Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Pursed lip breathing

 

Wat is Pursed Lip Breathing?

Pursed Lip Breathing is een ademhalingstechniek die zorgt voor het vertragen van de ademhaling waardoor er meer lucht in de longen komt en de druk op de longen hoog blijft. De techniek is vrij simpel om uit te voeren en zorgt voor een ademhalingsritme dat bevorderlijk is voor het optimaliseren van verschillende lichaamsfuncties. Pursed Lip Breathing zorgt ervoor dat je meer controle krijgt over je eigen ademhaling.

Deze ademhalingstechniek wordt veel uitgevoerd door mensen met longaandoeningen. Echter wel als dit op advies van een behandelaar is, vaak via een manueel- of fysiotherapeut. De reden dat deze ademhalingstechniek wordt aangeraden aan mensen met longklachten, is omdat de Pursed Lip Breathing de longfunctie zou verbeteren en ervoor zou zorgen dat het minder moeite kost om goed te kunnen ademen. Dat is uiteraard precies waar de klachten liggen voor mensen die hiermee te maken hebben. Daarnaast komt de lucht dieper in de longen terecht wat bevorderende effecten voor de lichamelijke gezondheid heeft.

 

Waar staat Pursed Lip Breathing voor?

De naam Pursed Lip Breathing staat voor de manier waarop de ademhalingstechniek uitgevoerd moet worden en dat is met getuite lippen. De naam wordt ook vaak afgekort naar PLB. De letterlijke Nederlandse vertaling is Getuite Lip Ademhaling. Door de lippen getuit te houden, kun je de lucht die uitgeademd wordt beter reguleren.

 

Wat zijn de effecten van de Pursed Lip Breathing?

Het effect van de Pursed Lip Breathing is een ademhaling met een kalmer ritme. Hierdoor komt er meer lucht in de longen waardoor ze sterker kunnen worden. Het lichaam wordt fitter waardoor eventuele vermoeidheid kan verminderen. Het meest effectief is deze ademhalingstechniek bij regelmatige uitvoering.

Doordat de Pursed Lip Breathing de ademhaling vertraagt, kunnen klachten als kortademigheid en hyperventilatie worden verminderd. Dit komt niet alleen door het langzamer ademen, de luchtwegen worden ook langer open gehouden. Dit zorgt automatisch voor een minder snelle in- en uitademing. Je voelt je minder benauwd.

Een ander belangrijk onderdeel van deze ademhalingsmethode is de techniek die ervoor zorgt dat ‘oude lucht’ die ‘vastzit’ in de longen, weer naar buiten getransporteerd kan worden. Met oude lucht wordt bedoeld, zuurstof die na de inademing niet volledig of correct is uitgeademd. Dit zorgt ervoor dat nieuwe lucht niet volledig kan worden geïnhaleerd en vervolgens door het lichaam kan stromen. Het proces van correct in- en uitademen heeft meer gevolgen en effecten op onze algehele gezondheid dan je in eerste instantie zou denken. Op het moment dat je goed en volledig uitademt, maak je ruimte in je longen vrij voor een nieuwe inademing en ontvangt het lichaam een boost van zuurstof. De zuurstof in het lichaam wordt als het ware ververst.

Andere mogelijke effecten van de Pursed Lip Breathing zijn:

 • Zorgt voor meer beweeglijkheid van het lichaam;
 • vermindert stress;
 • maakt je weerbaarder voor spanning;
 • toename van zuurstof in het lichaam;
 • versterkt de longen;
 • zorgt voor het optimaal functioneren van de longen;
 • vermindert hyperventilatie;
 • zorgt dat bepaalde spieren betrokken bij de ademhaling makkelijker hun werk kunnen doen;
 • ontspant lichaam en geest;
 • kalmeert het centrale zenuwstelsel;
 • vermindert angstgevoelens.

 

Hoe wordt de Pursed Lip Breathing uitgevoerd?

De Pursed Lip Breathing techniek wordt zo uitgevoerd dat je inademt door de neus en langzaam uitademt via de mond. Deze techniek kan meerdere keren per dag, dagelijks uitgevoerd worden.

Zo voer je de Pursed Lip Breathing uit:

 • Neem bij voorkeur een zittende houding aan, je kunt op een stoel gaan zitten of op de grond op een meditatiekussen;
 • zodra je een comfortabele zithouding hebt gevonden, focus je op het ontspannen van je lichaam. Besteed extra aandacht aan het ontspannen van je nek en schouders;
 • adem een keer rustig in via de neus en houdt de mond gesloten. Je kunt als je dat fijn vindt tellen, houdt ongeveer twee seconden aan voor de inademing;
 • adem uit via de mond en tuit hierbij je lippen, net zoals je dat doet wanneer je fluit. Zorg ervoor dat je alle ingeademde lucht goed en volledig uitblaast;
 • de uitademing is langer dan de inademing, houdt vier seconden aan voor de uitademing;
 • herhaal de techniek meerdere keren. Hoe lang of hoe vaak hangt af van wanneer je weer ervaart dat je op een rustig en natuurlijk ademtempo zit.

Note: Forceer de uitademing niet. Probeer zo rustig mogelijk uit te ademen, ook al duurt dit langer dan vier seconden. Eventueel kun je de buikspieren aanspannen op de uitademing om te zorgen dat de lucht volledig uit de longen komt.

De Pursed Lip Breathing wordt vaak ingezet bij acute kortademigheid of spanning. Deze ademhalingstechniek is relatief makkelijk voor de meeste mensen om direct toe te passen in zulke situaties. Doorgaans wordt geadviseerd om de techniek in het begin dagelijks voor vier tot vijf keer uit te voeren zodat je vertrouwd kunt raken met het ademhalingsritme en de oefening correct kunt toepassen.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.