Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Geleide meditatie

 

Wat is geleide meditatie?

Geleide meditatie is een vorm van mediteren waarbij je begeleid wordt door ankerpunten zoals ademhaling, een stem, muziek of een beeld. Tijdens een geleide meditatie leg je de focus op het hier en nu. Dat kan een hele uitdaging zijn omdat de verleiding groot is de gedachten naar elders te laten afdwalen. Daarom bieden de ‘ankerpunten’ houvast om bij een geleide meditatie diep in je focus te blijven.

 

Hoe ziet een geleide meditatie eruit?

Een geleide meditatie kan in allerlei vormen plaatsvinden. Het kan bijvoorbeeld in een groep of individueel, thuis of op een speciale plek. En niet alleen de vorm kan verschillen. Ook de technieken die bij deze vorm van meditatie worden ingezet, kunnen anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan zitten, liggen of een ander focuspunt gebruiken om de meditatie succesvol door te komen. Daarnaast zijn er ook verschillende doelen die een geleide meditatie kan hebben. Is de geleide meditatie bijvoorbeeld bedoeld om innerlijke rust te vinden? Of misschien om positief denken te bevorderen? Of kan een geleide meditatie helpen om beter te kunnen slapen?

Geleide meditatie hoeft niet letterlijk een ‘begeleide meditatie’ te betekenen. Wat met ‘geleid’ wordt bedoeld, is dat je een handvat toegereikt krijgt tijdens het mediteren. Zo’n handvat kan bijvoorbeeld de stem van een docent zijn die je aanwijzingen geeft tijdens een gesproken meditatie, maar het kunnen ook klanken zijn. Een docent hoeft ook niet fysiek aanwezig te zijn. Je kunt ook een ingesproken meditatiesessie via een audio- of videobestand op je pc of televisie afspelen.

 

Een streepje voor

Het ‘handvat’ van een geleide meditatie kan de kwaliteit van je meditatiesessie positief beïnvloeden. Zo leer je bijvoorbeeld een ankerpunt te hebben waarmee je een diepe focus kunt bereiken. Bij veel geleide meditaties is dat de ademhaling. Maar het kan bijvoorbeeld ook de focus op een bepaald geluid zijn, zoals bij klankschaal meditatie. Elk soort geleide meditatie heeft een ander soort ankerpunt wat per individu succesvol moet blijken. Daarom is het verstandig om te bekijken wat voor jou het beste werkt. Een voordeel van een ‘begeleide’ meditatie is dat je bepaalde technieken van een docent of instructeur mee kan krijgen die jou sneller naar een hoger niveau van mediteren kunnen tillen.

 

Welke doelen kan een geleide meditatie hebben?

Het is allereerst voor jezelf belangrijk om een doel te stellen aan je meditatie. Waarom wil jij graag mediteren? Voor sommigen is het rustgevend, voor anderen is het bevorderend voor de nachtrust en ook zijn er mensen die energie krijgen van meditatie. In alle gevallen is het doel gedachten van een afstandje kunnen aanschouwen zonder erin meegenomen te worden. Dat kan op verschillende manieren.

 • Geleide meditatie om beter te slapen
  Een slaapmeditatie doen veel mensen in bed zodat zij beter de slaap kunnen vatten. Ook helpt het om gedurende de nacht in een goede slaapcyclus te blijven waarna je uitgerust wakker wordt. Wat een geleide meditatie in combinatie met een slaapmeditatie anders maakt, is dat je bijvoorbeeld met een bandstem ademhalingsoefeningen aangereikt krijgt. Ook rustgevende klanken kunnen zorgen dat je snel en vreedzaam in slaap valt.

 • Geleide meditatie om tot rust te komen
  Wanneer je een drukke dag achter de rug hebt waarbij je veel externe prikkels hebt ervaren, dan is het niet vreemd dat je hoofd nog volop aan het racen is terwijl je al thuis bent en rustig op de bank zit. Sommige mensen kunnen met een tv-serie kijken even ‘unwinden’. Soms levert dat juist nog meer prikkels op. Daarom kun je op dat moment beter een geleide meditatie inzetten om tot rust te komen. Een zen meditatie zou bijvoorbeeld al een snelle, doeltreffende oplossing kunnen zijn. Een zenmeditatie kun je namelijk al in twee minuutjes afronden door in die tijd volledig gefocust op het hier en nu te zijn en even afstand te nemen van al die gedachten die al de hele dag je hoofd hebben beheerst. Het begin zal niet eenvoudig zijn maar oefening baart kunst wat dat betreft. Door een dergelijke geleide meditatie te oefenen, kun je uiteindelijk meer innerlijke rust vinden.

 • Geleide meditatie om positief denken te bevorderen
  Heb je weleens last van angsten en zou je meer zelfvertrouwen willen hebben? Je bent echt niet de enige en geleide meditatie zou je kunnen helpen om positiever in het leven te komen te staan. Alleen al door je (lichaams)bewustzijn te vergroten door middel van een geleide meditatie, zou je dit doel kunnen bereiken. Raak je hierin getraind, dan zal je op een gegeven moment voelen dat je niet je gedachten bent maar dat je er ook boven kunt staan en van een afstandje kunt aanschouwen.

 • Geleide meditatie voor mentale heling
  Eigenlijk liggen mentale heling en positief denken dicht bij elkaar. Met name in de ideeën van de vipassana meditatie staat zelfheling centraal. Het lichaam en de geest zijn krachtig genoeg om zichzelf te kunnen helen. Bij vipassana meditatie ga je de diepste lagen in de geest ontdoen van negatieve ideeën en gevoelens. Je leert door middel van een geleide meditatie loslaten en gaat openstaan voor het positieve. Denk aan wijsheid, vreugde, liefde en mededogen. Omdat de kans reëel is dat er behoorlijk wat loskomt tijdens een vipassana sessie, is het belangrijk om van een fysiek aanwezige docent begeleiding te krijgen tijdens deze meditatie. Hij of zij kan je helpen weer te oriënteren en te aarden na een intense sessie.

 • Geleide meditatie voor fysieke heling
  Mentale heling en lichamelijke heling gaan ook hand in hand met elkaar. Zit het in het koppie goed, dan volgt het lichaam vanzelf. Bij een geleide meditatie in de vorm van een bodyscan, ligt het focuspunt op je lichaam maar ga je de geest hierbij optimaal inzetten. Een bodyscan is eigenlijk een krachtige mindfulnesstraining. Door met je geest je lichaam helemaal te ‘scannen’, kun je het contact tussen beide terugbrengen. Het doel is dat je bewust wordt van alle sensaties in je lichaam. Een voor een ga je alle punten langs om te ervaren hoe die ‘aanvoelen’. Voel je ergens spanning in je lichaam, dan kun je hierop de focus leggen en proberen hier ontspanning in te brengen. Het vergt behoorlijk veel concentratie en een bodyscan meditatie kan langer in beslag nemen dan andere soorten meditaties. Daarom is een geleide meditatie om een bodyscan van jezelf te doen erg nuttig. Overigens hoeft het niet een fysiek aanwezige docent te zijn die je door het proces begeleidt. Ook online kun je meerdere tutorials vinden waarmee je succesvol begeleid wordt door een stem die vertelt wanneer en waar je de focus naartoe gaat verplaatsen.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.