Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Wim Hof ademhaling

 

Wim Hof ademhaling

Wim Hof, inmiddels geen onbekende naam meer. De Wim Hof ademhaling is een populaire ademhalingstechniek die door veel mensen wordt beoefend met vele voordelen als gevolg. Maar wat is de Wim Hof ademhaling nou precies?

Wat is de Wim Hof ademhaling?

De Wim Hof ademhaling is een speciale ademhalingstechniek die het zuurstofniveau verhoogt. Dit heeft ontzettend veel positieve effecten. Omdat ademen automatisch gebeurt staan we er misschien niet zo bewust bij stil. Echter zijn er heel veel voordelen te behalen met het bewust reguleren van je ademhaling.

Met de Wim Hof ademhaling focus je een zogenaamde krachtademhaling. Hiervoor worden specifieke ademhalingsoefeningen toegepast. De oefeningen zijn gefocust op diepe en ritmische in- en uitademingen. De ademhalingstechniek zorgt ervoor dat er energie vrijkomt. Daarnaast werkt de techniek in op het autonome zenuwstelsel.

Het ritme van de Wim Hof ademhaling triggert bewust een zekere stress of hyperventilatie reactie. Dit zorgt ervoor dat er adrenaline in het lichaam wordt aangemaakt. Op dat moment is het de bedoeling om tijdelijk de adem in te houden en zo je lichaam te trainen om kalm te blijven. Je kunt je voorstellen dat als je in een situatie zit waarbij adrenaline vrijkomt dit meestal een setting is waarin we bijvoorbeeld stress, angst of zenuwen ervaren. Door hier met deze techniek bewust op in te spelen zorgt dit ervoor dat je in staat bent om naar een staat van volledige ontspanning te switchen, het maakt je veerkrachtiger en weerbaarder voor stress.

Dit hoogtepunt van de ademhaling vasthouden tijdens de oefening wordt binnen de Wim Hof Methode ook wel retentie genoemd. De ademhaling kan voor wel 3 minuten vastgehouden worden.

De Wim Hof ademhaling is onderdeel van de Wim Hof Methode die uit 3 pijlers bestaat:

 • Ademen;
 • kou therapie;
 • mindset.

Deze drie onderdelen samen kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van een sterker lichaam, mentaal en fysiek.

 

Wat zijn de voordelen van de Wim Hof ademhaling?

De voordelen van de Wim Hof ademhaling zijn onder andere het vergroten van de lichaamsenergie en het verminderen van stress. De ademhalingstechniek schijnt veel effect te hebben op het autonome zenuwstelsel. Het autonome zenuwstelsel is betrokken bij het reguleren van de organen en het welbekende gegeven van de fight or flight modus.

Het motorische gedeelte van dit zenuwstelsel bestaat uit het sympatische en parasympatische zenuwstelsel. Het sympatische gedeelte zorgt voor actie, onze flight modus en het parasympatische gedeelte zorgt voor rust en maakt dat we ons kunnen ontspannen. Bij deze stelsels komen verschillende lichamelijke processen aan bod die uiteindelijk effect hebben op onze geestelijke en lichamelijke toestand.

Hieronder volgt een overzicht van effecten die bekend zijn van de Wim Hof ademhaling.

 • Verminderen van stress;
 • betere nachtrust;
 • bevorderen van de creativiteit;
 • bevorderen van sportprestaties;
 • hogere concentratie;
 • helder hoofd;
 • verhogen van lichamelijke weerstand;
 • beter ademhalingsritme;
 • tot rust brengen van de geest.

Binnen de wetenschap zijn er inmiddels verschillende studies uitgevoerd naar wat de effecten van deze techniek zijn. Het is raadzaam om deze ademhalingstechniek uit te voeren onder begeleiding van een professional of ademhalingstherapeut.

 

Wie is Wim Hof?

Wim Hof, ook bekend als The Iceman, is een Nederlandse extreem atleet. Hof heeft maar liefst 21 Guinness World records behaald. Velen rondom het thema kou. Zo is het hem gelukt om voor maar liefst 2 uur lang in een ijsbad (met ijsblokjes) te zitten. Ook heeft hij de Kilimanjaro berg beklommen in alleen een korte broek!

Door zijn ervaringen en beproevingen in extreem koude weersomstandigheden heeft hij zijn eigen methode ontwikkeld die nu wereldwijd bekend is: de Wim Hof Methode. De koude weersomstandigheden heeft hij als training gebruikt om onder andere zijn ademhaling en hartslag te kunnen beheersen.

Hof is ervan overtuigd dat iedereen in staat is om zijn innerlijke potentie te gebruiken om het zenuwstelsel op een positieve manier te kunnen beïnvloeden. Hij vermoedt dat het menselijk lichaam een natuurlijke aanleg heeft om bruin vetweefsel te activeren dat ervoor zorgt dat het lichaam meer lichaamswarmte produceert wat zorgt voor weerbaarheid tegen extreem koude temperaturen.

Na een behoorlijke lijst van wonderbaarlijke beproevingen is hij onderzocht door verschillende wetenschappelijke instituten om erachter te komen hoe hij tot al zijn prestaties is gekomen. Ook zijn er onderzoeken uitgevoerd met een groep van verschillende mensen die door Hof getraind zijn om te bekijken wat de reacties van het lichaam bij hen waren.

 

Hoe wordt de Wim Hof ademhaling uitgevoerd?

Hieronder vind je een beschrijving van de Wim Hof ademhaling. Via de website van de Wim Hof Methode is het mogelijk om een cursus te volgen voor de volledige Wim Hof Methode.

Er wordt geadviseerd om de techniek uit te voeren op een lege maag en als je net wakker bent in de ochtend. Zorg ervoor dat je comfortabel zit of ligt in een meditatiehouding nog voordat je begint. Zorg dat je op een vertrouwde en rustige locatie bent. Je kunt een meditatiekussen gebruiken voor een extra comfortabele zit. Neem de tijd om je ademhalingsritme te observeren en zorg dat je vrij kunt ademen.

 • Sluit je ogen en adem diep in via de neus. De inademing begint in de buik en zo langzaam naar boven de neus in. Probeer te ontspannen terwijl je inademt;
 • de uitademing verloopt rustig en op je eigen tempo;
 • herhaal dit ademhalingsritme ongeveer 30 tot 40 keer;
 • adem zo diep als mogelijk nog een keer in na de laatste uitademing;
 • laat je ademhaling na de inademing van stap 4 los totdat de longen aan de lege kant zijn. Adem niet weer in maar houd de adem nu vast. Bij voorkeur houd je de adem vast totdat het niet meer comfortabel voelt;
 • adem weer diep in en houd de adem op het hoogtepunt weer vast voor ongeveer 15 seconden. Laat hierna weer los.

 

Het beschreven ademhalingsritme wordt doorgaans zo’n drie tot vier keer herhaald. Na de ademhalingsoefening neem je de tijd om de mogelijke effecten op jezelf in te laten werken. De meeste mensen voelen zich hierna heerlijk kalm en vervolgen de ademhalingstechniek met een meditatiesessie.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.