Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Chakra meditatie

 

Wat is Chakra meditatie?

Chakra meditatie is een vorm van mediteren waarbij je de zeven knooppunten van energie, die verdeeld zijn over je lichaam, stuk voor stuk af gaat. Je neemt elk punt dan ook als focuspunt tijdens de meditatie. Het doel is om elke chakra te openen en van nieuwe energie te voorzien zodat je weer in balans komt.

 

Het woord ‘chakra’ is afkomstig uit het Sanskriet en staat voor ‘cirkel’ of ‘wiel’. Er is echter een veel diepere betekenis als het aankomt op chakra’s in het lichaam. Dit zijn namelijk centra (of draaiende wielen) van energie die verdeeld zijn van je kruin tot aan je stuitje. Is de energieverdeling in alle punten in balans, dan voel je je fijn, gelukkig, ontspannen en op je gemak. Komt er een disbalans in, dan omschrijft men vaak gevoelens van bijvoorbeeld angst en spanning. Daarom is het belangrijk de chakra’s in het lichaam goed aan te voelen. Dat klinkt in eerste instantie nog vaag als je niet bekend bent met het begrip. Met de juiste oefening in de vorm van chakra meditatie, kun je echter leren voelen. De sensaties in je lichaam en de verbinding tussen mentaal en fysiek. Chakra healing is dan ook onderdeel van deze meditatievorm. Veel mensen hebben baat bij chakra meditatie en merken dat het meer diepte en geluk aan hun leven heeft gegeven doordat ze aandachtiger met lichaam en geest bezig zijn.

 

Wat zijn de zeven chakra’s en waar bevinden zij zich?

In de westerse wereld wordt over het algemeen aangenomen dat er zeven chakra’s in het lichaam aanwezig zijn. Deze hebben elk een unieke rol en daarmee oefenen ze invloed uit op het functioneren van bepaalde delen in het lichaam.

 1. Muladhara, de wortelchakra (rood)
  Onderaan bij het stuitje beginnend is de wortelchakra die bepaalt in hoeverre je geaard bent ofwel de wil om in het heden te leven. Hoe jij je fysiek energiek en in je kracht voelt staan, wordt in dit knooppunt bepaald.
 2. Svadhistana, de sacraalchakra (oranje)
  Deze bevindt zich iets hoger in de ruggengraat bij het heiligbeen. Deze chakra staat in verbinding met nieren, blaas, bloedsomloop, heiligbeen, bekken, geslachtsklier en geslachtsorganen. Is hier de balans in orde, dan heb je aandacht voor de kleine zaken in het leven die je geluk brengen. Het is een chakra die ook de kwaliteit van het seksleven beïnvloedt en die voor creativiteit zorgt.
 3. Manipura, de solar plexus chakra (geel) ofwel de zonnevlecht
  Hier zit de energie die verbonden is met de lever, maag, dunne darm en buikholte. Alles wat je spijsvertering aangaat, komt vanuit dit punt. Vertaald naar het praktische leven staat deze chakra voor verantwoordelijkheid nemen en durven handelen.
 4. Anahata, de hartchakra (groen)
  Als het op emotionele intelligentie en compassie aankomt, dan kom je bij dit energie knooppunt uit. Daarnaast heeft dit punt een speciale rol in het lichaam: de onderste drie chakra’s in het lichaam worden hier verbonden met de bovenste drie. Binnen het lichaam wordt hier de werking van de longen, de ademhaling en het hart geregeld.
 5. Vishudda, keelchakra (blauw)
  Verder naar boven zit de keelchakra. Dit staat letterlijk waar jij voor staat in het leven, hoe jij je eigen persoonlijkheid uit. Het spraak- en klankcentrum ligt hier verscholen en het vormt een waardevolle verbinding tussen je denken en voelen.
 6. Ajna, hoofdchakra (indigo) ofwel het derde oog
  Dat komt doordat dit punt zich letterlijk tussen je twee ogen bevindt. De energie van je visualisatie en inzicht (bewustzijn) ligt hier in opgeslagen.
 7. Sahasrara, de kruinchakra (paars)
  Alle verbinding met boven, ofwel de hemel, zit hier. Wijsheid, verlichting en spiritualiteit krijgen in dit knooppunt vorm. Zit de energie hier goed, dan voel jij je harmonieus en vredig.

 

Hoe werkt een chakra meditatie?

Wanneer het lichaam een disbalans heeft, kan het zijn dat er te veel of te weinig energie in een van de chakra’s zit. Het maakt dat energie niet vrij door je lichaam kan stromen omdat je blokkades ervaart. Doordat je chakra meditatie gaat beoefenen, kun je de balans herstellen. De chakra’s worden tijdens zo’n meditatiesessie geopend en je gaat de volle focus op elke individuele chakra leggen.

Chakra meditatie wordt vaak in een zithouding gedaan, bij voorkeur in een kleermakerszit. Zo heb je een actieve houding waarmee je goed de focus op elke chakra kan leggen. Chakra meditatie wordt vaak in de vorm van visualisatie meditatie gedaan. Dat betekent dat je per chakra gaat visualiseren hoe deze functioneert. Omdat elke chakra een kleur heeft, kun je allicht de kleur er ook bij visualiseren. Als je de volle focus op een chakra hebt gelegd, ga je door naar de volgende. Een chakra meditatie verloopt altijd van beneden naar boven, je begint dus bij de wortelchakra.

 

Chakra en yoga

Wanneer je het mentale aspect kracht wilt ondersteunen, dan kun je ook met het lichaam bepaalde oefeningen doen om je chakra meditatie kracht bij te zetten. Een goede yogavorm die daarbij helpt, is Kundalini Yoga. Het is raadzaam om dit onder begeleiding van een docent te doen omdat het intens kan zijn. De docent kan je tips geven om bepaalde poses verantwoord te leren en om effectief de chakra’s te kunnen openen tijdens een sessie. Zo kan de energie vrijelijk gaan stromen en merk je dat je zowel mentaal als fysiek weer balans vindt.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.