Transformational breathing

 

Wat is Transformational breathing?

Transformational breathing is een ademhalingstechniek die het lichaam weer schoon en vrij van elke vorm van blokkades ademt. De techniek helpt je om trauma’s en andere lichamelijke klachten weg te ademen uit het lichaam. Transformational breathing is een hele krachtige ademhalingsmethode waarbij je zonder pauzes volgens een bepaalt ritme ademt. Zoals de naam al zegt zorgt deze manier van ademhalen voor verandering, verandering in het lichaam.

De ademhalingstechniek zorgt door de manier van ademhalen dat je zuurstof en energie naar alle cellen in je lichaam stuurt. Dit komt omdat je met deze techniek maximaal gebruik maakt van de ademcapaciteit van je longen waardoor er automatisch meer zuurstof in het lichaam komt.

De cellen krijgen door de grote hoeveelheid zuurstof en energie die in het lichaam binnen komt het signaal om zichzelf te reinigen waardoor (spier)spanningen en blokkades in het lichaam afnemen. Dit gebeurt specifiek in het cellulaire geheugen. Je ademt alle spanningen weg uit je lichaam. Deze ademhalingstechniek zou zelfs trauma’s weg kunnen nemen uit het lichaam.

 

Wat zijn de effecten van Transformational breathing?

De effecten van Transformational breathing zijn dat het lichaam weer vrij komt van elke vorm van spanningen en blokkades. Negatieve emoties worden losgelaten. Deze ademhalingstechniek wordt veel ingezet bij het behandelen van trauma’s.

Alle ervaringen die we in ons leven meemaken laten een zekere indruk achter in ons lichaam. Een negatieve of traumatische ervaring resulteert in een vorm van spanning die zich op verschillende plekken in het lichaam gaat nestelen. Hoe langer deze spanning in het lichaam blijft zitten, hoe hardnekkiger deze wordt en hoe groter de kans dat een persoon na verloop van tijd vervelende klachten krijgt of zelfs ziek wordt. Je zou kunnen zeggen dat de intensiteit van de ademhaling zo diep gaat dat de adem de trauma’s meeneemt uit het lichaam.

Vanwege de therapeutische aard van deze methode wordt de techniek altijd beoefend onder begeleiding van een professionele ademcoach. Dat is zeker nodig en fijn omdat het tijdens zo’n sessie kan voorkomen dat iemand wordt overspoeld door emoties van bijvoorbeeld verdriet of woede.

Dit heeft te maken met de trauma’s of emoties die iemand vasthoudt in zijn of haar systeem. Het is van tevoren niet mogelijk om te voorspellen hoe iemand op de techniek zal reageren omdat er bij iedereen eigen thema’s spelen en het lichaam ook per persoon weer anders kan reageren. Als je vaker een Transformational breathing sessie doet zal deze ook iedere keer weer anders zijn.

Het ritme van de ademhalingstechniek heeft een kalmerende werking waardoor het mogelijk is om in een meditatieve staat van zijn terecht te komen. Dit is een mooie combinatie en kan je helpen om in een diepere laag van je bewustzijn te komen tijdens het mediteren. Daarnaast kan deze methode ook helpen om je meer in verbinding te brengen met de kern van jezelf en jezelf te accepteren zoals je bent.

Andere effecten van Transformational breathing zijn:

  • Maakt het lichaam wakker;
  • stimuleert het gebruik van meer ademcapaciteit met als gevolg een betere ademhaling;
  • verbetert de gezondheid;
  • zorgt voor een hoger bewustzijn;
  • kalmeert lichaam en geest;
  • zorgt voor een helder hoofd;
  • zorgt voor verandering en groei;
  • vermindert stress;
  • geeft een boost aan je zelfvertrouwen;
  • zorgt voor de afvoer van afvalstoffen;
  • zorgt voor een gevoel van vrijheid;
  • vermindert vermoeidheidsklachten.

 

Wie is de grondlegger van Transformational breathing?

De grondleggster van Transformational breathing is de Amerikaanse Judith Kravitz. Kravitz is onder andere dokter in Metafysica. In de jaren ‘70 is ze in aanraking gekomen met het thema ademen tijdens een rebirthing sessie. Na het volgen van verschillende trainingen en workshops rondom yoga en andere lichaamsoefeningen heeft ze de Transformational breathing methode ontwikkeld.

Inmiddels heeft ze duizenden coaches opgeleid in Transformational breathing en vele mensen kunnen helpen met deze techniek.

 

Hoe wordt Transformational breathing uitgevoerd?

De Transformational breating wordt doorgaans liggend uitgevoerd maar kan ook zittend, afhankelijk van eventuele klachten. Het is belangrijk om zo comfortabel mogelijk te zitten of te liggen. Een ademhalingssessie duurt een uur waarin je continu blijft doorademen. Zie hieronder een overzicht van de mogelijke stappen tijdens deze ademhalingsmethode.

  • Zorg voor een goede voorbereiding, gebruik indien gewenst een bolster of een meditatiematje om je rug en billen te ondersteunen. Een deken kan ook fijn zijn om erbij te hebben;
  • de inademingen voer je vanuit je onderbuik uit en zijn diep via de mond;
  • de uitademingen zijn kort en ook via de mond;
  • tijdens het in- en uitademen is de mond geopend, zo kun je veel adem happen;
  • leg je hand tijdens de oefening op je onderbuik, ongeveer ter hoogte van je navel. Het is de bedoeling om vanuit de onderbuik te ademen. Door je hand op je buik te plaatsen help je jezelf om de aandacht daar naartoe te brengen;
  • de in- en uitademingen blijven elkaar opvolgen zonder pauze;
  • tijdens het in- en uitademen komt er een subtiel geluid vrij door de mond.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.