Sitali ademhaling
Wat betekent Sitali ademhaling?
Sitali ademhaling betekent fris of koel in het Sanskriet. Dat is precies wat één van de effecten en doelen van deze pranayama is. Het verkoelen van het lichaam.
Wat is Sitali ademhaling?
De Sitali ademhaling is een klassieke pranayama oefening uit de yoga die zorgt voor het verkoelen en ontgiften van je lichaam. De ademhalingstechniek is afkomstig uit de Hatha Yoga en wordt uitgevoerd om het lichaam te kalmeren. Daarnaast verlaagt de techniek de lichaamstemperatuur wat zorgt voor een verkoelend effect. Om die reden is de Sitali ademhaling een perfecte oefening om uit te voeren op warme dagen als je even wilt afkoelen. Het fijne van deze techniek is dat het resultaat meteen merkbaar is.
In tegenstelling tot de Tummo ademhaling die het lichaam verwarmt, verkoelt de Sitali ademhaling het lichaam inwendig.
De Sitali ademhaling is meer dan een ademhalingsoefening, zoals eerder beschreven is deze techniek een pranayama. Een pranayama gaat om meer dan alleen het uitvoeren van een ademhalingsoefening volgens een bepaald ritme, een pranayama heeft als doel om de levensenergie te verhogen. Binnen veel yoga vormen vind je pranayama technieken die gericht zijn op de ademhaling.
Wat zijn de effecten van de Sitali ademhaling?
De effecten van de Sitali ademhaling zijn dat het de lichaamstemperatuur verlaagt. Dit is een handig en fijn effect op warme zomerdagen of als je in een tropisch klimaat woont. Het verlagen van de lichaamstemperatuur heeft niet alleen een verkoelend effect voor het lichaam, je zult ook meer energie ervaren en je fitter voelen. Binnen vijf minuten zou je zogezegd al het verkoelende effect van de techniek kunnen ervaren.
Als je boosheid of frustratie ervaart en je wilt deze energie kanaliseren, kun je de Sitali ademhaling toepassen. Dit zal ontladend werken en je geest kalmeren. De Sitali ademhaling heeft ook effect op verschillende organen zoals de lever, maag en milt.
Bij koorts zou deze ademhalingstechniek ook effectief zijn, het vermindert de hoge temperatuur die hier mee gepaard gaat. Ditzelfde geldt bij een Pitta -disbalans. Voornamelijk als er sprake is van een teveel aan Pitta energie bij iemand. Pitta is een vuurelement en creëert warmte.
Deze pranayama maakt je bewust van je ademhalingspatroon. Vooral als je de Sitali ademhaling in een yoga sessie uitvoert zul je dat merken. Om verandering tot stand te kunnen brengen is bewustwording de eerste stap, laat Yoga hier een mooie manier voor zijn.
Net als de Coherent breathing heeft de Sitali ademhaling een positief effect op een deel van het autonome zenuwstelsel. Om precies te zijn heeft de pranayama effect op het parasympatische zenuwstelsel. Deze wordt gestimuleerd waardoor de parasympaticus voor rust en herstel van het lichaam kan zorgen.
Een overzicht van mogelijke effecten van de Sitali ademhaling:
- Verkoelt het lichaam;
- vermindert stress;
- verlaagt de bloeddruk;
- kan helpen bij spijsverteringsproblemen;
- kalmeert lichaam en geest;
- vermindert opvliegers;
- vermindert vermoeidheidsklachten;
- reinigt de organen;
- stimuleert de parasympaticus.
Hoe is de Sitali ademhaling ontdekt?
De Sitali ademhaling is eeuwen geleden ontdekt in het Himalaya gebergte door oude wijzen. Door het vele observeren van de natuur en dieren om te leren over het eigen lichaam kwamen ze tot de ontdekking dat er bij sommige vogels een soort buiging in de onderkant van de snavel zit. Dit zorgt ervoor dat de snavel zich ontvouwt en tegelijkertijd een sissend geluid maakt.
Bij de Sitali ademhaling wordt dit nagebootst door de tong uit de mond te steken en te krullen zodat er op de inademing vocht naar binnen gebracht wordt.
Hoe wordt de Sitali ademhaling uitgevoerd?
Je kunt de Sitali ademhaling in een Hatha Yoga of Kundalini Yoga sessie uitvoeren maar je kunt de oefening ook op zichzelf uitvoeren. Dit komt omdat deze techniek niet alleen een ademhalingstechniek is maar een pranayama techniek.
Tijdens het uitvoeren van de ademhalingsoefening kun je ook focussen op het Derde oog chakra om deze te openen.
Je voert de Sitali ademhaling als volgt uit:
- Begin door een staande of fijne zittende houding aan te nemen en zorg voor een comfortabele ondergrond zoals een yogamat of een meditatiekussen om op te zitten;
- zorg ervoor dat je rug recht zit en je kin een klein beetje ingetrokken is;
- steek nu je tong uit je mond;
- rol je tong verticaal op zodat er een krullende vorm ontstaat, zodra je tong gerold is zal ongeveer de top van je tong nog uit je mond steken;
- adem nu diep in via je mond door de tong, denk aan hoe je door een rietje drinkt;
- na de inademing trek je de tong terug en sluit je de mond. Adem hierna direct volledig en rustig uit door de neus;
- herhaal deze in- en uitademingen voor ongeveer twee tot drie minuten. Als je de oefening voor het eerst uitvoert kun je de oefening voor tien ademhalingen uitvoeren.
Note: als je deze pranayama vaker uitvoert, wordt er geadviseerd om met rondes te werken om op deze manier de oefening te herhalen voor meer effecten.
Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet
De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.
Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.