. De mat slijt hierdoor stukken sneller waardoor deze minder lang mee gaat.

 

Laten drogen

Na het schoonmaken van je yogamat is het belangrijk om deze op een juiste manier te laten drogen. Rol hem niet op als hij nog nat is, hang hem niet in de zon en stop hem niet in de wasdroger. De beste manier is door je mat hangend te laten drogen aan een lijn of een wasrek.

 

Ook andere items

Je maakt niet alleen je yogamat schoon met een matten cleaner, maar ook andere accessoires zoals een meditatiekussen, yoga blok of yoga tas maak je gemakkelijk schoon als er kleine vlekjes op zitten.

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.