Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Lion’s breath

 

Wat is Lion’s breath?

Lion’s breath is een pranayama die beoefend wordt binnen yoga en zorgt voor vermindering van onder andere stress en spanning in het lichaam. De oefening kan in het begin een beetje gek aanvoelen omdat je met deze yoga oefening veelal je gezicht gebruikt en je tong uitsteekt. Dit vraagt enige speelsheid van de beoefenaar wat juist heel ontladend kan werken.

De uitademingen van deze pranayama zijn heel krachtig en stimulerend. Om de effecten van de Lion’s breath te versterken is het mogelijk om de Bandha’s in te zetten. De Bandha’s zorgen ervoor dat je de opgebouwde energie in het lichaam tijdens het uitvoeren van yoga oefeningen en pranayama’s kunt vastzetten in het lichaam. Dit heeft veel positieve effecten. Het is belangrijk om dit alleen toe te passen als je een ervaren yogi bent.

 

Waar komt de naam Lion’s breath vandaan?

De naam Lion’s breath is afkomstig van de vergelijking die wordt gemaakt als deze pranayama wordt uitgevoerd. De tong wordt volledig uit de mond gestrekt, de kaken zijn gestrekt en de ogen zijn naar boven gericht (richting het derde oog), deze gezichtsuitdrukking doet denken aan de kop van een leeuw als hij brult. Dat is niet het enige, tijdens de uitademingen is het ook de bedoeling om een geluid te maken dat ongeveer klinkt als haaa.

Lion’s breath wordt ook wel Simhasana genoemd. Simhasana is Sanskriet voor Lion Pose, dit is een bekende zittende yoga houding die zowel met als zonder het uitvoeren van de pranayama uitgevoerd kan worden.

 

Wat zijn de effecten van de Lion’s breath?

De effecten van de Lion’s breath zijn zowel fysiek als mentaal. Omdat de Lions breath in combinatie met de Lion’s pose uitgevoerd kan worden heeft het niet alleen effect op de ademhaling maar ook op fysiek gebied. De oefening versoepelt het lichaam. Op mentaal gebied kun je met deze pranayama veel winst behalen. Bij het ervaren van gevoelens als woede, frustratie en onrust is deze oefening een geschikte manier om stoom af te blazen. Negatieve gevoelens kun je het beste niet opkroppen maar zo uiten dat de energie gekanaliseerd wordt. Om zo effectief mogelijk te kunnen ontladen van deze gevoelens, is het belangrijk om de oefening serieus en krachtig uit te voeren.

Er zijn binnen de yoga nauwelijks oefeningen te vinden die zich richten op het gezicht. Echter mogen de gezichtsspieren niet onderschat worden, de spieren in het gezicht zijn minstens zo belangrijk als de spieren in de rest van het lichaam. De spieren in ons gezicht draaien dagelijks veel ‘werkuren’, vooral bij spanning en stress komt het bij veel mensen voor dat ze de kaken aanspannen, dit kan het keel chakra blokkeren en het kan doortrekken naar de nek waardoor het hele nekgebied gespannen kan raken. Dat niet alleen, een geblokkeerd keel chakra kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om je stem te laten horen, gevoelens van onzekerheid kunnen hier ook bij voorkomen.

Knarsen tijdens het slapen gebeurt veel bij het ervaren van spanning, stress of als we ergens zenuwachtig voor zijn. Vaak zijn we ons hier niet eens bewust van als dit gebeurt. Het uitvoeren van de Lion’s breath heeft fysiek dus veel effect op het gezicht en spieren en zenuwen worden verlicht waardoor de bloedcirculatie weer goed kan stromen.

De pranayama heeft ook een verwarmende eigenschap, net als bij een warming-up bereid je het lichaam rustig voor op de hoofd practice of work-out. Het interne vuur wordt gestimuleerd. Voor een volledige interne opwarming is de Tummo ademhaling overigens een goede ademhalingsmethode.

Tijdens het uitvoeren van de Lion’s breath staren de ogen naar het middelpunt van de wenkbrauwen. Dit ziet er misschien een beetje gek uit maar deze specifieke blik heeft veel positieve effecten en wordt binnen de yoga filosofie ook wel Bhrumadhya drishti genoemd. Dit stimuleert het derde oog, verbetert de concentratie en focus.

 • Verlicht spanning in het hele lichaam;
 • vermindert stress;
 • rekt de spieren;
 • stimuleert de zenuwen in het gezicht;
 • verbetert de bloedcirculatie;
 • opent het keel chakra;
 • stelt je in staat om gevoelens van woede en frustratie beter te uiten;
 • vergroot het zelfvertrouwen;
 • kalmeert de geest;
 • verwarmt het lichaam ter voorbereiding op de yoga practice.

 

Hoe wordt de Lion’s breath uitgevoerd?

Je kunt de Lion’s breath in de Lion Pose uitvoeren of in een andere zittende houding of liggend. Dit hangt af van wat je persoonlijke voorkeur heeft. Zolang het maar een comfortabele en stabiele houding is.

De Lion’s breath wordt als volgt uitgevoerd:

 • Ga in een comfortabele houding zitten of liggen, het bovenlichaam is iets naar voren gebogen;
 • als je in een zithouding zit of in de Lion pose, leg dan je handen op je knieën of leg ze op de grond als je in een andere houding ligt;
 • zorg ervoor dat je armen gestrekt zijn en je vingers gespreid. Dit doet denken aan de klauwen van een leeuw;
 • adem nu in via de neus, als je inademt is de mond gesloten;
 • open je mond en steek je tong helemaal uit richting je kin;
 • adem nu krachtig uit over je tong en maak een ‘haa’ geluid (dit mag heel luid zijn als je daar behoefte aan hebt). Probeer zo krachtig te ademen dat je het diep van binnen voelt;
 • adem nu voor een paar seconden op je normale ritme. Bij de inademingen is het gezicht weer neutraal;
 • herhaal de in- en uitademing voor ongeveer zeven keer;
 • nadat je de Lion’s breath een aantal keren hebt uitgevoerd, adem je in en uit via de neus voor één tot drie minuten.

Tip: Zet voordat je met de oefening begint een intentie waar je de aandacht op wilt vestigen. Tijdens het in- en uitademen kun je de aandacht hierop richten en visualiseren wat je zou willen, alles wat negatief is of wat je niet wilt kun je bij de uitademingen loslaten.

De Lion’s breath kan als losse oefening worden uitgevoerd of in een reeks van verschillende yoga poses. Je kunt er ook voor kiezen om voor of na de oefening te mediteren om gebruik te maken van de focus en ontspanning die vrijkomt bij het uitvoeren van de pranayama.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.