Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Keel chakraVijfde chakra - Keel chakra

 

Wat betekent Vishudda chakra?

Vishudda of Vishuddhi chakra betekent letterlijk reinheid in het Sanskriet. De Vishudda chakra of ook wel keel chakra, blauwe chakra, strottenhoofd chakra of throat chakra is het vijfde chakrapunt.

 

Locatie van de keel chakra

Het throat chakra bevindt zich ter hoogte van de keel. In de buurt van de nekwervels en het strottenhoofd.

 

Waar staat de keel chakra voor?

De keel chakra staat voor de thema’s communicatie, zelfexpressie en helderhorendheid. Je kunt het ook wel het centrum van spraak en communicatie noemen.

Wat je zegt en hoe je iets zegt komt voort uit het throat chakra. Ook de toon waarmee je iets zegt heeft te maken met het keel chakra en onze stembanden. Het heeft ook een werking op onze nekwervels, mond en gebit. Hoe puurder jouw zelfexpressie is hoe authentieker en meer eigen je als persoon bent.

De betekenis van Vishudda staat dus voor reiniging, het keelgebied is een plek waar dit plaatsvindt. Je laat jezelf horen en geeft aan wat je nodig hebt. Als je je gevoelens opkropt en ze niet uitspreekt kan dit letterlijk een blokkade in je keel geven.

Blauw is de kleur die bij het keel chakra hoort. De kleur blauw heeft een kalmerende kwaliteit en wordt met puurheid geassocieerd. Het element lucht hoort hier ook bij wat niet zo gek is als je bedenkt dat het keelgebied een plek is waar ook de ademhaling zit wat een belangrijke factor is in het menselijk lichaam.

Het blauwe chakra is het chakrapunt dat zich het meest ontwikkelt van ons 28e tot en met ons 34e levensjaar. Dit is voor veel mensen een levensperiode waarin al veel belangrijke beslissingen genomen zijn die bepalend kunnen zijn voor welke richting je leven opgaat. In deze fase ga je uiteraard nog meer keuzes maken waarin communicatie niet alleen met anderen maar vooral ook met jezelf belangrijk zijn. Je zult merken dat je in deze levensfase ook steeds makkelijker kunt aangeven wat je wel of niet wilt.

 

Keel chakra in balans

Als je keel chakra in balans is ben je in staat om goed te kunnen spreken, je durft jezelf te laten horen. Je voelen en denken zijn in balans waardoor je deze goed van elkaar kunt onderscheiden. Ook ben je in staat om te luisteren naar iemand en je durft nee te zeggen wanneer nodig. Je weet wanneer je moet spreken en wanneer je juist beter kunt zwijgen. Op creatief gebied kun jij je goed uiten. Een keel chakra dat goed in balans is zorgt er ook voor dat je goed weet wat je wilt en je leeft daarnaar.

 

Keel chakra uit balans

Een groot onderdeel van het keel chakra is het reinigen van ons systeem. Om dat te kunnen doen is het belangrijk dat wij onszelf durven uit te spreken. Dit is precies datgene wat niet lukt als het keel chakra uit balans is. Je hebt moeite om jezelf te laten horen, letterlijk je stem te laten horen. Bang om te zeggen wat je denkt, je wilt niks verkeerd zeggen en bent bezig met wat de ander daar van zal vinden. Dit is iets wat vandaag de dag bij veel mensen voorkomt, uitspreken wat je eigenlijk echt vindt. Dit zorgt er voor dat je je niet veilig voelt, er komen verschillende onzekere gedachten op als wat zullen anderen hier van vinden?, vinden ze mij niet vreemd?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand blokkades in een chakrapunt ontwikkelt. Dit kan ontstaan als een persoon opgroeit met autoritaire ouders. Of verbaal geweld waarbij een persoon jou figuurlijk de mond snoert. Extreme mate van kritiek of leugens kunnen er ook voor zorgen dat het throat chakra blokkades oploopt.

Dit alles kan veel ongemakken en gevoelens van frustratie met zich meebrengen. Je kunt klachten krijgen aan je oren, stem en nekgebied. Last van de keel is ook een gerelateerde klacht.

Bij een overontwikkeld keel chakra horen de volgende klachten:

 • Te veel praten;
 • praten om de echte kern waar het om gaat te verdoezelen;
 • dominante stem;
 • anderen continu onderbreken;
 • moeilijk tot niet naar een ander kunnen luisteren.
 •  

Bij een onderontwikkeld keel chakra krijg je te maken met de volgende klachten:

 • Een hele zachte zwakke stem hebben;
 • verlegenheid;
 • angst om te spreken;
 • moeite om te verwoorden hoe je je voelt;
 • introvert.

 

Thema’s van het vijfde chakra

 • Ik spreek;
 • jezelf vormgeven;
 • vrijheid;
 • hogere vorm van communicatie;
 • jezelf laten horen;
 • creativiteit;
 • je gevoelens uiten;
 • reinigen van gedachten en gevoelens door middel van spraak.;

 

Yoga en het keel chakra

Om het vijfde chakra meer in balans te brengen kun je de volgende yoga oefeningen uitvoeren:

De kameelhouding is een intense asana maar zeker heel effectief. Met de kameelhouding open je onder andere het borstgebied waardoor je vrijer gaat ademen.

De ploeghouding is een technische houding waarbij een intensieve strekking plaatsvindt. Deze asana heeft veel positieve effecten, specifiek voor het keel chakra. De ploeghouding zorgt er namelijk voor dat de schildklier en bijschildklieren worden gestimuleerd en brengen energie naar het keelgebied.

De brughouding is een fijne effectieve asana voor het throat chakra die de geest kalmeert en kan zorgen voor vermindering van onder andere angst, vermoeidheid en stress.

  Sarvangasana - schouderstand

De schouderstand is een zeer effectieve asana voor het keel chakra. Het wordt in deze houding namelijk gestimuleerd en doordat je ondersteboven ligt in de schouderstand zorgt dat voor een goede doorstroming van bloed.

 

Meditatie en het keel chakra

Om het keel chakra in balans te krijgen kun je verschillende dingen uitproberen. Zingen en chanten zijn heel goed om het te triggeren. Je kunt ook een meditatie uitvoeren. Bijzonder geschikt voor het keel chakra is een klankschaal meditatie omdat er hier gewerkt wordt met geluiden, daarnaast komen er trillingen vrij die ook een werking op het lichaam hebben. Wat ook goed werkt is een meditatie waarbij er juist volledige stilte is en je met al je aandacht op jezelf focust. Je maakt contact met je innerlijke zelf. Deze manier van mediteren helpt je om vanuit je hart te kunnen communiceren.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.