Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Dankbaarheid

 

Dankbaarheid is een belangrijk facet om niet alleen positief in het leven te staan, maar ook doordat het je gelukkig maakt. Er bestaan dankbaarheid meditaties waarmee je leert hoe je ‘dankbaar zijn’ een centrale rol in je leven kunt geven. Het is een manier om positieve energie te doen ontstaan.

 

Dankbaar zijn

Misschien valt het je op dat mensen gemakkelijk de minder leuke kanten aan iets kunnen benoemen terwijl er eigenlijk zoveel positiefs gebeurt. Daar zit dan ook de crux: je bewust zijn van die positieve zaken is ondergesneeuwd geraakt. Toch kun je daar zelf iets aan doen door bijvoorbeeld dankbaarheid te tonen. Het klinkt heel eenvoudig maar hoe bewust ben jij je daarvan? Begin bijvoorbeeld eens bij jezelf: ben jij dankbaar voor alles wat je om je heen hebt? Misschien wel een mooi gezin, waardevolle vriendschappen, een betekenisvolle baan. Hoe vaak sta je erbij stil dat dit een zegening is omdat niet iedereen hetzelfde lot deelt? Dankbaar daarvoor zijn is dan ook het echte geluk en het maakt je ook gelukkiger als je het bent. Dankbaarheid tonen is een bron van positieve energie in het leven.

 

Waarom speelt dankbaarheid een grote rol in het leven?

’Gelukkig zijn’ en ‘dankbaarheid’ zijn geen tastbare begrippen. Het zit volledig in het gevoelsspectrum. Het is iets dat je kunt trainen en waarin je je kunt ontwikkelen. Hoe vertaalt deze positieve mindset zich naar het praktische leven? Neem bijvoorbeeld je weerbaarheid tijdens moeilijke perioden of gebeurtenissen in het leven. Zodra je in staat bent genoeg positieve zaken te zien, dan wordt het gemakkelijker de negatieve zaken in perspectief te plaatsen. Dus in plaats van dat je daar je focus op legt en negatieve gedachten creëert, zet je het af tegen al het goede om je heen. Het maakt je weerbaarder en je weet zo beter hoe met tegenslag om te gaan. Dankbaarheid heeft daardoor een positieve impact op de gezondheid, het gevoel van gelukkig zijn en de relaties die je met anderen hebt in het leven. En het mooie is: dankbaarheid is te leren door middel van meditatie.

 

Focus, meditatie en dankbaarheid

De focus verleggen naar datgene waar je positieve energie uithaalt. Door middel van dankbaarheid weet je welke zaken nu echt belangrijk voor jou als mens zijn in het leven. Je kunt ’s ochtends bij het opstaan al de focus op dankbaarheid leggen door middel van meditatie. Bij een dergelijke ochtend meditatie ga je simpelweg visualiseren waar je allemaal dankbaar voor kunt zijn. Dat kan in de kleinste zaken zitten. Dankbaar voor een lekker zacht bed, voor het hebben van een baan waar je straks weer naartoe kunt, een fijn huis waarin je woont, lieve mensen om je heen, ga zo maar door. Neem de volgende tips mee bij een ochtendmeditatie voor dankbaarheid:

  1. Ga het liefst in een actieve, ontvankelijke houding in je bed zitten (mag natuurlijk ook op een stoel of meditatiekussen). Bijvoorbeeld in een kleermakerszit.
  2. Begin met het leggen van je focus op je ademhaling. Zo beginnen de meeste meditaties en het is een uitstekend hulpmiddel om naar terug te keren als je gedachten afdwalen.
  3. Je kunt nu overgaan naar visualiseren. Als je visualiseren lastig vindt om je te focussen, zijn er ook vele geleide meditaties online te vinden waarbij je door middel van een stem door de dankbaarheid meditatie begeleid wordt.
  4. In plaats van visualiseren kun je met je ogen dicht ook bepaalde mantra’s hardop uitspreken. Dat kan een chant zijn maar je kunt het ook heel letterlijk nemen. Bijvoorbeeld door te zeggen: ik ben dankbaar voor de mooie dag die in het verschiet ligt. Of: ik ben dankbaar voor een goede gezondheid.

 

Andere vormen van dankbaarheid meditatie

Er zijn nog meer meditaties waardoor je feeling met dankbaarheid krijgt. Omdat dankbaarheid een gemeenschappelijk thema heeft met het bewust zijn van de niet-tastbare positieve zaken om je heen, kun je ook een mindfulness meditatie inzetten ter ondersteuning. Tijdens een mindfulness meditatie leer je de focus op het hier en nu te leggen. Je probeert je dus volledig bewust te zijn van alles dat zich om je heen afspeelt op het moment van mediteren. Daarbij worden je gedachten geparkeerd zodat je alle vrijheid hebt om even ‘te zijn’ in het moment. Deze meditatie kan je daarom helpen om de focus te leren leggen op dankbaar zijn.

Mindfulness meditaties zijn er in ontzettend veel vormen. Wat in combinatie met dankbaarheid meditatie een geschikte vorm zou kunnen zijn is een loop meditatie. Doe je dat bijvoorbeeld op een mooie dag, dan hoef je zelf niet te visualiseren, maar laat je juist alles op je af komen en neem je dat in je op. Het gevoel van zonnestralen op je gezicht, de geur van het bos waar je in loopt, de fijne schoenen die de grond raken bij elke stap. Zoals je leest, een hoop zaken om al dankbaar voor te kunnen zijn. Je richt de dankbaarheid meditatie in naar eigen wens en leert zo stukje bij beetje meer positieve energie te vinden voor een gelukkiger en gezonder leven.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.