Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Nadi shodana

 

Wat betekent Nadi Shodhana?

Nadi Shodhana betekent: wisselende neusgat ademhaling. De volledige naam van deze ademhalingsmethode is Nadi Shodhana Pranayama. De letterlijke vertaling: nadi betekent kanaal, Shodhana betekent reinigen en Pranayama staat voor ademhaling. Deze ademhalingsoefening vindt zijn oorsprong in India.

Deze techniek is ook bekend onder de Engelse benaming: ‘Alternate Nostril Breathing’. Zoals in de letterlijke vertaling te lezen is, ligt de focus op het ‘reinigen’ van lichaam en geest.

 

Wat is Nadi Shodhana?

Nadi Shodhana is een ademhalingstechniek die de doorstroming van de levensenergie bevordert. Deze ademhalingsoefening is gericht op het zuiveren van de nadi’s, dit zijn zogenaamde energiebanen die door het lichaam stromen. Binnen de Chinese Geneeskunde wordt er ook van dit concept uitgegaan en worden het meridianen genoemd. Zowel de nadi’s als de meridianen zijn ‘denkbeeldige lijnen’ die verbindingen in ons lichaam aangeven. Hoe beter de doorstroming van deze lijnen, hoe meer levensenergie iemand ervaart. Als de nadi’s niet goed door het lichaam stromen kunnen er blokkades optreden met vervelende klachten als gevolg. Met de Nadi Shodhana worden lichaam en geest weer in balans gebracht.

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt de ademhaling afwisselend door de neusgaten uitgevoerd. Je ademt door één kant tegelijk in en uit. De functie van de ademhalingen per neusgat is dat het de fysieke en mentale energie bij elkaar brengt, lichaam en geest worden één. De linker en rechter hersenhelft worden los van elkaar getriggerd.

De nadi’s bestaan uit meerdere energiekanalen met ieder een eigen thema. In oude yoga teksten is terug te vinden dat er wel 72.000 energiekanalen zouden zijn. Het rechter en linker neusgat is ieder gekoppeld aan een nadi die de linker en rechter hersenhelft vertegenwoordigt. De verdeling is als volgt:

 

Nadi

De Ida nadi is gekoppeld aan het linker neusgat en loopt links langs de wervelkolom. Uit Ida nadi komt Parvati voort. Parvati staat voor de vrouwelijke energie. Binnen deze energiekanalen gaat het om onze geestelijke kant, ons gevoel, passiviteit en de maan.

Parvati staat ook in verbinding met de onderste drie chakra’s: wortel chakra, heiligbeen chakra en het zonnevlecht chakra. Via de wervelkolom zouden de nadi’s de chakra’s kunnen beïnvloeden en zo in balans brengen door middel van bijvoorbeeld de Nadi Shodhana ademhalingsoefening.

 

Pingala nadi

De Pingala nadi is gekoppeld aan het rechter neusgat en loopt rechts langs de wervelkolom. Uit de Pingala nadi komt Shiva voort. Shiva staat voor de mannelijke energie. Dit gaat onder andere over ons fysieke lichaam, ons verstand en de zon.

De bovenste 3 chakra’s: kruin chakra, derde oog chakra en keel chakra hebben een sterke connectie met Shiva.

Ida nadi is Yin en Pingala nadi is Yang. Zoals bekend kan Yin niet zonder Yang, ze hebben elkaar nodig om in balans te blijven. Zo geldt dat ook voor het menselijk lichaam, lichaam en geest hebben elkaar nodig en moeten samenwerken om in balans te komen en in balans te blijven.

De plaatsing van de vingers op de neusvleugels heeft overigens een functie. De vingers controleren de snelheid en de intensiteit van de stroom van het in- en uitademen.

 

Wat is het verschil tussen Nadi Shodhana en Anuloma Viloma?

Het verschil tussen Nadi Shodhana en Anuloma Viloma is dat Anuloma Viloma meer bestemd is voor gevorderden. Het is een variant op de Nadi Shodhana. Bij de Anuloma Viloma ademhaling wordt de adem bij elke inademing vastgehouden, dit is bij de Nadi Shodhana niet het geval.

 

Wat zijn de voordelen van Nadi Shodhana?

De Nadi Shodhana ademhalingsoefening brengt de twee hersenhelften met elkaar in balans. Deze ademhalingstechniek heeft een kalmerende werking op de geest, het effect hiervan is dat het lichaam zich ontspant, spanningen in het lichaam nemen af. Het kan goed werken om deze ademhalingsoefening uit te voeren voordat je gaat mediteren. De kans is groot dat je in een diepere focus komt tijdens je meditatie. Na het mediteren kun je de ademhalingsoefening ook toepassen.

De Nadi Shodhana is effectief in situaties waarin iemand bijvoorbeeld zenuwachtig is voor iets specifieks of veel stress ervaart. De ademhalingsoefening is een relatief snelle manier om jezelf te kunnen kalmeren.

De voordelen van deze ademhalingstechniek op een rijtje:

 • Stimuleert en verjongt het zenuwstelsel;
 • vermindert angstgevoelens;
 • vermindert stress;
 • verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed;
 • brengt de hormonen in balans;
 • reguleert de ademhaling;
 • verhoogt het concentratievermogen;
 • zorgt voor een heldere mind;
 • zorgt voor de afvoer van afvalstoffen;
 • verlaagt de hartslag.

 

Hoe voer je de Nadi Shodhana Pranayama uit?

De Nadi Shodhana wordt als volgt uitgevoerd:

 • Ga ontspannen met een rechte rug zitten in de kleermakerszit of de Lotushouding. Gebruik indien gewenst een comfortabele yogamat of een meditatiekussen;
 • laat je linkerhand rusten op je schoot en breng de duim en de wijsvinger naar elkaar toe;
 • breng je rechterhand naar je gezicht en plaats de rechterduim en rechter ringvinger op de rechter neusvleugels;
 • plaats je wijsvinger en middelvinger op je voorhoofd tussen de wenkbrauwen;
 • druk nu je rechterduim op je rechter neusvleugel en adem diep in door het linker neusgat;
 • nu druk je met je linker ringvinger op je linker neusgat en laat de rechter duim los, nu adem je uit door je rechter neusgat;
 • na deze uitademing adem je weer heel diep in door het rechter neusgat;
 • wissel de vingers om, de rechter duim drukt weer op het rechterneusgat en de linker ringvinger laat de neusvleugel los zodat je hierdoor kunt uitademen.

Je kunt dit voor een aantal minuten herhalen, op die manier kun je een ritme vinden in de afwisseling met de vingers en de neusgaten.

Voordat je deze ademhalingstechniek uitvoert, kun je gebruik maken van een neti pot. Met deze keramieken potjes kun je de neus schoonspoelen. Doordat je neus volledig gereinigd is kun je vrijer ademen en de ademhalingstechniek beter uitvoeren.

 

Yoga en Nadi Shodhana

De Nadi Shodhana oefening kan binnen de yoga voor of na een yoga sessie toegepast worden. Tijdens sommige zittende houdingen wordt deze ademhalingsoefening ook toegepast. De ademhalingsoefening helpt om lichaam en geest te kalmeren en zo makkelijker in de focus te komen voor het uitvoeren van de yoga asana’s. De Nadi Shodhana ademhaling wordt specifiek toegepast binnen Iyengar Yoga. Bekend is dat de bekende Indiase yoga leraar, B.K.S. Iyengar de vergelijking maakte met het bespelen van een instrument, bijvoorbeeld een fluit. De vingers in combinatie met de neus kun je in zekere zin ook zien als het bespelen van een instrument, in dit geval bespeel je de neus. Je reguleert de ademhaling met de vingers.

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.