Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Tummo ademhaling

 

Wat betekent Tummo ademhaling?

Het woord Tummo betekent innerlijk vuur. Over de letterlijke vertaling van het woord zijn er verschillende opvattingen te vinden, zo wordt het vaak vertaald als hitte of felle. De naam is afkomstig van het concept dat je volgens een specifiek ademhalingspatroon ademt en tegelijkertijd visualiseert dat er een innerlijke vlam brandt die langs de ruggenwervel naar boven stroomt. Hierdoor wordt je lichaam niet alleen innerlijk maar ook fysiek aan de buitenkant warm. De techniek is ook bekend onder de naam Chandali Yoga wat terug te leiden is naar Indiase geschriften.

 

Wat is Tummo ademhaling?

Tummo ademhaling is een Tibetaanse ademhalingstechniek die oorspronkelijk werd en nog steeds wordt beoefend door monniken in Tibet. De Tummo ademhaling is naast een ademhalingstechniek ook een visualisatietechniek. Deze combinatie zorgt ervoor dat je in een diepe meditatieve staat terecht kunt komen en je bewustzijnstoestand kan versterken.

Het uitvoeren van de visualisaties zorgt niet alleen mentaal maar ook fysiek voor bewustwording. Het is niet het hoofddoel van deze techniek, maar de Tummo ademhaling verwarmt het lichaam zodanig dat de monniken in Tibet in een koud klimaat zonder kleren op een berg kunnen mediteren zonder het koud te krijgen. Hier is onderzoek naar gedaan en de monniken blijken zelfs in staat om met natte doeken om zich heen, het lichaam alsnog warm te kunnen houden terwijl ze op een hoge berg in Tibet zitten waar de temperaturen behoorlijk koud zijn.

Het warm worden van het lichaam heeft vanuit de kern van deze methode meer een spiritueel doel, namelijk het kanaliseren van energie in het lichaam om jezelf te kunnen helen en zo tot de kern van jezelf als mens te kunnen komen. Dit zorgt voor een gevoel van verbondenheid met jezelf, je medemens en de aarde. Vanuit yoga is dit geen onbekend thema, jezelf verbinden met het goddelijke en je ware zelf. Dit kun je bereiken door het naleven van de yoga filosofie waarin bijvoorbeeld ook het behalen van samadhi je kan helpen om tot een hogere mentale staat te komen.

De reden dat het lichaam warm wordt met deze methode is omdat de doorstroming van Chi, ook wel bekend als ‘energie’ in het lichaam gestimuleerd wordt. Lichaam en geest worden hersteld en komen weer in balans.

Wat zijn de effecten van de Tummo ademhaling?

De effecten van de Tummo ademhaling zijn dat het innerlijke warmte creëert wat zorgt voor een kettingreactie aan positieve helende effecten van het lichaam. Dit komt door de combinatie van de technieken die worden toegepast bij het beoefenen van deze methode.

De innerlijke vlam ontstaat gevoelsmatig ter hoogte van de navel, waar ook het zonnevlecht chakra zich bevindt. Deze ademhalingstechniek heeft dan ook veel effect op de chakra’s, het vuurtje stijgt naar boven in het lichaam en loopt zo een aantal chakra’s af.

Het regelmatig beoefenen van deze techniek kan ervoor zorgen dat je beter in staat bent om met stress en angst om te gaan. Je kunt het beter reguleren. Je bent hiertoe in staat omdat het focussen op het ademhalingsritme ervoor zorgt dat je contact maakt met je bewustzijn. Er is bewustzijn van de eigen ademhaling, dit is een belangrijk element binnen alle ademhalingstechnieken en ook bij mediteren.

Een overzicht van de mogelijke effecten van de Tummo ademhaling:

 • Bevordert de energiedoorstroming;
 • stimuleert en opent de chakra’s;
 • vergroot de lichaamswarmte;
 • in staat zijn om de opgebouwde lichaamswarmte te behouden;
 • beschermt het lichaam;
 • reinigt het lichaam fysiek en energetisch van blokkades;
 • maakt het proces van innerlijke transformatie mogelijk;
 • activeert de Kundalini energie;
 • vergroot het zelfvertrouwen;
 • verbetert de concentratie;
 • verhoogt je energielevel;
 • vermindert stress;
 • kan de organen versterken.

 

Wat is de herkomst van de Tummo ademhaling?

De herkomst van de Tummo ademhaling ligt in Tibet. De methode zou voortgekomen zijn uit het tantrische Tibetaanse boeddhisme. Er werd in eeuwenoude Tibetaanse en Indiase geschriften over Tummo geschreven. Het zou refereren naar vrouwelijke godheid. De techniek is ontwikkeld doordat de temperaturen van de bergen in Tibet waar de monniken leven geregeld onder nul zakken. Zo’n koud klimaat vraagt veel van je focus en concentratie. De Tummo ademhaling draagt bij aan het vergroten van de focus en algehele doorstroming van het lichaam.

 

Hoe voer je de Tummo ademhaling uit?

De Tummo ademhaling wordt zittend (kan bij voorkeur als je meer ervaren bent ook liggend of staand) uitgevoerd en heeft veel raakvlakken met de Wim Hof ademhaling.

Voor het beste effect wordt aangeraden om de techniek in de ochtend of de middag uit te voeren. De oefening geeft veel energie en is een goed begin om je dag mee te starten. Vanwege de diepe ademhalingen is het slim om de oefening op een lege maag uit te voeren.

Als je nog geen ervaring hebt met het uitvoeren van ademhalingsoefeningen is het raadzaam om de Tummo ademhaling voor het eerst onder begeleiding van een professionele ademhalingstherapeut of coach te voeren.

Je volgt de ademhalingsoefening als volgt uit:

 • Ga op een rustige plek zitten in een comfortabele zithouding;
 • sluit bij voorkeur je ogen;
 • probeer je geest te ontspannen en observeer alle gedachten die voorbij komen zonder er over te oordelen;
 • nu je geest en ademhaling in een ontspannen staat zijn, kun je beginnen met de visualisaties. Visualiseer een vlam die in je maag zit en steeds feller gaat branden en steeds meer stijgt in je lichaam. Je kunt je handen op je buik plaatsen om de visualisatie en ademhalingen te versterken;
 • begin nu met de ademhalingsoefeningen, adem diep in via je neus. Zorg ervoor dat je rug gestrekt is;
 • terwijl je de ademhalingstechniek uitvoert blijf je ondertussen visualiseren dat de innerlijke vlam steeds groter en heter wordt en door je hele lichaam stroomt;
 • adem nu goed uit via je mond;
 • herhaal de diepe in- en uitademingen voor vier keer;
 • hierna adem je een paar keer volgens je natuurlijke adempatroon;
 • start nu met de tweede ademhalingsronde; adem diep in via je neus
 • houd vervolgens je adem zo lang mogelijk in;
 • adem uit en herhaal de in- en uitademingreeks nog voor een paar keer.

Na het uitvoeren van de techniek kan je lichaam warm aanvoelen en je hoofd voelt helder en energiek.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.