• Gratis verzending vanaf €40,-
 • Voor 17:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 80.000+ tevreden klanten

Yoga Nidra

 

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is anders dan de meeste yogastijlen die je misschien al kent. Waarom? Omdat een Yoga Nidra sessie in één asana wordt uitgevoerd, namelijk in Savasanah. Voor de beginnende yogi die dit nog niet kent: dit is de houding waarbij je op je rug ligt met de handpalmen naar boven gericht (de meeste yoga lessen eindigen hiermee).

Yoga Nidra betekent ‘Yoga slaap’ of ook wel ‘slaap van de yogi’.

De vertaling verraadt al een beetje dat de focus bij Yoga Nidra op totale ontspanning ligt. Het oorspronkelijke doel van Yoga Nidra is niet bedoeld als tool om beter in slaap te kunnen vallen. Het doel van Yoga Nidra is om fysiek en mentaal in een zo diep mogelijke ontspannen staat van zijn terecht te komen. Dat houdt in dat je bewustzijn zich tussen slapen en waken bevindt. Dit niveau van ontspanning is zeer effectief voor het herstel van je lichaam en geest.

In de praktijk gebeurt het veel dat mensen tijdens een Yoga Nidra asana in slaap vallen of deze bewust gebruiken om ‘s avonds beter in slaap te kunnen vallen. Uiteraard is dit helemaal geen vervelende bijkomstigheid maar als je het echt goed wilt doen niet de bedoeling.

Wanneer je in staat bent om het punt van totale ontspanning te bereiken, zal je heel veel fijne effecten kunnen ervaren als:

 • Een beter concentratie vermogen
 • Meer rust in je hoofd waardoor je helder kunt nadenken
 • Fysiek meer energie ervaren
 • Meer creativiteit
 • Een betere nachtrust
 • Een lager stresslevel

 

Geschiedenis

Yoga Nidra is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Sarawati. Swami Satyananda Sarawati was een yogi en goeroe. In 1964 richtte hij de ‘Bihar school of Yoga’ in India op. Het werk van Swami Satyananda Sarawati vindt ook zijn oorsprong binnen de tantrische sferen.

Hij kwam erachter dat je als in een hele diepe ontspanning zit die tegen slapen aan ligt dit veel goede effecten voor lichaam en geest kan hebben. Inmiddels heeft Swami Satyananda Sarawatie meer dan 80 boeken geschreven over yoga, meditatie en het hindoeïsme.

 

Yoga Nidra, voor wie?

Door de vele effecten die Yoga Nidra kan hebben op je lichaam en geest is deze yogastijl eigenlijk voor iedereen geschikt. Je hoeft namelijk niet lenig te zijn of al ervaring te hebben met een andere yogastijl.

De grootste uitdaging is waarschijnlijk het stil liggen in savasana en de gedachtes die 24/7 doorgaan even op pauze te zetten.

Wanneer je specifieke weerstand ervaart op mentaal of lichamelijk niveau kan Yoga Nidra ook helpen. Denk hierbij aan klachten als:

 • Stress / burn-out
 • Vermoeidheid / slaapstoornis (een uur Yoga Nidra voelt alsof je 4 uurtjes geslapen hebt)
 • Mentale klachten zoals angsten en piekeren
 • Chronische pijnen
 • Hoge bloeddruk

 

Asana’s

Bij Yoga Nidra leidt een stem je door de verschillende fases van de asana. Dit gebeurt allemaal terwijl je in savasana ligt, het hele uur lang lig je in deze houding. Het is ook mogelijk om 30 minuten Yoga Nidra te doen of zelfs korter, uiteraard bereik je met een kortere sessie niet de gevoelsmatige 4 uur slaap.

Omdat je in één asana ligt kan een yoga deken, een goede yogamat en een oogkussen erg fijn zijn voor de ultieme ontspanning.

Een aantal fases die aan bod komen, zijn het beginnen met een korte meditatie, gevolgd door ademhalingsoefeningen. Daarna voer je een bodyscan uit. Vervolgens zet je een ‘positieve intentie’ naar keuze, dit wordt ook wel een ‘sankalpa’ genoemd. Dit woord is afkomstig uit het Sanskriet en betekent ‘intentie’. Dan volgen er visualisaties. Na een moment van stilte na de visualisaties denk je weer aan je sankalpa om deze manifestatie te versterken. Als laatste kom je weer rustig terug uit je ontspanning in het hier en nu.

 

Benieuwd naar Yoga Nidra?

Wil je wel eens een Yoga Nidra sessie uitproberen? Probeer dan eens de Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga!

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €40,-
Voor 17:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
80.000+ tevreden klanten
Dit product is op dit moment helaas uitverkocht. Laat je e-mailadres hieronder achter en je ontvangt vanzelf een berichtje van ons als het product weer op voorraad is. We sturen je geen andere mails.