Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Yoga voor kinderen

 • Geplaatst op
 • Door Mascha - Superyoga
Yoga voor kinderen

Wist je dat het beoefenen van yoga door kinderen veel voordelen heeft? Ze ontwikkelen hiermee hun flexibiliteit en spieren. Maar ook kunnen ze zich beter concentreren en worden ze er zelfverzekerder door. Tijdens een kinderyogales of thuis kunnen kinderen spelenderwijs veel plezier beleven met allerlei yoga oefeningen.

Yoga voor kinderen

Yoga kan op veel manieren gunstig zijn voor kinderen. Kinderen hebben namelijk vaak te maken met emotionele, sociale en fysieke uitdagingen. Het beoefenen van yoga met bepaalde ademhalingstechnieken en fysieke houdingen kan voor kinderen heel nuttig zijn. Het fijne is dat kinderen overal yoga kunnen beoefenen en bovendien is het ook heel laagdrempelig, voor de kinderen hoef je geen speciale kleding of andere spulletjes aan te schaffen. Een yogamat of dekentje is al voldoende. Maar naast dat yoga goed en gezond is voor kinderen, vinden ze het vooral erg leuk om te doen!

 

Waarom is yoga nuttig voor kinderen?

Het beoefenen van yoga door kinderen heeft veel voordelen. Ze worden er leniger door en ze ontwikkelen hun spieren. Daarnaast levert yoga een gunstige bijdrage aan hun weerstand en het verbetert de bloedsomloop. Maar ook mentaal heeft het beoefenen van yoga bij kinderen een positief effect: ze kunnen zich beter concentreren, krijgen meer rust in hun hoofd en het geeft ze meer zelfvertrouwen. Studies hebben zelfs aangetoond dat kinderyoga helpt bij kinderen met autisme en ADHD. Uit de onderzoeken blijkt dat een dagelijks yogaprogramma het agressieve gedrag, sociale terugtrekking en hyperactiviteit van deze kinderen verminderde vergeleken met een groep van kinderen met autisme die geen yoga beoefenden.

 

Wat doen ze tijdens een kinderyogales?

Vergeleken met een yogales voor volwassenen is een kinderyogales heel anders. Kinderen ervaren yoga oefeningen en houdingen op een speelse manier. Tijdens de les worden er liedjes gezongen, spelletjes gespeeld en verhaaltjes verteld. De kinderen beleven op een ontspannen manier veel plezier en kunnen hierdoor zichzelf zijn. Tegelijkertijd zijn ze bezig met het ontwikkelen van hun lenigheid, balans en concentratie.

Vaak komen er tijdens de les ook thema’s aan bod, zoals dieren en natuur. Veel yogahoudingen (asana’s) zijn geïnspireerd door de natuur en dieren. Door zich te verplaatsen in het dier is het voor kinderen veel makkelijker om de bewegingen en geluiden van het dier na te doen. Hierdoor kunnen ze de houding beter uitvoeren, ze beleven als het ware de eigenschappen van het dier in zichzelf.  Ze strekken zich bijvoorbeeld uit als een hond, of balanceren als een flamingo en hupsen rond als een kikker.

 

Yoga tips om thuis met je kind te proberen

Spelenderwijs met een groep kinderen yoga beoefenen is natuurlijk heel leuk en leerzaam. Maar je kunt ook heel makkelijk samen met je kind thuis genieten van yoga, of het nu in de woonkamer, in de slaapkamer of in de achtertuin is. Hieronder geven we enkele tips die je samen met je kind thuis kunt proberen.

 • Langzaam beginnen. Samen op je yogamat zitten en elke dag een paar ademhalingen oefenen is al een goed begin. Als je merkt dat je kind er klaar voor is dan kun je een houding toevoegen. Ga vooral niet te snel, je kind vindt het leuk om dezelfde houding vaak te herhalen.
 • Kies simpele houdingen, zoals: neerwaartse hond, kathouding, cobrahouding, boomhouding, kindhouding, lijkhouding, brughouding, kleermakerszit, en heldhouding. Als de pose te moeilijk is zal je kind minder enthousiast worden.
 • Wees consequent. Kinderen vinden een bepaalde routine erg fijn. Doe elke keer als je samen oefent dezelfde houdingen in dezelfde volgorde.
 • Laat ze hun eigen invulling geven aan de houdingen. Het is niet erg als de houdingen niet perfect zijn.
 • Volg het tempo van je kind. Soms gaat het een keer niet goed, en sta je alleen yoga te doen omdat je kind niet geïnteresseerd is en afgeleid. Forceren heeft geen zin, daarmee kan je kind het plezier in yoga verliezen.

Maar het allerbelangrijkste is dat jullie samen een moment van aandacht voor elkaar hebben en vooral veel plezier beleven.

 

Aanbevolen producten voor yoga met kinderen

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.