Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

De zeven chakra's

Wortel chakra

Wortel chakra

Heiligbeen chakra

Heiligbeen chakra

Zonnevlecht chakra

Zonnevlecht chakra

Hart chakra

Hart chakra

Keel chakra

Keel chakra

Derde oog chakra

Derde oog chakra

Kruin chakra

Kruin chakra

Wat betekent chakra?

Het woord chakra is afkomstig uit het Sanskriet en betekent draaiend wiel van licht.

 

Wat zijn chakra’s

Chakra’s zijn energiepunten. Vandaag de dag is het woord onder veel mensen geen onbekende term meer. Om het concept van chakra’s goed te begrijpen moet je uitgaan van het idee dat alles op aarde uit energie bestaat. De chakra’s geven als het ware ons energetische lichaam weer. Ze hebben ook een nauwe verbinding met onze aura’s.

Ondanks het feit dat we ons energetische lichaam niet met het blote oog kunnen waarnemen, is deze zeker niet minder belangrijk. De zeven chakrakleuren hebben veel effect op lichaam en geest. Dit omdat ze zowel positieve als negatieve energie opnemen uit onze omgeving. Daarnaast geven ze ook energie af. Je chakra’s zijn in balans wanneer ze allemaal open staan en goed ontwikkeld zijn.

Binnen de Ayurveda, Traditionele Chinese Geneeskunde en yoga wordt ook gesproken over een goede doorstroming van energie door ons lichaam, ook wel Qi of Prana genoemd. Zo is het met de zeven chakrakleuren hetzelfde, om ons zo goed en energiek mogelijk te voelen dient alles in ons lichaam in harmonie te zijn.

Nu weten we allemaal dat het in de praktijk in onze drukke levens moeilijk kan zijn om de balans te behouden. Als een chakra dicht zit, kan dat effect hebben op de lichaamsfuncties en onze emoties. De reden dat ze geblokkeerd raken, kan verschillende oorzaken hebben. Denk hierbij aan bijvoorbeeld trauma’s, stress, piekeren of ziekte.

 

Hoe zien chakra’s eruit

Nu dat we weten wat chakra’s zijn, is de volgende vraag die in je opkomt misschien wel: hoe zien ze er dan uit?

Als je de zeven chakrakleuren zou moeten omschrijven dan zien ze eruit als trechters die als een wiel draaien. Dat verklaart ook de naam. Ze zijn zowel aan de voorkant als aan de achterkant van het lichaam ‘zichtbaar’ als draaiend wiel. De chakrapunten zitten qua positie ter hoogte van uiteinden van belangrijke zenuwknooppunten in het lichaam. Ze draaien voor, achter, boven en onder het lichaam. Een soort auraveld dat zich constant om ons lichaam bevindt.

Hoewel er meerdere chakrapunten zijn, wordt er het meest gesproken over de zeven chakra’s. Op deze zeven hoofdchakra’s wordt het meest gewerkt en ze hebben allemaal een eigen kleur en thema.

 

Hoeveel chakra’s zijn er?

Hoeveel chakra’s er exact zijn is moeilijk te zeggen, omdat er vanuit verschillende stromingen met chakra’s gewerkt wordt en de oorsprong van de ontwikkeling heel ver terug gaat.

Zo zal je op internet lezen dat er twaalf chakra’s zijn, of dertien, of zelfs honderdveertien uitgaande van het gegeven dat acupunctuurpunten ook openingen zijn waar energie in en uit kan stromen waardoor hier dus een chakrapunt zou kunnen zitten. Daarnaast wordt er ook gesproken over kleine chakra’s, dit zouden er eenentwintig zijn. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat er zeven hoofdchakra’s zijn.

Van de zeven hoofdchakra’s zijn de onderste drie (wortel, heiligbeen en het zonnevlecht chakra) het meest verbonden met de aarde. De bovenste drie (kruin, derde oog en keel chakra) zijn merendeels verbonden met de kosmos.

In dit artikel zullen wij ons focussen op deze zeven omdat hier het meest mee gewerkt wordt en deze ook terug te vinden zijn binnen sommige yogastijlen zoals bijvoorbeeld kundalini yoga.

 

Zeven hoofdchakra’s, waar staan deze allemaal voor?

Zoals eerder genoemd hebben alle chakra’s een eigen thema en betekenis. Zie hieronder een overzicht.

Wanneer je het overzicht op een foto ziet bevindt het eerste punt zich onderaan en de zevende helemaal bovenaan, boven je hoofd. De route van de zeven chakra’s loopt dus van onder naar boven.

 

Het wortel chakra bevindt zich aan de basis van de ruggengraat.

De kracht van het eerste chakra staat voor de lichamelijke vitaliteit die een persoon heeft. Is je wortel chakra in balans dan ervaar je waarschijnlijk een goede fysieke gezondheid. Het wortel chakra staat ook voor de basis in het fysieke leven.

 

Het heiligbeen chakra ligt op de onderbuik, tussen de navel en geslachtsdelen.

Het tweede chakra reguleert alle emoties. Het is het punt van menselijke verbondenheid, dit geeft een mens de tools om andermans gevoelens te kunnen aanvoelen. Ook is dit het chakra van onze seksualiteit.

 

Het zonnevlecht chakra vind je ter hoogte van de navel.

Het derde chakrapunt staat voor ons denken. Ons emotionele leven, wilskracht. Als je zonnevlecht chakra genoeg open staat, ben je goed in contact met je eigen gevoelens, je hebt genoeg zelfwaardering.

 

Het hart chakra bevindt zich midden in de borst bij het hart.

Het vierde chakra staat in het teken de liefde. Wanneer je hart chakra open staat zie jij de mensen zoals ze zijn en voel je liefde voor je medemens en dieren.

 

Het vijfde chakra vind je in de keel.

Het keel chakra heeft als thema communicatie. Als je eigenlijk iets wilt zeggen maar het niet doet, kan het keel chakra hieronder lijden. Ook zorgt het keel chakra ervoor dat je in staat bent om een zekere onafhankelijkheid te creëren van de mening van andere mensen waardoor je dit makkelijker kunt loslaten.

 

Het zesde chakra ligt midden op het voorhoofd.

Dit is het chakra van het visualisatievermogen. Daarnaast staat het derde oog chakra voor creatieve energie en nieuwe ideeën.

 

Het zevende chakra bevindt zich boven het hoofd.

Dit is het punt dat ons verbindt met de kosmische energie. Het verwijst dan ook naar boven. Wanneer het kruin chakra open staat ben je goed in contact met je eigen intuïtie.

 

Chakra kleuren

Je hebt net kunnen lezen dat de zeven chakra’s elk een eigen thema en betekenis hebben. Daarnaast heeft elk punt ook een eigen verwijzingskleur.

 

Eerste chakra - Wortel chakra

Rood is de kleur die bij het wortel chakra hoort.

Het wortel chakra staat in verbinding met de aarde, als je wortel chakra in balans is ben je goed “geaard” en heb je goed contact met de aarde.

Rood symboliseert hierin de kleur van kracht, onze levenskracht. Rood is ook de kleur van bloed. Daarnaast staat rood voor vreugde, passie, liefde & doorzettingsvermogen.

 

Tweede chakra - Heiligbeen chakra

Van rood gaan we naar oranje, de kleur van het heiligbeen chakra.

Oranje geeft warmte en is de kleur van sensuele gevoelens. Het uiten van je emoties. Daarnaast staat oranje voor vrolijkheid, actie & creativiteit.

 

Derde chakra - Zonnevlecht chakra

Geel de kleur van het zonnevlecht chakra.

Geel is de kleur van het licht, de zon. Ook wel de innerlijke zon als dit punt in balans is. Je straalt net als een zonnetje omdat je goed in contact staat met jezelf, je straalt.

 

Vierde chakra - Hart chakra

Het hart chakra behoort tot de kleur groen.

Groen staat voor groei zowel vanuit de natuur als groei in je persoonlijke leven en ontwikkelingen. Groen geeft balans.

 

Vijfde chakra - Keel chakra

Het keel chakra hoort bij de kleur blauw.

Blauw zorgt voor innerlijke rust en werkt ontspannen. Het vertegenwoordigt de stem en de schildklieren. Daarnaast is het ook de kleur van de communicatie, je durft jezelf te uiten en jezelf letterlijk te laten horen.

 

Zesde chakra – Derde oog chakra

Het zesde chakra heeft de kleur donkerblauw tot indigo.

Indigo is de kleur van intuïtie en het bewustzijn. Ook staat het voor het paranormale en mysterie.

 

Zevende chakra - Kruin chakra

Wit, paars, & violet zijn de kleuren die bij het kruin chakra horen. Paars staat voor spiritualiteit en kracht. Kom in contact met je hogere zelf.

 

Chakra’s en yoga

Yoga en chakra’s zijn goede maatjes van elkaar. Als er chakrapunten geblokkeerd zijn kan yoga namelijk een geschikte manier zijn om de chakrakleuren weer in balans te krijgen. Er zijn binnen de yoga veel specifieke asana’s die een positieve werking hebben op chakra’s, afhankelijk van het chakrapunt dat uit balans is kun je kijken welke yoga oefening extra effectief is.

De effectiviteit van het beoefenen van yoga voor chakra’s heeft te maken met het feit dat yoga een sterke werking heeft op lichaam en geest. Het lichaam reageert op de oefeningen doordat de bloedcirculatie weer op gang komt en je bewuster gaat ademen. Vooral je ademhaling heeft op zijn beurt ook weer effect op onze mind waardoor lichaam en geest met elkaar in harmonie komen. Het is niet voor niks dat het vandaag de dag zoveel beoefend wordt door zo veel mensen.

 

Chakra’s en meditatie

Mediteren is net als yoga een goede manier om te zorgen dat jouw chakra’s weer in balans komen. Je kunt een chakra meditatie volgen die zich op de zeven hoofdchakra’s richt.

Of je kunt een meditatie volgen die zich op een specifiek chakrapunt richt. Bij meditatie gericht op een specifiek chakrapunt ligt de focus vaak op de chakra kleur. De kleuren van de zeven chakra’s hebben elk een thema en brengen ook een zekere frequentie van energie met zich mee. Om die reden wordt er vaak geadviseerd om bijvoorbeeld sokken en ondergoed te dragen in de kleur van het betreffende chakrapunt. Op die manier trigger je het punt dat geblokkeerd is.

Omdat disbalans in de chakrakleuren naast fysiek vaak ook een mentale oorzaak heeft is het goed om te zorgen voor een heldere geest. Meditatie is hier een goede tool voor.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.