• Gratis verzending vanaf €40,-
  • Voor 17:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 80.000+ tevreden klanten

Vinyasa Yoga

 

Wat is Vinyasa Yoga?

Vinyasa Yoga is een onderdeel van Ashtanga Yoga en wordt ook wel Flow Yoga genoemd. In het westen vaak ook wel Power Yoga genoemd. Vanuit het Sanskriet is de meeste gelijke vertaling voor Vinyasa: Flow, stroom.

Bij Ashtanga Yoga zijn de asana’s opeenvolgend waardoor het een dynamische vorm krijgt. De overgangen die deze houdingen dynamisch maken wordt een Vinyasa genoemd. Bij Vinyasa Yoga ligt de focus meer op de ademhaling dan bij Ashtanga Yoga.

Vinyasa Yoga heeft ook raakvlakken met Hatha Yoga. Zo wordt bijvoorbeeld de welbekende Zonnegroet asana zowel bij Hatha als Vinyasa Yoga beoefend. Het verschil is dat het bij Hatha Yoga meer om de uitlijning van het lichaam gaat terwijl het bij Vinyasa Yoga gaat om de in- en uitademing die op elke beweging wordt uitgevoerd. Hierdoor ontstaat de vloeiende flow.

Wat het voor veel mensen ook aantrekkelijk maakt, is dat er bij Vinyasa Yoga veel afwisseling in asana’s is. Dit kan weer helpen om je geest tot rust te brengen omdat je telkens gefocust bent op de verschillende oefeningen die je uitvoert.

Een belangrijk onderdeel binnen Ashtanga en Vinyasa Yoga is de Bandha. Bandha is een term in de yogawereld die gebruikt wordt voor een samenspel van houdingen met ademhalingstechniek waarvan het doel is om de gebundelde hoeveelheden prana (energie) vast te houden en vervolgens weer te gebruiken. Makkelijker gezegd: plekken in het lichaam waar tijdens de ademhaling energie naartoe wordt gestuurd en die vasthouden door middel van aanspanning van de spieren.

 

Vinyasa Yoga, voor wie?

Vinyasa yoga is erg geschikt voor mensen die wat meer aandacht willen besteden aan hun ademhaling. Daarnaast is Vinyasa Yoga ook geschikt voor de yogi die zijn of haar innerlijke kracht wil versterken.

 

Asana’s

Veel asana’s die bij Ashtanga en Vinyasa Yoga worden uitgeoefend, zien we ook terug in de Sivananda Sequence. Het grote verschil is de uitvoering van de oefeningen: bij Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga gaat het om de dynamische vloeiendheid en de manier waarop de ademhaling wordt ingezet. Vinyasa Yoga heeft niet alleen als doel om de geest tot rust te brengen zoals bij veel yogastijlen, hier gaat het ook om het vergroten van je kracht, uithoudingsvermogen en natuurlijk flexibiliteit.

Bij Vinyasa Yoga staan voornamelijk centraal: ademhaling, stroming, vloeiendheid.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €40,-
Voor 17:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
80.000+ tevreden klanten
Dit product is op dit moment helaas uitverkocht. Laat je e-mailadres hieronder achter en je ontvangt vanzelf een berichtje van ons als het product weer op voorraad is. We sturen je geen andere mails.