Power Yoga
Wat is Power Yoga?
Power Yoga is een zeer dynamische yogastijl en is afgeleid van Ashtanga Yoga. Bij Power Yoga worden veel verschillende soorten oefeningen uit Ashtanga en Vinyasa Yoga met elkaar gecombineerd. Door de variatie in oefeningen worden de spieren constant op een andere manier gebruikt waardoor deze steeds sterker worden. De spieren krijgen weinig kans om aan de oefeningen te wennen en kunnen daardoor goed ontwikkelen.
Door de intensieve oefeningen wordt het lichaam van binnen opgewarmd waardoor de spieren en gewrichten makkelijk soepel worden, het hele lichaam is bij deze yogavorm betrokken. Power Yoga is een yang vorm van yoga. Dit houdt in dat deze yogastijl heel actief is, meer extravert dan bijvoorbeeld Yin Yoga zoals de naam al verklapt.
Waar staat Power Yoga voor?
Power Yoga staat voor kracht, het versterken van je spieren en het algehele lichaam. Deze yogavorm voelt in tegenstelling tot de meeste yogastijlen als een intensieve work-out. Door regelmatig deze stijl te beoefenen zal je merken dat je een steeds groter uithoudingsvermogen opbouwt. Niet zo gek dus dat deze yogavorm door veel sportscholen wordt aangeboden.
Bij Power Yoga oefeningen wordt er ook gefocust op drishti. Drishti houdt in dat je zeer aandachtig naar een vast punt kijkt. Door deze focus aan te nemen kun je jezelf als het ware waarnemen in een asana wat rustgevend voor je geest werkt.
Misschien wel in mindere mate maar er wordt door middel van de focus op de drishti’s dus wel aandacht besteed aan het mentale stukje wat bij de meeste yogastijlen een belangrijk aspect is.
Wat zijn de voordelen van Power Yoga?
De voordelen van Power Yoga zijn dat je soepele spieren en een krachtig lichaam opbouwt. Het effect van de intensieve oefeningen is dat je veel energie krijgt. Een ander voordeel van deze yogavorm is dat je door het type oefeningen je eigen lichaam goed leert kennen. Als je regelmatig een les volgt, ga je steeds meer nieuwe houdingen aanleren. Langzaam maar zeker zul je gaan merken dat de oefeningen je steeds beter afgaan, dit geeft veel motivatie!
Een gunstige bijkomstigheid voor sommige mensen is dat je door het beoefenen van Power Yoga poses relatief snel kunt afvallen. Dit is vanuit de kern niet de essentie van waar Yoga om gaat maar door de intensiteit van deze yogavorm wel een bij effect.
Alle voordelen op een rijtje:
- Opbouwen van kracht in de spieren;
- spieren in het hele lichaam worden soepeler;
- meer energie;
- beter kunnen focussen;
- vergroten van je uithoudingsvermogen;
- vermindering van rug en nekklachten.
Wat is de geschiedenis van Power Yoga?
De grondlegger van Power Yoga is oorspronkelijk Tirumulai Krishnamacharya. Behalve yogi was hij ook astroloog, filosoof en Sanskrietgeleerde. In de jaren 30 ontwikkelde Tirumulai deze yogastijl in opdracht van de prins van Mysore. Hij wilde een krachtige yogastijl.
Rond de jaren ‘80 begon deze yogastijl bekend te worden in de yogawereld. De naam schijnt te zijn ontstaan door de Amerikaanse schrijver Beryl Bender Birch. Beryl schreef een boek over Ashtanga Yoga en zijn uitgever Simon & Schuster hebben het toen de naam Power Yoga gegeven. Voornamelijk omdat dit een meer Westerse naam was voor de Amerikaanse consument en meer tot de verbeelding spreekt dan de naam Ashtanga.
Eind jaren ‘80 kwam de Amerikaanse yogadocent Baron Baptiste in beeld en introduceerde ‘Baptiste Power Vinyasa Yoga’.
Als we diep graven in de geschiedenis dan kun je wel stellen dat Power Yoga een soort verzamelnaam of aftakking is geworden van de oorspronkelijke Ashtanga Yoga en daarna Vinyasa Yoga die is begonnen bij geleerde Patanjali, Tirumulai Krisnamacharya en Sri K. Pattabhi Jois.
Voor wie is Power Yoga geschikt?
Power Yoga is geschikt voor iedereen die graag lichamelijke kracht wilt opbouwen. Voor de mensen die yoga al snel zweverig vinden klinken en zich niet bezig willen houden met het geestelijke aspect van yoga, is deze stijl een goede uitkomst. Je kunt een behoorlijk fysieke les verwachten, dus voor de sportieve yogi zeer geschikt.
Omdat de lessen behoorlijk intensief zijn is Power Yoga voor beginners aan te raden om mee te starten als je sportief gezien een goede basis hebt opgebouwd. Als je daarna de basis van yoga goed beheerst zou je eens een lesje kunnen volgen om te ervaren of dit bij je past.
Asana’s
De serie van oefeningen kunnen per les verschillen. Een les begint met een rustige opbouw, een warming up. Het einde van deze practice is kalm en eindigt in de welbekende lijkhouding.
Eén van de eerste Power Yoga poses binnen een les is veelal de start met de zonnegroet serie. Deze sequence wordt vervolgd door een opbouw van steeds intensere poses die voornamelijk in een staande houding worden uitgevoerd. Daarna zullen de staande houdingen worden overgenomen door dynamische zittende oefeningen. Om alle lichaamsdelen aan bod te laten komen binnen een Power Yoga oefening vloeit de les over naar liggende houdingen om uiteindelijk mooi door te vloeien naar de laatste eind houding: de savasana.
Hieronder vind je een aantal voorbeelden van asana’s die voorkomen binnen deze yogavorm.
- Berghouding - tadasana
Je zou kunnen zeggen dat de berghouding een basis vormt van Power Yoga poses. Vanuit deze houding kun je namelijk soepel door bewegen in een andere pose. De berghouding is goed voor rug, nek en schouderklachten
- Lage lunge pose - anjaneyasana
Deze yoga houding stretcht het heupgebied en versterkt de armen en benen.
- Krijger 1 - virabhadrasana 1
Krijger 1 is een stevige balanshouding die goed past binnen een dynamische yoga practice. Naast het zorgen voor een goede balans, versterkt deze pose meerdere lichaamsdelen zoals de rug, armen en benen.
- Krijger 2 - virabhadrasana 2
Het vervolg van krijger 1. Krijger 2 is een houding waarbij je stevig met je benen en voeten op de grond staat. Met deze pose verbetert je lichamelijke balans.
- Neerwaartse hond - adho mukha svanasana
De neerwaartse hond is onderdeel van de zonnegroet serie waarbij deze houding statisch of vloeiend uitgevoerd kan worden. Dit is een oefening die je energielevel stimuleert.
Bij Power Yoga staan voornamelijk centraal: krachtig, energiek, dynamisch.