Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Bandha’s en Yoga

 • Geplaatst op
 • Door Cerise - Superyoga
Bandha’s en Yoga

Bandha is een bekende term binnen de yoga en wordt merendeels toegepast door ervaren yogi’s. Dit komt omdat er aardig wat discipline en bewustzijn van het eigen lichaam voor nodig is. Het woord Bandha is afkomstig uit het Sanskriet en heeft niet alleen een diepe werking op ons fysieke lichaam maar ook op de chakra’s.

Wat is de letterlijke vertaling van Bandha?

Bandha betekent letterlijk slot in het Sanskriet. Het woordje slot refereert naar de functie van een bandha en dat is het op slot zetten van de prana (levensenergie) die in het lichaam is binnengekomen.

 

Wat zijn Bandha’s?

Bandha’s zijn sluitingen in het lichaam die kunnen worden gecreëerd met het beoefenen van yoga en pranayama’s (oefeningen voor het vergroten van je levensenergie). Door yoga en pranayama’s uit te voeren worden er allerlei processen in ons lichaam in gang gezet. Ook de ademhaling wordt gereguleerd wat zorgt voor het vrijkomen van prana in ons lichaam.

De energie die door het beoefenen van yoga vrijkomt in ons lichaam heeft een zeer positief effect op onze gezondheid en ons energielevel. Met deze kennis is het niet gek om te bedenken dat het zeer bevorderlijk is om deze energie vast te houden in het lichaam.

Tijdens het uitvoeren wordt de adem merendeels vastgehouden. Samen creëren ze een sterkere stroming van energie door het lichaam.

 

Wat zijn de functies van de bandha’s?

De functie van de bandha’s is om de opgebouwde prana in ons lichaam te behouden. Door dit te doen worden er verschillende spieren en organen gestimuleerd.

We hebben in ons lichaam zes sluitspieren die ieder een orgaan afsluiten. Sommige sluitspieren kunnen we zelf controleren door ze juist wel of niet aan te spannen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je blaas, om te kunnen plassen moet je deze sluitspier ‘bewust’ loslaten. Je zou dus kunnen zeggen dat de sluitspieren de functie hebben om de openingen van de organen te bewaken. Binnen deze zes sluitspieren zijn er drie die we kunnen aanspannen, hierdoor is het mogelijk om zo het effect van de Bandha’s te creëren.

 

Wat zijn de vier Bandha’s?

De vier Bandha’s zijn verschillende stadia waar er bij ieder slot een bepaalde sluitspier wordt aangespannen. Je voert ze eerst los van elkaar uit. Zodra je ze stuk voor stuk goed beheerst en al een langere tijd beoefend kun je de Maha Bandha uitvoeren. Dit zijn de drie slots tegelijk.

Mula Bandha

De Mula Bandha betekent wortelslot. De Mula Bandha bevindt zich in de regio van de bekkenbodemspieren. Dit energieslot activeer je door bijvoorbeeld je urine en ontlasting in te houden, hiermee train je het aan en ontspannen van de sluitspier. De Mula Bandha heeft een connectie met het eerste chakra. Het toepassen van deze Bandha zorgt voor stabiliteit en kracht.

Uddiyana Bandha

De Uddiyana Bandha vind je ter hoogte van de middenrif en betekent ook middenrifslot of ook wel buikslot. Dit slot werkt naar boven toe en zorgt er voor dat de levensenergie stijgt richting het volgende slot. Het middenrifslot werkt voornamelijk door op het buikgebied, de buikspieren en de organen in deze regio. Ook heeft dit slot een connectie met het derde chakra.

Jalandhara Bandha

De Jalandhara Bandha betekent keelslot en vind je ongeveer ter hoogte van de nek. Jalandhara Bandha is het slot waar de opgebouwde prana vastgehouden wordt. In dit slot wordt er voornamelijk gewerkt in de hals regio op zowel de spieren als de zenuwen. Op je keel kan de Jalandhara Bandha ook effect hebben. Vandaar de sterke connectie met het vijfde chakra.

Maha Bandha

Als het je lukt om alle drie de sluitspieren aan te spannen spreken we van Maha Bandha. Om Maha Bandha te kunnen behalen is het belangrijk dat je afzonderlijk van elkaar alle drie de sluitspieren op slot kunt zetten.

 

Wat zijn de voordelen van de bandha’s?

De voordelen van het uitvoeren van de Bandha’s zijn dat je in staat bent om de opgebouwde prana (levensenergie) op te slaan in je lichaam. Het uitvoeren ervan vergt wel enige discipline en ervaring met yoga. Als het je lukt om de Bandha’s uit te voeren tijdens je yoga practice zal dit veel voordelen hebben. Hieronder lees je een overzicht van een aantal effecten die het uitvoeren van de Bandha’s heeft:

 • stimuleren van de chakra’s;
 • stimuleert en versterkt de bekkenbodemspieren;
 • stimuleert de voortplantingsorganen;
 • stimuleert de spieren in de heup regio;
 • stimuleert de spieren in de rug;
 • kalmeert het zenuwstelsel;
 • versterkt de organen;
 • stimuleert de stembanden;
 • reguleert de ademhaling;
 • vermindert stress;
 • brengt de bloedcirculatie op gang;
 • vergroten van je levensenergie.

 

Bandha’s beoefenen, voor wie?

Het beoefenen van de Bandha’s is geschikt voor de ervaren yogi die zowel fysiek als mentaal goed is verbonden met haar lichaam. Als je beginnend bent met yoga is het raadzaam om nog niet te starten met het beoefenen hiervan. Dit komt omdat het erg belangrijk is dat de slots op de juiste manier worden uitgevoerd. Als je de diepte in wilt met yoga en je chakra’s wilt activeren is het beoefenen hiervan een geschikte manier.

Ondanks de vele voordelen zijn er ook contra-indicaties voor het uitvoeren van deze slots. Zorg er altijd voor dat je een professional inschakelt voor de juiste informatie.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.