Ki ademhaling

 

Wat betekent Ki ademhaling?

Het woord Ki is Japans en betekent letterlijk levensenergie. Het woord en de term is afkomstig uit de Aziatische cultuur en wordt geschreven als Qi of Chi.

Binnen de Chinese en Japanse cultuur is Ki een belangrijk begrip, de gedachte is dat alles hier op aarde uit energie bestaat. Dit zie je in de Chinese cultuur overal in terug. Zowel in het dagelijkse leven in ruimtes en huizen wordt met Ki gewerkt door Feng Shui toe te passen. Ook binnen de Chinese geneeskunde wordt Ki gehanteerd als levensenergie die in balans gehouden moet worden. Zodra de lichaamsenergie verstoord raakt door onder andere stress en prikkels van buitenaf ontstaan er op den duur lichamelijke of psychische klachten. De Ki ademhaling is een manier om te zorgen dat de energie weer vrij door het lichaam kan stromen.

 

Wat is Ki ademhaling?

Ki ademhaling is een ademhalingsmeditatie die je kan helpen om volledig in je lichamelijke kracht te komen. Door de Ki ademhaling toe te passen activeer je bewust de levensenergie. Dit zorgt ervoor dat de energie in het lichaam in beweging komt waardoor verschillende processen in het lichaam weer vrij kunnen stromen. Zo wordt zuurstof die het lichaam binnenkomt getransporteerd naar de bloedvaten. De ademhalingstechniek helpt ook om bewuste controle te krijgen over je lichaam en het zorgt voor vitaliteit.

Een persoon die lekker in zijn vel zit en veel energie ervaart, heeft veel Ki en dus ook wel levensenergie in zich. Een persoon die zich daarentegen vermoeid en futloos voelt, heeft weinig Ki. De bedoeling is om te zorgen dat de ‘Ki flow’ weer geactiveerd wordt zodat de energie weer lekker kan stromen door het lichaam.

 

Wat zijn de effecten van de Ki ademhaling?

De Ki ademhaling kan verschillende positieve effecten hebben op het lichaam. De oefening werkt op het hele lichaam door. Om te zorgen dat lichaam en geest in balans zijn, is het belangrijk dat alle processen, organen en het bloed vrij zijn in het lichaam en die niet worden geblokkeerd. Dit zorgt uiteindelijk ook voor een gevoel van tevredenheid en rust.

Een overzicht van de effecten van de Ki ademhaling:

  • Vermindert stress;
  • stimuleert het immuunsysteem;
  • vergroot de levensenergie;
  • kalmeert de geest;
  • reinigt de longen
  • kalmeert het zenuwstelsel;
  • balanceert de hartslag.

 

Wie is de grondlegger van de Ki ademhaling?

De Ki ademhaling is ontwikkeld door de Japanse Kozo Nishini. Kozo Nishini was een meester in vechtsporten en was eveneens balletchoreograaf. In de jaren ‘70 begon Nishini met het ontdekken van methoden om meer Ki te kunnen ontwikkelen. De ademhalingstechniek heeft raakvlakken met Qiqong (Chinese lichaamsvorm) maar is zeker niet hetzelfde.

De ademhalingsoefening is destijds getest op een groep van zo’n 21 personen. Voordat de groep begon met het uitvoeren van de Ki ademhaling werd bij iedereen bloed afgenomen. Aan het einde van de oefening werd hun bloed opnieuw afgenomen om vervolgens de hartslag, het stressniveau en de activiteiten van de NK-cellen (natural killercellen) te observeren en te vergelijken.

Wat er uit dit onderzoek naar voren kwam, is dat de activiteiten van de NK-cellen bij maar liefst 76% van de mensen was toegenomen. Dat is een erg interessant gegeven omdat de functie van NK-cellen is om cellen in het lichaam te scannen op MHC-I moleculen die de eiwitten die in een cel laten zien. Simpel gezegd: NK-cellen filteren of specifieke lichaamscellen een virus bevatten om zo te bepalen of ze de cel moeten uitschakelen om ziekte en eventuele verspreiding in het lichaam te voorkomen.

Daarnaast was het stressniveau van de meeste personen voor een gedeelte verminderd. Door deze inzichten bleek dat de ademhalingsmethode een diepe positieve werking zou kunnen hebben op het lichaam en de gezondheid.

 

Hoe wordt de Ki ademhaling uitgevoerd?

Voordat je begint met de ademhalingstechniek is het belangrijk om aandacht te besteden aan het aannemen van een correcte houding. De oefening kan zowel zittend, staand en zelfs lopend uitgevoerd worden. Het is in alle gevallen belangrijk dat de rugspieren goed gestrekt worden.

Ter voorbereiding op de oefening kun je visualiseren dat er een stapeltje boeken op je hoofd ligt dat niet mag vallen. Zo is de kans groter dat je houding goed recht blijft.

Je voert de Ki ademhaling als volgt uit:

  • Neem een fijne houding aan, als je de oefening zittend op de grond uitvoert kom dan in de Seiza of ook wel de Diamant houding zitten. Gebruik indien gewenst een meditatiekussen of meditatiematje voor een zachte ondergrond;
  • zorg dat je rug recht is en ontspan de schouders. Sluit indien gewenst je ogen;
  • adem nu in via de neus, terwijl je inademt visualiseer je dat er nieuwe energie je neus in komt;
  • houd nu de adem vast voor ongeveer vijf seconden, probeer terwijl je dit doet te focussen op de onderbuik in de buurt van de navel;
  • nu ga je voor drie seconden uitademen, terwijl je uitademt door de mond maak je een geluid dat klinkt alsof je de letter H fluistert (haaa);
  • tegen het einde van de uitademing buig je met je bovenlichaam naar voren. Terwijl je dit doet blijft je bovenlichaam recht;
  • in dezelfde voorovergebogen houding adem je weer in via de neus voor drie seconden;
  • als je bijna klaar bent met inademen, buig je weer naar achteren zodat je weer uitkomt in een rechte houding;
  • houd vervolgens weer je adem vast voor vijf seconden;
  • adem weer uit via de mond voor drie seconden;
  • ook nu buig je weer voorover als de uitademing bijna op zijn eind is;
  • de cyclus wordt meestal gedurende een paar minuten uitgevoerd en herhaald.

Note: De voorover buigingen zorgen ervoor dat je nog extra lucht kunt uitademen. Vaak is er nog meer ruimte in de longen dan je in eerste instantie denkt te voelen.

Om de Ki ademhaling optimaal te kunnen beheersen, is het de bedoeling het aantal seconden van inademen, uitademen en het vasthouden van de adem steeds langer te laten duren. Het uiteindelijke doel is maar liefst dertig seconden. Om dit te bereiken, is het de bedoeling om deze ademhalingsoefening dagelijks uit te voeren en voor een langere periode te blijven herhalen zodat het lichaam hier aan gewend raakt.

Het maken van het ‘haaa’ geluid tijdens de uitademing is bedoeld om je bewust te focussen op je ademhaling. Je kunt erachter komen hoe krachtig of juist niet krachtig je ademhaling is.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.