Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Rust vinden met yoga, meditatie en Yama's

  • Geplaatst op
  • Door Lisanne - Superyoga
Rust vinden met yoga, meditatie en Yama's

Iedereen om ons heen is druk en wij zelf vaak ook! Het wordt door veel mensen gezien als iets goeds. Onze body en mind zullen het echter anders ervaren. Het is helemaal niet gek om op zoek te gaan naar rust en uiteindelijk een gezonde balans te vinden. Balans is op de Westerse manier van leven steeds lastiger te vinden, maar yoga wordt steeds populairder. Zouden we dan toch onbewust op zoek zijn? Niet alleen yoga is een uitkomst, ook mediteren kan je helpen om dat stukje rust te vinden.

Als je balans wilt creëren, is het belangrijk om in een druk leven op zoek te gaan naar datgene wat jou rust geeft. Met een yoga practice en meditatie oefening vind je rust op een vrij eenvoudige manier. Al het begin is wennen, maar als je een aantal keer doorzet dan maak je het steeds meer eigen. Afhankelijk van je doel en wat bij jou past ga je op zoek naar jouw rustmoment. Begin bijvoorbeeld met zo’n tien minuten op de grond zitten of liggen en laat alle gedachten in je hoofd passeren. Probeer niets met deze gedachten te doen maar houd ze ook niet tegen. Voelt dit fijn als de tijd is verstreken? Dan kan de volgende stap zijn om een mat of meditatiekussen aan te schaffen zodat je een comfortabele zit of ligging kunt opzoeken. Hieronder volgen vier tips die je kunnen helpen om de rust op te zoeken tijdens een meditatie moment:

 

Rustige ruimte

Het is essentieel om een rustige ruimte op te zoeken die goed aanvoelt. Creëer een prettige sfeer voor jezelf, dat kan door het aansteken van sfeerlichtjes, de lichten te dimmen en de verwarming iets aan te zetten. Tip: steek een stukje heilig hout aan voor een heerlijke geur. Dit hout verdrijft volgens de oude rituelen negatieve energie!

 

Houding

Zorg dat je je rug recht houdt als je een zittende houding aanneemt en probeer een relaxte kleermakerszit voor jezelf te creëren. Een meditatiekussen kan je helpen om gemakkelijker te zitten, je kantelt namelijk door het kussen je bekken beter naar voren waardoor je zonder spanning rechtop kunt zitten.

 

Ademhaling

Tijdens het zitten is het focussen op je ademhaling de ultieme tip om rustig te worden en je van jezelf bewust te worden. Als het goed is, verdwijnen de gedachten meer naar de achtergrond naarmate de tijd verstrijkt. Het kan zijn dat dit in het begin heel lastig is of op bepaalde dagen meer dan een uitdaging is, probeer dan eens te tellen of bekijk hier meer. Waar de ene oefening zorgt voor rust, kan de andere ademhalingsoefening juist voor energie zorgen!

Je merkt dat je gedachten vaak afdwalen, met name in het begin, het is belangrijk om niet gefrustreerd te raken. Laat de gedachten door je hoofd gaan en breng ze vervolgens weer rustig terug bij je ademhaling.

 

Yama’s

Als het te druk in je hoofd is en je niet direct rust kunt vinden in het laten passeren van je gedachten, kun je ook aan de vijf Yama’s proberen te werken voor jezelf. De Yama’s staan voor sociale discipline en vormen de richtlijnen voor interactie met de buitenwereld in onze relatie naar anderen toe. De Yama’s bepalen dat we aan niemand schade mogen toebrengen in welke vorm dan ook: daden, woorden en zelfs niet in gedachten. Het uiteindelijke doel van het uitwerken van de Yama’s is totale controle over je mentale activiteiten. Je zal bij alle vijf de Yama’s direct een vorm van herkenning ervaren, positief dan wel negatief.

Yama 1: geweldloosheid (ahimsa)

Pas je wel eens geweld toe naar anderen of jezelf? Dit hoeft niet alleen fysiek te zijn, maar kan ook mentaal zijn waarbij je bijvoorbeeld gedachten hebt dat je niet genoeg bent.

Yama 2: eerlijkheid (satya)

Wat je voelt, doet en zegt is hetzelfde. Zet je masker af en doe je niet anders voor dan dat je daadwerkelijk bent.

Yama 3: niet stelen (asteya)

Het gaat hier niet alleen om het stelen van spullen, maar ook gedachten, woorden en ideeën van anderen en het vergaren van spullen die je niet nodig hebt.

Yama 4: zelfbeheersing (brahmacharya)

Wees niet gulzig en eigen je geen dingen toe vanuit lust.

Yama 5: begeerte (aparigraha)

Streef niet continu naar meer en beter: meer geld, macht, een betere baan, leukere vrienden, leukere dingen doen.

Geweld, leugens, diefstal, gulzigheid en begeerte zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit ons leven en zijn omvangen van negatieve energie. Hoe meer je zelf bezig bent met de Yama’s, hoe meer je bezig bent met het creëren van een vredige sfeer om je heen waardoor je positieve energie gaat uitstralen. En wat je uitstraalt, ontvang je ook!

 

 

Ben je meer gebaat bij lichamelijke oefeningen of toe aan een stapje erbij? Dan kun je naast mediteren yoga oefeningen uitvoeren waarmee je behalve aan je mind en houding ook aan onder andere lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen werkt. Vind je het lastig om te beginnen? De eerste stap is om je wensen en behoeften in kaart te brengen en dit vervolgens uit te werken in doelen. Maak hier direct een creatief dagje van door aan de slag te gaan met Pinterest of tijdschriften! Het werkt namelijk super motiverend als je een beeld aan je doel koppelt, we hebben nu eenmaal een sterker gevoel bij beeld dan woorden. Als je weet wat je wilt bereiken dan is het goed om naar jezelf te kijken wat voor type je bent. Wil je naar een sportschool of yogastudio om een les bij te wonen? Of ben je liever iemand die de oefeningen thuis uitprobeert?

Als je naar de yogastudio gaat, kun je bij sommige studio’s gebruik maken van een strippenkaart of een voordelige proefles afnemen en anders kan een abonnement per maand een uitkomst zijn. Iedere sportschool of studio biedt lessen aan waarin je begint met basis oefeningen zodat je rustig kunt wennen aan yoga. Als je de smaak te pakken hebt wat betreft de basics dan kun je kiezen om door te gaan of met deze ervaring thuis verder te gaan. Thuis zoek je een rustige ruimte uit, creëer je een fijne sfeer en schaf je de nodige yoga accessoires zoals een mat aan. Heel veel meer heb je niet nodig voor een practice!

 

Aanbevolen producten om rust te vinden

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.