Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Angst

 

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten meditaties die je kunt uitvoeren bij specifieke thema’s. Zo ook meditatie tegen angst, dit is een thema waar je veel baat bij kunt hebben.

Angst is een emotie die de mens nodig heeft zodat we kunnen filteren wanneer er gevaar op de loer ligt. In het dierenrijk kun je heel duidelijk zien wat het gedrag van dieren is als er angst dreigt. Je krijgt te maken met de welbekende ’fight or flight modus’. Van nature is angst dus geen negatieve emotie, het wordt een vervelende emotie wanneer je overmatig angst ervaart.

 

Soorten angst

Vandaag de dag lopen veel mensen rond met verschillende vormen van angst. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vliegangst, faalangst, pleinvrees, angst voor specifieke insecten maar ook chronische angsten komen veel voor.

Veel van deze vormen van angst vormen geen situatie van leven of dood maar doordat een persoon een specifieke angst ontwikkeld heeft door een bepaalde situatie of negatieve ervaring krijgt het lichaam wel het signaal dat er gevaar dreigt. Het lichaam reageert hierop en gaat veel vaker dan nodig stoffen aanmaken zoals adrenaline en het stresshormoon cortisol. Deze stoffen zorgen ervoor dat je meteen op scherp staat en snel kunt reageren op een dreigende situatie. De fysieke reactie hierop is dat onder andere de spieren volledig aanspannen, je hart gaat sneller kloppen, het ritme van je ademhaling verandert en je kunt gaan hyperventileren. Je kunt je wel voorstellen dat dit enorm uitputtend is voor het lichaam, zeker als dit structureel meerdere keren per dag gebeurt.

 

Meditatie tegen angst

Er zijn heel veel behandelmethodes om met angst aan de slag te gaan maar wist je dat ook meditatie is toe te passen bij angst?

Omdat angst ontstaat in het hoofd met als gevolg het lichaam dat hierop reageert, kan meditatie tegen angst een goede manier zijn om dit aan te pakken. Bij meditatie ligt de focus meer op het gevoel en dat is precies wat er nodig is bij het ’behandelen’ van angst. De bedoeling is dat je juist uit het hoofd raakt en meer ruimte creëert in het gevoel zodat de angst niet de kans krijgt om de gedachten volledig over te nemen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat regelmatig mediteren daadwerkelijk een veranderend effect heeft op een deel van onze hersenen. Nog meer reden dus om aan de slag te gaan met een angstmeditatie.

Met elke vorm van mediteren zal het in het begin wennen zijn en kun je eerder gefrustreerd dan ontspannen raken. Wanneer je regelmatig een angstmeditatie volgt, zal je in staat zijn om je gedachten meer onder controle te krijgen. Onthoud dat de frustratie tijdelijk is wanneer je dagelijks aan de slag gaat met mediteren. Op de lange termijn kun je hier de vruchten van plukken en ben jij jouw gedachten de baas.

 

Wat voor soort meditatie tegen angst?

Maar wat voor soort meditatie is dan effectief bij angst. Er is een aantal vormen van angstmeditatie dat zeer geschikt is om toe te passen.

 

Geleide meditatie

Een geleide meditatie bij angst is een fijne manier om minder angst in het hoofd te creëren. Omdat je bij een geleide meditatie, zoals het woord al zegt, ‘geleid’ wordt door een stem kan dit goed helpen om eerst helemaal te ontspannen. Vooral als je nog nieuw bent met mediteren kan dit heel effectief werken.

Wanneer je meer ervaring krijgt in een meditatie om je angst los te laten ga je merken dat je focus tijdens de meditatie minder snel zal afdwalen. Alle afleidende gedachten zullen daardoor steeds minder aanwezig zijn. Het gevolg daarvan is weer dat het lichaam zich gaat ontspannen en de angstgevoelens uiteindelijk verminderen en wie weet zelfs afnemen.

Er zijn online veel geleide meditaties te vinden met als thema ’meditatie tegen angst’. Indien de angstklachten heel diep liggen en ze je dagelijkse leven beïnvloeden, kan het raadzaam zijn om een geleide meditatie te volgen bij een specialist op dit gebied.

 

Bodyscan

Bij een bodyscan richt je de aandacht op het afgaan van al je lichaamsdelen. Meestal begint de meditatie beneden bij de voeten en zal zo langzaam doorwerken naar boven. Dit is een fijne en enigszins laagdrempelige meditatie omdat je in zekere zin aan het werk wordt gezet om bewust je lichaamsdelen af te gaan en ook te voelen, hierdoor richt je bewust je aandacht op iets anders dan de angstgedachten. Het is bij de bodyscan ook goed om bewust te voelen of je sensaties ervaart op specifieke plekken. Doordat je met de aandacht focust op je lichaam zullen ook de spieren makkelijker kunnen ontspannen.

 

Zittende meditatie om angst los te laten

Een belangrijke factor bij angst is de ademhaling. Als je angstig bent, verandert automatisch de ademhaling: je gaat sneller ademen of je stopt met ademen. Het lichaam spant zich ook volledig aan.

Een zittende meditatie om de angst los te laten is een goede manier om te focussen op de ademhaling die ervoor zorgt dat je weer rustig wordt. Daarnaast focus je met een zittende meditatie ook op je gedachten. Het doel van deze meditatie is dat je bij een angstige situatie in staat bent om jezelf in je hoofd te kalmeren. Je kunt zelfs in een angstige situatie proberen om de ademhalingstechnieken en het afgaan van je lichaamsdelen toe te passen. Zodra je in staat bent om je ademhaling weer rustig te krijgen, zal dit echt al heel veel schelen en zorgen voor minder angstgevoelens en minder aanspanning van de spieren.

De keerzijde van meditatie tegen angst is dat je in de beginfase juist heel erg geconfronteerd wordt met je angst doordat er gedachten kunnen opkomen die de angst triggeren. Dit is het moment om door te zetten en juist niet te stoppen met mediteren. Wanneer je regelmatig mediteert, zal je merken dat het beter gaat en de angstgevoelens steeds minder worden. Je handelt meer vanuit je gevoel en niet vanuit de angst gedachten.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.