Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Buteyko methode

 

Wat is de Buteyko methode?

De Buteyko methode is een ademhalingsmethode om je huidige ademhaling te resetten. De methode zorgt voor het ontwikkelen van een kalme en natuurlijke ademhaling. Dit gebeurt door minder snel en diep tegelijk adem te halen. Door via de Buteyko methode de ademhaling weer op een natuurlijk tempo te krijgen wordt het ademhalingssysteem gebalanceerd.

Er wordt vaak gezegd dat diep inademen goed of zelfs beter is voor de zuurstofopname, maar de meningen verschillen hier nog weleens over. Volgens dokter Buteyko werkt diep inademen niet altijd effectiever, dit hangt af van de inspanning van de activiteit die op dat moment wordt uitgevoerd. Je zou kunnen zeggen dat de intensiteit van ademen moet matchen met de intensiteit van de activiteit die het lichaam op dat moment uitvoert.

Waar het om gaat is dat bij een verkeerde ademhaling de cellen niet genoeg zuurstof binnen krijgen, dit zorgt uiteindelijk voor lichamelijke klachten. Voor dit proces zijn de rode bloedlichaampjes verantwoordelijk, ze zorgen ervoor dat de zuurstof die binnenkomt in ons lichaam wordt getransporteerd naar de cellen en organen.

Door minder diep en snel te ademen, adem je minder zuurstof in. Dit zorgt ervoor dat het proces van de verwerking van zuurstof in ons lichaam beter getransporteerd kan worden naar de organen en cellen. Volgens dokter Buteyko zou dit uiteindelijk ook zorgen voor meer zuurstof in de cellen.

 

Wat zijn de effecten van de Buteyko methode?

De Buteyko methode zou bij verschillende klachten en aandoeningen effectief zijn. Echter zal er door een Buteyko therapeut niet geclaimd worden dat hij of zij je gegarandeerd van je klachten af kan helpen. Uiteindelijk is ieder lichaam uniek en weet je nooit van tevoren hoe iemand exact op een behandeling of in dit geval ademhalingsmethode zal reageren. Het is te allen tijde aan te raden om de methode onder begeleiding van een specialist uit te voeren.

Een aantal mogelijke voordelen en positieve effecten van de Buteyko methode:

 • Vermindering van hyperventilatieklachten;
 • vermindering van chronische vermoeidheid;
 • vermindering van allergieën;
 • vermindering van hooikoorts;
 • verbetering van de concentratie;
 • stimulatie van het immuunsysteem;
 • verlaging van de bloeddruk;
 • vermindering van benauwdheid bij astma.

Door de jaren heen zijn er veel medische onderzoeken uitgevoerd naar de effectiviteit van de Buteyko methode. Sommige onderzoeken werden specifiek gericht op mensen met bepaalde klachten of aandoeningen zoals bijvoorbeeld astma en hyperventilatie. Voor een overzicht van verschillende onderzoeken kun je hier kijken.

 

Wie is de grondlegger van de Buteyko methode?

De grondlegger van de Buteyko methode is de arts Konstantin Pavlovich Buteyko. Hij kwam er tijdens zijn onderzoek in Rusland achter dat de manier waarop we ademhalen enorm veel invloed heeft op onze gezondheid. Specifiek te diep en te kort ademhalen kan negatieve gevolgen hebben op de hersenen. Het ademhalingssysteem reageert supersnel op prikkels en invloeden van buitenaf, hierdoor heeft het veel effect op ons welzijn.

Konstantin kwam er ook achter dat heel veel mensen niet goed ademhalen, dit veroorzaakt chronische hyperventilatie. Dit houdt in dat je altijd het gevoel hebt dat je adem moet happen. Met andere woorden, je ademt teveel en vergeet regelmatig adem te halen. Ademen hoort vanzelf te gaan zonder hier continu bewust mee bezig te zijn. Vandaag de dag hebben veel mensen hier mee te maken. Vaak wordt dit getriggerd door stress en spanningsfactoren.

Konstantin Pavlovich Buteyko heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de connectie tussen adem en onze gezondheid. Tijdens dit onderzoek heeft hij met verschillende apparaten geëxperimenteerd om te kijken hoe hij de ademhaling weer op een natuurlijk ritme kan laten verlopen. Uiteindelijk kwam hij uit op de Buteyko methode.

De Buteyko methode werd door het Sovjet Ministerie van Volksgezondheid erkend als een klinisch effectieve behandelmethode. In 1988 richtte dokter Buteyko de Buteyko Kliniek Moskou op. Hier worden mensen met verschillende klachten en ziekten behandeld met de Buteyko methode.

 

Hoe wordt de Buteyko methode uitgevoerd?

De Buteyko methode is geen ademhalingsoefening zoals dat bij andere ademhalingstechnieken wel zo is. Het is eerder een aanpak dan een oefening en er bestaat niet één aanpak, maar deze wordt op de persoon afgestemd die hetn odig heeft om via de ademhaling de gezondheid te bevorderen.

Om de juiste aanpak te bepalen, wordt onder andere gekeken naar:

 • Technieken voor gezond spreken;
 • technieken voor gezond bewegen;
 • indicatie van gezonde voeding;
 • persoonlijke omstandigheden;
 • beschikbaarheid van begeleiding 3-6 maanden na het eerste consult.

 

Er is dus sprake van een uitgebreide persoonlijke aanpak die niet in één of enkele sessies kan worden volbracht, maar over een langere periode wordt uitgevoerd. Hierbij is altijd aandacht voor voldoende en goede individuele voorlichting waarbij rekening wordt gehouden met opvattingen van de persoon in kwestie over de ademhaling.

Ben je geïnteresseerd in de methode? Je kunt de Buteyko methode uitvoeren onder begeleiding van een professionele Buteyko therapeut of je kunt zelf een cursus of opleiding volgen.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.