Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Spijkermatten

Filters

Spijkermatten en spijkerkussens

 

Een spijkermat en spijkerkussen, een weldaad voor je lichaam

Een spijkermat en spijkerkussen zijn de perfecte middelen om je lichaam te helpen ontspannen. Ze kunnen zorgen voor vermindering van verschillende lichamelijke klachten of ongemakken.

 

Wat is een spijkermat?

Een spijkermat of acupressuurmat is een mat die aan de bovenkant bestaat uit 242 rondvormige pads. Elke pad bestaat uit 27 spikes en iedere spike vormt een drukpunt voor de huid. Dit specifieke design maakt een spijkermat tot een product dat gelijkwaardig is aan een drukpuntmassage. Zo ook het spijkerkussen, deze kan vergelijkbaar fungeert aan een acupressuur sessie. Een spijkermat of acupressuurmat wordt soms ook wel een shakti mat genoemd, echter is dit de naam van een fabrikant en niet van het type product.

Over ons lichaam lopen meridianen, een volledig systeem van verbindingen tussen ons fysieke en mentale lichaam. Zodra er een blokkade in de meridianen ontstaat, kunnen verschillende lichamelijke processen niet optimaal verlopen. De bloedcirculatie en de lichaamsenergie kunnen geblokkeerd raken wat kan zorgen voor verschillende kwaaltjes en klachten of erger. In dit geval kunnen verschillende methodes zoals (drukpunt)massage en acupunctuur de blokkades opheffen. Het gebruik van een spijkermat en spijkerkussen werken ook op de drukpunten waardoor dit product perfect is om in te schakelen als je last hebt van je lichaam.

 

Hoe gebruik je een spijkermat?

Je gebruikt een spijkermat door er of met een dunne laag kleding of met de blote huid, voorzichtig op te gaan liggen. Dit is afhankelijk van je ervaring met het gebruik van dit product. Indien je nog geen ervaring hebt met het gebruik van een spijkerproduct dan raden we aan om de eerste paar sessies niet langer dan 10 minuten op de mat of het kussen te liggen. De spikes kun je in het begin als scherp of pijnlijk ervaren, het is belangrijk om je lichaam hier rustig aan te laten wennen.

Zodra je na een aantal sessies goed gewend bent aan het gevoel van de spikes en de druk, kun je de intensiteit verhogen door zonder kleding op de mat te liggen en de sessie stapsgewijs te verlengen naar ongeveer 20 minuten.

Belangrijk: Bouw dit rustig op volgens je eigen tempo! De snelheid van opbouwen verschilt per persoon.

Tijdens het gebruik van de acupressurmat of het acupressuurkussen kunnen er verschillende lichamelijke sensaties worden ervaren. Dat kan ongeveer als volgt verlopen:

 • 10-20 seconden: er ontstaat een onprettig en prikkend gevoel op je huid
 • 20-40 seconden: de doorbloeding van je huid komt op gang
 • 1-2 minuten: je krijgt een warm gevoel in je huid wat vergelijkbaar kan zijn met een gevoelige huid die verbrand is door de zon
 • 2-4 minuten: een tintelend of jeukend gevoel komt op
 • 4-6 minuten: je lichaam begint te ontspannen en te herstellen
 • 6-20 minuten: spierspanning neemt af, je voelt je heerlijk

Om de ervaring van het gebruik van dit product zo comfortabel mogelijk te maken kun je een sessie inplannen na bijvoorbeeld een meditatie of een yoga sessie. Hoe vaker je de spijkerproducten gebruikt hoe sneller je het beschreven proces zult gaan herkennen.

 

Waarom zou ik een spijkermat en een spijkerkussen gebruiken?

Je zou een spijkermat en een spijkerkussen kunnen gebruiken vanwege verschillende redenen. Misschien heb je een stressvolle periode achter de rug en kan je lichaam wel wat extra ontspanning gebruiken. Bij verschillende klachten kan een acupressuurmat uitkomst bieden en is het gebruik van dit product een handige manier om zelf je lichaam te onderhouden. Je kunt een acupressuurmat ook preventief gebruiken en zo regelmatig een rustmoment voor jezelf creëren. En je kunt het spijkerproduct natuurlijk inzetten als je last hebt van bepaalde klachten die gerelateerd zijn aan een verstoorde energiehuishouding in je lichaam waarbij een of meerdere meridianen kampen met een blokkade.

 

Toepassing van een spijkerkussen

Hoofd, nek en schoudergebied

Een spijkerkussen is het perfecte hulpmiddel bij klachten in het hoofd- en nekgebied omdat je vanaf ongeveer je hoofd tot een gedeelte van de schouders op het kussen ligt. De spikes werken diep door op de spieren, zenuwuiteinden en meridianen die in dat gebied lopen. Een gespannen nek kan leiden tot hoofdpijn, met een spijkerkussen kun je blokkades verminderen waardoor de bloedcirculatie weer op gang komt.

De voeten

Niet alleen voor het nekgebied gebruik je een spijkerkussen, voor de voeten is dit kussen net zo goed een absolute weldaad. Wist je dat er vanuit de Chinese Geneeskunde wordt benoemd dat er onder je voeten ook acupunctuurpunten zitten die verbonden zijn met je organen? Als je bedenkt dat we elke dag maar weer op onze voeten staan en lopen, is het helemaal niet gek om je voeten zo nu en dan eens te verwennen en onder handen te nemen. Blokkades kunnen overal in ons lichaam ontstaan en dus ook onder de voeten.

 

Toepassing van een spijkermat

Een spijkermat kan op verschillende manier worden ingezet. Je kunt zowel op je rug als op je buik op de mat liggen. Niet alleen aan de achterkant van het lichaam kunnen blokkades zitten, aan de voorkant van het lichaam lopen andere meridianen en spieren die zo nu en dan ook de nodige ontspanning verdienen. Let op: behandel de voorkant van je lichaam enkel als je al ervaring hebt met het gebruik van het spijkerproduct voor de achterkant van je lichaam. Het grote oppervlak van de mat zorgt voor een drukpuntmassage van zowel boven als onderlichaam. Stijve spieren in zowel je rug, armen als benen kunnen daarom goed behandeld worden met de mat.

Ook dieper liggende klachten zoals bijvoorbeeld fibromyalgie en reuma kunnen profiteren van de werking van een spijkermat. De druk van de spikes werkt via de huid door op de spieren en zenuwuiteinden waardoor verschillende lichamelijke processen die niet soepel verlopen als het ware een boost krijgen. Hierdoor worden verschillende processen in het lichaam positief getriggerd en zal de bloedsomloop en de energie weer ongestoord stromen.

Hieronder volgt een aantal toepassingen waarbij het gebruik van een spijkermat en spijkerkussen geschikt is.

 • Stijve spieren
 • Stress
 • Blokkades in de meridianen
 • Rugpijn
 • Nekpijn
 • Pijnlijke spieren
 • Slecht slapen
 • Buikpijn
 • Menstruatieklachten
 • Migraine
 • Afvoeren van afvalstoffen
 • Fibromyalgie
 • Reumatische pijn
 • Chronische pijntjes
 • Verstoorde bloedsomloop
 • Koude voeten
 • Vermoeide voeten

Voor de optimale beleving kun je er ook voor kiezen om zowel de spijkermat als het spijkerkussen samen te gebruiken. Met deze set wordt het hele lichaam onder handen genomen en vullen de mat en het kussen elkaar mooi aan in hun werking. Het lichaam wordt weer in balans gebracht.

 

Wanneer kan ik beter niet een spijkerkussen of spijkermat gebruiken?

Je kunt een spijkerkussen en spijkermat in sommige gevallen beter niet gebruiken. Om die reden is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de werking en de mogelijke effecten van deze producten voordat je ze gebruikt.

Hieronder delen we een overzicht van situaties waarbij je het spijkerproduct niet mag gebruiken.

 • Huidaandoeningen
 • Gevoelige huid
 • Als je zwanger bent
 • Bloedstollingsproblemen
 • Hartproblemen
 • Bij het gebruik van bloed verdunnende medicijnen
 • Bij het gebruik van medicatie

Heb je twijfels of je de spijkerproducten veilig kunt gebruiken? Raadpleeg bij twijfel een arts of specialist waarbij je eventueel onder behandeling bent.

 

Van welke materialen is de spijkermat gemaakt?

De spijkermat en spijkerkussen zijn gemaakt van een samenstelling van verschillende materialen.

De pads en de spikes

Hierbij is zeer kritisch gekeken naar de functie van de producten en de duurzaamheid van materialen. De spikes zijn gemaakt van ABS plastic. Dit is een zeer sterk plastic dat niet zal afbreken en ook geen huidirritatie of allergieën kan veroorzaken omdat het vrij is van schadelijke stoffen. ABS plastic is overigens niet een gerecycled plastic, voor het gebruik van de pads en spikes is gerecycled plastic niet sterk genoeg.

De stof

De stof van het kussen en de mat bestaat uit zeer stevig canvas katoen. Dit is een vriendelijk materiaal en zal voor langere tijd mooi en kwalitatief blijven. Daarnaast is canvas katoen zo stevig dat je er verantwoord op kunt liggen zonder dat het zal scheuren.

De vulling van het spijkerkussen

De vulling van het spijkerkussen bestaat uit 100% boekweitkaf. Boekweitkaf is een populair product dat veel gebruikt wordt als vulling van kussens. Net als bij onze meditatiekussens kan het kussen met een rits geopend worden waardoor je de optie hebt om extra kaf toe te voegen of juist een deel uit het binnenkussen te nemen. Zo kun je makkelijk zelf de stevigheid van het kussen bepalen.

Streng getest

De spijkerproducten van Lotus zijn getest middels de ROHS die aan zeer strenge EU-richtlijnen moet voldoen.

 

Pas op voor imitatieproducten

Wees bewust van waar je een spijkerproduct koopt. Er zijn helaas veel imitatieproducten in te krijgen die niet aan de strenge EU-richtlijnen voldoen. Deze producten zijn vaak gemaakt van een lage kwaliteit plastic en de pads worden aan de stof bevestigd met lijm. Echter dienen de pads door middel van verhitting in de stof te worden bevestigd zodat er geen mogelijkheid is dat de pads kunnen loskomen en er ook geen chemische stoffen vrij komen. Daarnaast is de kans dat de spikes kunnen afbreken aanzienlijk groter. Deze producten worden doorgaans voor een relatief lage verkoopprijs verkocht en veelal via BOL.

 

Hoe onderhoud ik mijn spijkermat en spijkerkussen?

Je kunt je spijkermat en spijkerkussen makkelijk onderhouden door de producten, als ze een opfrisbeurt kunnen gebruiken, te wassen op de hand, of in de wasmachine op een wasprogramma van maximaal 30 graden.

Let op: bij het spijkerkussen kan enkel de buitenste hoes gewassen worden. De binnenhoes mag niet in aanraking met water komen vanwege de vulling.

Vermijd het gebruik van de droger voor zowel het kussen als de mat! Laat ze aan de waslijn drogen.

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.