Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

4 7 8 ademhaling

 

Wat is 4 7 8 ademhaling?

De 4 7 8 ademhaling is een ademhalingsoefening die voor een diepe ontspanning zorgt. Deze ademhalingstechniek wordt veel toegepast om makkelijker in slaap te komen. Ook zou deze techniek effectief zijn bij stress en angst klachten. Door je bewust te focussen op het tempo van de ademhaling is het effect dat je al snel in een ontspanningsmodus terechtkomt waarbij je ook makkelijk in slaap zou kunnen vallen.

Het is bij de 4 7 8 ademhaling de bedoeling om het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Het parasympatische zenuwstelsel is onder andere verantwoordelijk voor ons onderbewustzijn en zorgt ervoor dat ons lichaam weer kan herstellen en tot rust kan komen na een moment van overmatige stress of angst.

 

Waar staat de 4 7 8 ademhaling voor?

De 4 7 8 ademhaling staat voor het hanteren van het ritme van 4, 7 en 8 seconden van ademhalen. In het Sanskriet wordt deze techniek 4 7 8 Pranayama genoemd. Pranayama verwijst naar het beheersen van de levensenergie door middel van ademhalen. Deze specifieke cijfers geven het ritme van de ademhalingstechniek aan.

 

Wat zijn de effecten van de 4 7 8 ademhaling?

De 4 7 8 ademhaling kan verschillende positieve effecten hebben op het lichaam. De ademhalingsoefening is voornamelijk bekend met de effecten die het zou hebben op slaapproblemen en het tot rust brengen van het zenuwstelsel met als gevolg vermindering van stress, spanning en angst. Met diepe ademhalingsoefeningen ontstaat er ontspanning in het lichaam waardoor stresshormonen verminderen.

Er wordt zelfs gezegd dat de ademhalingsoefening ervoor zou kunnen zorgen dat je met het uitvoeren van de oefening binnen één minuut in slaap valt. Sterke verlangens meer onder controle krijgen zou met de 4 7 8 ademhaling ook mogelijk zijn.

Zie hier de mogelijke positieve effecten van de ademhalingstechniek op een rijtje:

 • Vermindert gevoelens van angst;
 • bevordert de nachtrust;
 • sneller in staat om in slaap te vallen;
 • verbetert de concentratie;
 • stimuleert de spijsvertering;
 • stimuleert het immuunsysteem;
 • verbetert het libido;
 • verlaagt de bloeddruk;
 • normaliseert de hartslag;
 • verbetert de longfuncties;
 • vermindert migraine.

 

Door wie is de 4 7 8 ademhaling ontdekt?

De 4 7 8 ademhaling is ontdekt door de Amerikaanse dokter genaamd Andrew Weil. Dokter Weil is een bekende klinische hoogleraar en leider op het gebied van integrale geneeskunde. Hij heeft het Andrew Weil Center voor integrale geneeskunde opgericht aan de universiteit van Arizona.

De 4 7 8 ademhaling is gebaseerd op de Pranayama die terug te vinden is binnen de yoga en zijn herkomst vindt in India. Als je de techniek voor een periode van twee maanden dagelijks hebt beoefend, kun je volgens dokter Weil beginnen om de techniek bewust in te zetten voor situaties die je spanning, angst of stress geven.

Als iemand bijvoorbeeld iets zegt dat jou mogelijk op een negatieve manier kan raken, kun je de oefening uitvoeren vlak voordat je reageert. Op deze manier adem je bewust en kan de oefening een handig hulpmiddel zijn om tot een bepaalde mentale en fysieke staat te komen.

 

Hoe voer je de 4 7 8 ademhaling uit?

De 4 7 8 ademhaling kun je op bijna elk gewenst moment uitvoeren waardoor deze techniek zeer toegankelijk is. Door deze oefening dagelijks voor minimaal een maand uit te voeren, boek je de meeste progressie en zal je meer profijt hebben van de effecten.

Het advies is om de oefening minimaal twee keer per dag te doen op een moment naar keuze. Het maakt niet uit of dat in de ochtend, middag of avond is. De ademhalingsoefening mag maximaal vier keer achter elkaar herhaald worden.

Tijdens het uitvoeren van de oefening kan het zijn dat men zich licht in het hoofd voelt. Dat kan gebeuren en is normaal. De 4 7 8 ademhaling is in vergelijking met andere ademhalingsoefeningen relatief makkelijk uit te voeren.

Je voert de 4 7 8 ademhaling als volgt uit:

 • Ga liggen of kom in een comfortabele houding zitten en maak gebruik van een meditatiekussen om de rug recht te houden;
 • laat je tong ontspannen rusten tegen je gehemelte net achter de bovenste voortanden;
 • adem een paar keer rustig in en uit volgens je eigen ademritme;
 • dan begin je met de oefening, adem voor vier seconden in via je neus;
 • houd de adem vervolgens vast voor zeven seconden;
 • Nu adem je via de mond voor acht seconden uit. De uitademing voer je krachtig uit en terwijl je dit doet maak je een geluid met je lippen dat lijkt op: 'whooshh';
 • indien gewenst kun je deze set nog voor één tot maximaal vier keer achter elkaar herhalen.

Online zijn er veel filmpjes te vinden over hoe je deze ademhalingstechniek kunt uitvoeren. Er is zelfs een speciale app van de 4 7 8 ademhaling. Onthoud wel dat het uitvoeren van een ademhalingsoefening zonder begeleiding altijd op eigen risicio is.

De 4 7 8 ademhaling is een oefening die je gemakkelijk kunt uitvoeren en kost relatief weinig tijd. Je kunt de ademhalingsoefening ook uitvoeren voordat je met mediteren begint of als ontspanningsoefening tijdens je yoga practice.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.