Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Yoga Nidra

 

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra is een ontspanningsmethode die zorgt voor een zeer diepe ontspanning en herstel van lichaam en geest. Dit doe je door middel van een geleide meditatie. Een stem leidt je door de sessie en verschillende fases heen. Deze methode is anders dan de meeste yogastijlen die je misschien al kent. Waarom? Omdat een Yoga Nidra meditatie in één asana wordt uitgevoerd, namelijk in savasana, voor de beginnende yogi die dit nog niet kent: dit is de houding waarbij je op je rug ligt met de handpalmen naar boven gericht (de meeste yoga lessen eindigen hiermee).

 

Waar staat Yoga Nidra voor?

Yoga Nidra betekent ‘yogische slaap’ of ook wel ‘slaap van de yogi’.

De vertaling verraadt al een beetje dat de focus op totale ontspanning ligt. Het oorspronkelijke doel is niet bedoeld als tool om beter in slaap te kunnen vallen. Het doel is om fysiek en mentaal in een zo diep mogelijke ontspannen staat van zijn terecht te komen. Dat houdt in dat je bewustzijn zich tussen slapen en waken bevindt.

In de praktijk gebeurt het veel dat mensen tijdens een sessie in slaap vallen of deze bewust gebruiken om ‘s avonds beter in slaap te kunnen komen. Uiteraard is dit helemaal geen vervelende bijkomstigheid maar niet zozeer de functie van deze ontspanningsmethode. Geen wonder ook dat deze methode ook wel bekend staat onder de naam ‘yogaslaap’.

 

Wat gebeurt er precies bij een Yoga Nidra meditatie?

Tijdens een Yoga Nidra meditatie raken lichaam en geest in een hele diep staat van ontspanning. Dit niveau van ontspanning is zeer effectief voor het herstel van je lichaam en geest en wel om de volgende reden: Tijdens deze vorm van ontspanning bestaan de begrippen van tijd en locatie even niet meer. Dit is een intense en bijzondere staat die je bij andere ontspanningsvormen niet zo snel bereikt.

Dit hele proces verloopt niet onopgemerkt in ons lichaam want de hersenactiviteit neemt af, er worden hersengolven getriggerd die de diepe ontspanning en herstel van het lichaam mede mogelijk maken. De Tteta en delta-hersengolven worden actief zodra het lichaam in bepaalde fases van de slaap terecht komen (droomslaap en de REM-slaap). De theta-hersengolven maken het onder andere mogelijk om gebeurtenissen en ervaringen van de dag te verwerken en op te slaan in het lange termijn geheugen. De delta-hersengolven hebben een aandeel in de aanmaak van nieuwe cellen waardoor lichamelijk herstel mogelijk is.

 

Wat zin de voordelen van Yoga Nidra?

Er zijn behoorlijk wat voordelen te behalen met het beoefenen van deze rustige maar krachtige methode. Wist je dat deze yogavorm een verjongend effect heeft op het lichaam? Wanneer je deze vorm op regelmatige basis beoefent stel je het lichaam in staat om in een diepere laag van genezing te komen. Dit komt doordat verschillende lichaamsfuncties worden geactiveerd die zorgen voor herstel en het verwijderen van gifstoffen uit het lichaam, een gunstig effect hiervan is dat het lichaam meer energie heeft en de hersenen verjongen.

Je zou kunnen zeggen dat deze ontspanningsmethode enigszins een therapeutisch effect heeft. Dit omdat de werking van de sessie zo diep gaat dat het effect heeft op ons onderbewustzijn. Hier slaan we ontzettend veel in op. De cellen die medeverantwoordelijk zijn voor het zelfhelend vermogen van ons lichaam, helen blokkades. Dit alles bij elkaar kan ervoor zorgen dat er tijdens een sessie herinneringen naar boven komen, als dit gebeurt is dat positief en nodig om tot heling te komen.

Een andere factor waarbij deze methode ook helpt is stress. Hier hebben we allemaal weleens mee te maken en hiervan is inmiddels ook algemeen bekend hoe belastend het is voor ons lichaam. Omdat stress ook in ons onderbewustzijn gaat zitten is een Yoga Nidra meditatie een geschikte manier om dit te verminderen.

Yoga Nidra stelt ons in staat om blokkades los te laten en eventuele problemen op te lossen.

Hieronder zetten we de voornaamste voordelen op een rijtje:

  • Een beter concentratie vermogen;
  • meer rust in je hoofd waardoor je helder kunt nadenken;
  • fysiek meer energie ervaren;
  • meer creativiteit;
  • een betere nachtrust;
  • een lager stresslevel;
  • een sterker immuunsysteem;
  • vermindert angst.

 

Is Yoga Nidra gevaarlijk?

Als je nog erg onervaren bent op het gebied van yoga en ademhalingsoefeningen is het raadzaam om altijd rustig aan te beginnen of onder begeleiding van een professional. Dit geldt ook als je lichaam extreem uitgeput is of er eventueel andere ziekten/ kwaaltjes aanwezig zijn. Schakel bij twijfel altijd een deskundige in.

Doordat de populariteit van yoga de afgelopen jaren enorm is toegenomen, wordt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten hiervan. Uit onderzoek komt steeds meer naar voren dat deze ontspanningsmethode zeer positieve effecten heeft op ons lichaam.

 

Wat is de geschiedenis van Yoga Nidra?

Yoga Nidra is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Sarawati. Swami Satyananda Sarawati was een yogi en goeroe. In 1964 richtte hij de ‘Bihar school of Yoga’ in India op. Het werk van Swami Satyananda Sarawati vindt ook zijn oorsprong binnen de tantrische sferen.

Hij kwam erachter dat als je in een hele diepe ontspanning zit die tegen slapen aan ligt, dit veel goede effecten voor lichaam en geest kan hebben. Inmiddels heeft Swami Satyananda Sarawatie meer dan 80 boeken geschreven over yoga, meditatie en het hindoeïsme.

Er zit een volledige filosofie achter de ontspanningsmethode waarmee je samadhi kunt bereiken. Samadhi staat voor het punt waarop je volledig samenkomt met je geest. Het is afkomstig uit het Hindoeïsme en staat in het achtvoudige yogapad uit de yoga sutra’s geschreven door de Indiase geleerde en filosoof Patanjali. Hij was één van de eerste filosofen die schreef over Hatha Yoga. ‘Samadhi’ is de hoogste mentale staat van ontspanning die je (meditatief) kunt behalen.

 

Voor wie is Yoga Nidra bedoeld?

Door de vele effecten die deze stijl kan hebben op je lichaam en geest is het in principe voor iedereen geschikt. Je hoeft namelijk niet lenig te zijn of al ervaring te hebben met een andere yogavorm. Wel is het advies om bij nieuwe lichaamsoefeningen altijd rustig op te bouwen.

De grootste uitdaging is waarschijnlijk het stil liggen in savasana en de gedachten die 24/7 doorgaan even op pauze te zetten.

Als je in je dagelijks leven specifieke weerstand ervaart op mentaal of lichamelijk niveau kan deze vorm ook helpen. Denk hierbij aan klachten als:

  • Stress / burn-out;
  • vermoeidheid / slaapstoornis (een sessie van één uur voelt alsof je 4 uur geslapen hebt);
  • mentale klachten zoals angsten en piekeren;
  • chronische pijnen;
  • hoge bloeddruk.

 

Asana’s

Bij Yoga Nidra leidt een stem je door de verschillende fases van de asana. Dit gebeurt allemaal terwijl je in savasana ligt, het hele uur lang lig je in deze houding. Het is ook mogelijk om een 30 minuten durende sessie te volgen of zelfs korter, uiteraard bereik je met een kortere sessie niet de gevoelsmatige 4 uur slaap.

Overigens is het ook mogelijk om de sessie in een andere houding uit te voeren, je kunt er voor kiezen om op je zij te liggen of zelfs op je buik.

De laatste houding van elke yogales is ‘liggen in savasana’, echter is dit moment ondanks dezelfde houding zeker niet hetzelfde als een Yoga Nidra oefening.

Als je in savasana ligt kan een yoga deken, een goede yogamat en een oogkussen erg fijn zijn voor de ultieme ontspanning.

Een aantal fases die aan bod komen, zijn het beginnen met een korte meditatie, gevolgd door ademhalingsoefeningen. Daarna voer je een bodyscan uit. Vervolgens zet je een ‘positieve intentie’ naar keuze, dit wordt ook wel een ‘sankalpa’ genoemd. Dit woord is afkomstig uit het Sanskriet en betekent ‘intentie’. Dan volgen er visualisaties. Na een moment van stilte na de visualisaties denk je weer aan je sankalpa om deze manifestatie te versterken. Als laatste kom je weer rustig terug uit je ontspanning in het hier en nu.

 

Benieuwd naar Yoga Nidra?

Wil je wel eens een Yoga Nidra oefening uitproberen? Probeer dan eens de Yoga Nidra cursus van Happy with Yoga!

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.