Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Wortel chakra

 

Eerste chakra - wortel chakra

 

Wat betekent Muladhara chakra?

Muladhara betekent wortel in het sanskriet. Muladhara chakra of ook wel eerste chakra, wortel chakra, root chakra of basis chakra genoemd, is het eerste chakrapunt van de zeven hoofdchakra’s.

 

Locatie van het wortel chakra

Je vindt het eerste chakra aan de basis van de ruggengraat. Tussen de anus en de geslachtsdelen in.

 

Waar staat het wortel chakra voor?

De kracht van het eerste chakra staat voor de lichamelijke vitaliteit die een persoon heeft. Het root chakra helpt ons gronden en staat daarom voor het element aarde. Wanneer een persoon goed geaard is staat hij letterlijk met beide benen op de grond en in het leven. Je voelt je zelfverzekerd. Het rode chakra staat voor de basis in het fysieke leven, wat ook de kleur rood symboliseert die bij het wortelchakra hoort.

In welke mate het wortel chakra in balans is, bepaalt de hoeveelheid fysieke energie die een persoon heeft. Is het chakra in balans dan ervaar je waarschijnlijk een goede fysieke gezondheid en heb je een gezonde wil om in de realiteit te leven.

Bij het interpreteren van de chakra’s is het belangrijk om zoveel mogelijk uit te gaan van het feit dat wij mensen onlosmakelijk verbonden zijn met de natuur. Als je het wortel chakra vanuit die gedachte interpreteert, is het onze wortel waar alles begint en de basis van ons als persoon gelegd wordt, net als de wortels van een plant. Zodra de plant zijn wortels niet goed in de grond heeft gevestigd is de kans groter dat hij niet 100% optimaal zal groeien of in ieder geval niet zonder mogelijke complicaties.

Dit is bij mensen hetzelfde: als wij bij onze geboorte met liefde en zonder complicaties op de wereld komen, geeft ons dit zo klein als dat we zijn een gevoel van bescherming en veiligheid. Er zijn nog meer factoren die bepalen of wij in veiligheid worden geboren die terug te relativeren zijn naar onze genen, familiebanden en DNA maar dan dwalen we af van het onderwerp chakra’s. Hoe beter het wortel chakra zijn kans krijgt om goed te wortelen bij de geboorte hoe beter en hoe groter de kans dat je groeit tot een geaard persoon. Als dit niet het geval is, zal een persoon een moeizamere start in het leven hebben en zich sneller onveilig voelen en angstiger aangelegd zijn.

 

Wortel chakra in balans

Is je wortel chakra in balans, dan ervaar je gevoelens als zelfverzekerdheid, je voelt je energiek, evenwichtig en vooral ook onafhankelijk en krachtig. Je hebt gezonde ambities en doelen en weet die ook te bereiken.

 

Wortel chakra uit balans

Als je rode chakra uit balans is, ben je niet goed geaard. Je staat niet met beide benen op de grond maar bent eerder een vlaggetje in de wind. Je voelt je onstabiel, onzeker en angstig. Je hebt waarschijnlijk de neiging om jezelf niet volledig te accepteren zoals je bent, maar ook het leven niet. Daarnaast kun je een gebrek aan ambities hebben en geen duidelijk doel voor ogen hebben.

Als het wortel chakra uit balans is kun je ook gevoelens als haat en zelfs agressie naar anderen toe ervaren. Als ons root chakra uit evenwicht is, neigen we meer naar materialisme. Hier zoeken mensen dan hun veiligheid en stabiliteit in.

Blokkades in het wortel chakra kunnen onder andere komen door:

 • Mishandeling / lichamelijk geweld;
 • lichamelijke verwaarlozing;
 • geboortetrauma.

Naast chakra healing behandelingen zijn er ook dingen die je zelf kunt uitvoeren om je wortel chakra wat meer te voeden.

 • Draag rode kleding om het wortel chakra op te wekken, het beste is de eerste laag kleding in deze kleur te dragen. Dus denk hierbij aan je ondergoed en sokken maar een rode broek of trui kan natuurlijk ook.
 • Rode voeding, mogelijk kan het helpen meer rood te eten als je dit al niet doet. Denk hierbij aan tomaten, aardbeien, rode appels, rode paprika.
 • Draag rood gekleurde edelstenen of stenen met een aardende functie.

 

Thema’s van het eerste chakra

 • Stabiliteit;
 • ambitie;
 • energie;
 • vitaliteit;
 • in balans;
 • zelf acceptatie;
 • veiligheid;
 • hoe sta je in het leven, in hoeverre leef je in het hier en nu?

 

Yoga en het wortel chakra

Voor elk chakrapunt zijn er binnen de yoga specifieke yoga oefeningen die kunnen helpen om de chakra’s weer in balans te brengen.

Om je meer geaard te voelen, kun je voor het root chakra onder andere de volgende asana’s uitvoeren:

De lijkhouding wordt binnen elke yogastijl uitgevoerd aan het einde van een les. Dit is een fijne asana om te doen als je meer contact met je wortel chakra wilt maken.

De kindhouding komt voor binnen de yin yoga, deze asana geeft veel ontspanning en brengt je terug naar de basis.

Naast bovengenoemde asana’s kan het ook zinvol zijn om te kijken naar kundalini yoga, deze yogastijl is gebaseerd op de zeven hoofdchakra’s en gaat daar dieper op in.

Met de boomhouding komt het aan op een goede balans om te kunnen blijven staan op één voet. Hoe beter je geaard bent hoe makkelijker deze asana je af gaat. Deze yoga oefening komt in veel yogavormen voor omdat het een zeer effectieve asana is voor het gronden met de aarde.

 • Tadasana - Berghouding

De berghouding is een staande basishouding waarbij je helemaal rechtop staat. Los van het feit dat deze asana effectief is voor je wortel chakra werkt het ook op heel veel spiergroepen, mooi meegenomen dus.

 

Meditatie en het wortel chakra

Ook meditatie kan een goed hulpmiddel zijn voor het in balans brengen van de chakra’s. Je kunt een chakra meditatie uitvoeren die specifiek gericht is op het wortel chakra.

Een meditatie helpt je om meer te gronden en contact te maken met de aarde. Qua houding voer je deze meditatie zittend uit. Belangrijk is dat je beide voeten plat op de grond neerzet. Vervolgens ga je met je aandacht naar je voeten en visualiseer je dat er wortels uit je voeten groeien die door de vloer heengaan en zo contact maken met de aarde.

Dit is een zeer krachtige visualisatie die je kunt uitvoeren als je in een meditatiehouding zit.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.