Zen meditatie
Wat is zen meditatie?
Zen meditatie is een vorm van mediteren die zijn oorsprong vindt in het boeddhisme. De nadruk ligt bij zen meditatie op de concentratie-meditatie. Zen meditatie is niet alleen een manier om rust te vinden. Ook helpt het je nieuwe inzichten te ontwikkelen en heeft het nog veel meer positieve effecten op zowel lichamelijk als geestelijk welzijn.
Meditatie stelt ons in staat om tot rust te komen. Daarmee brengen we balans in ons drukke leven. Nemen we een moment om te mediteren, dan kunnen we de indrukken van de dag verwerken en terugkeren naar de kern van onszelf. Zo ontspan je niet alleen de geest maar ook het lichaam. Mediteren geeft je uiteindelijk nieuwe kracht en energie waarmee je met frisse moed een nieuwe dag tegemoet kunt zien. Ervaar je juist slaapproblemen? Ook dan kan meditatie van grote betekenis voor je zijn. Door de geest rust te gunnen en gedachten weg te laten ebben, maak je ruimte voor een goed slaapritme. Daardoor kom je niet alleen beter in slaap maar voorkom je ook dat je (onrustig) wakker wordt gedurende de nacht.
Waarom Zen meditatie?
Binnen de wereld van de meditatie zijn er ontzettend veel variaties en aftakkingen die allemaal een eigen doel dienen. Daarom kun je je allereerst afvragen wat jouw doel is van meditatie. Ben je op zoek naar een manier om jezelf meer in balans te voelen, minder gestrest te zijn en nieuwe inzichten te verwerven, dan is zen meditatie een passende oplossing voor je. Geen nood, het is een laagdrempelige vorm waardoor je zo instapt. Zen meditatie voor beginners is zeer toegankelijk waarbij je zelf je pad bewandelt en onderzoekt welke manier voor jou het beste werkt. Zen meditatie kun je vormgeven zoals jij het wilt waarbij je na een paar keer mediteren al een positief effect kunt ervaren. Je zal merken dat je emoties minder heftig worden en dat je beter met druk om kunt gaan. Als je op zoek bent naar een beter slaapritme dan kun je door middel van een korte zen meditatie voor het slapengaan al snel de positieve gevolgen aan den lijve ondervinden. Met zen meditatie kom je zowel lichamelijk als geestelijk tot rust.
Zen gaat hand in hand met rust vinden. Maar het gaat op lichamelijk en geestelijk niveau nog veel dieper. Rust vinden betekent niet alleen simpelweg het piekeren te stoppen. Er wordt dan ook onderschreven dat zen meditatie kan helpen bij burn-out, stress, angst, en een hoge bloeddruk. Daarnaast kan het je meer creativiteit geven, een betere concentratie en het beter kunnen stellen van doelen in het leven.
Hoe begin ik met zen meditatie?
De kunst van het tot rust brengen van lichaam en geest schuilt in het opzoeken van een ‘hoger bewustzijn’. Dit klinkt misschien zweverig en de kans is aanwezig dat je dit niet gaat vinden binnen een paar sessies. Dat is geen teken van falen of dat zen meditatie niet geschikt voor je is. Integendeel, dit hoort bij het pad waarbij je jezelf ontwikkelt, leert en oefent. Begin daarom klein met een korte zen meditatie van ongeveer 2 minuten. Probeer beelden en gedachten weg te laten ebben. Dat klinkt gemakkelijker dan het is want hoe zet je een constant lopend brein op pauze? Je focussen op je ademhaling kan je daarbij helpen. Probeer je ademhalingsteugen te tellen, langzaam in door de neus en uit door de mond. Dwaal je even af, ga dan weer terug naar je ademhaling en begin opnieuw met tellen.
Wat veel mensen die aan zen meditatie doen ook helpt, is met open ogen vooruit kijken naar een witte of egale muur. Dit zal je helpen je aandacht bij het hier en nu in de meditatie te houden. Zijn de twee minuten om en is het moeilijk geweest om je te focussen? Volgende keer gewoon beter, er is geen goed of slecht. Wees lief voor jezelf. Voel je vooruitgang, dan kun je een langere meditatie waar je zen van wordt inplannen.
Wat kan mij helpen bij een zen meditatie?
Wat centraal staat bij zen meditatie is lichaamshouding, geest en ademhaling. Deze drie elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zit je in een comfortabele lichaamshouding waarbij je volledig gefocust bent op je ademhaling, dan volgt de geest vanzelf. Dit helpt je om je ‘train of thoughts’ te kalmeren. Er zijn mensen die een lighouding prettig vinden bij het mediteren. Ook zijn er mensen die aan loopmeditatie doen. Bij een meditatie waarbij je zen wilt worden, is het raadzaam om dit in een zithouding te doen, bij voorkeur in een kleermakerszit. Hoewel je lichamelijke en geestelijke rust wilt vinden, is het ook belangrijk om in een actieve houding te zitten. Daarom is een zithouding het meest geschikt. Om je volledig lichamelijk te ontspannen wordt het daarbij aangeraden om niet je armen langs je lichaam te laten hangen maar om deze met de palmen naar boven op de knieën te leggen. Krijg je snel last van je benen, dan kun je ook mediteren in een stoel of op een meditatiekussen plaatsnemen.
Comfort is het halve werk om je goed te kunnen focussen, zorg daarom dat je lekker zit. Niet alleen op een, bij voorkeur, zachte ondergrond, maar ook in een aangename ruimte. Ga na wat jouw zintuigen op een fijne manier prikkelt:
- Word je blij van frisse buitenlucht? Ga dan lekker op een grasveldje, in het bos of op het strand zitten. Geur is zeer belangrijk, dus ook thuis mag je jezelf verwennen door bijvoorbeeld een geurkaars aan te steken.
- Een witte, of een egale muur zou je goed kunnen helpen bij je concentratie. Probeer in ieder geval in een ruimte plaats te nemen met rustige kleuren op de muur (mits je natuurlijk binnenshuis je zen meditatie doet).
- Binnen de zen meditatie staat ‘rust vinden’ centraal. Daarom willen de meeste mensen liever in volledige stilte mediteren. Werken bepaalde geluiden juist beter voor jou om je te kunnen focussen? Maak daar dan gebruik van. Zet rustgevende klanken op als je in the mood wilt komen. Word je rustig van het geluid van de zee? Wie weet vind je een mooi strandje waar je even kunt gaan zitten. Bedenk dat elke zen meditatie voor iedereen anders is, daarom mag je het inrichten zoals jij wilt.