Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Ayurveda en yoga: een perfect duo

  • Geplaatst op
  • Door Cerise - Superyoga
Ayurveda en yoga: een perfect duo

Yoga en ayurveda gaan hand in hand. Dat blijkt wel uit het feit dat er ook een yoga vorm bestaat die volledig gericht is op de dosha’s die gehanteerd worden binnen de ayurveda. Ayurveda Yoga is een geschikte yoga vorm om uit te voeren als je je bezig houdt met deze eeuwenoude vorm van gezondheidsleer.

Wat is Ayurveda Yoga?

Ayurveda Yoga is een yoga vorm die gericht is op het in balans brengen van de drie dosha’s. De sessies zijn gefocust op wat het lichaam op dat moment nodig heeft en daardoor volledig gepersonaliseerd op je eigen lichaam. Hiermee breng je lichaam en geest tot rust en in balans.

Ayurveda Yoga is gebaseerd op de eeuwenoude Indiase geneeskunde die bekend staat onder de naam Ayurveda. Als we heel ver in de geschiedenis teruggaan, is er terug te leiden dat Yoga en Ayurveda diep met elkaar verweven zijn en kunnen zorgen voor een gezond leven.

De drie dosha’s zijn Kapha, Pitta en Vata. Samen vormen ze de basis van de lichaamsconstitutie van een persoon. De meeste mensen zijn doorgaans een combinatie van twee dosha’s. Door te weten welk dosha type je bent, kun je veel te weten komen over je sterke en zwakke eigenschappen. Met onder andere Ayurveda Yoga kun je bewust inspelen op het balanceren van je dosha’s door het uitvoeren van specifieke yoga oefeningen.

Binnen de yoga zijn er veel verschillende houdingen die ieder hun eigen intensiteit en effect op het lichaam hebben. Door bewust specifieke yoga oefeningen in te zetten per dosha kunnen deze houdingen de eigenschappen harmoniseren en bevorderen. Het verschilt per dosha welke yoga oefeningen bevorderlijk werken op het lichaam.

 

Welke type yoga oefeningen voor het Vata type?

Typerend voor een Vata type is dat ze lekker beweeglijk en actief zijn. Hierdoor liggen stress en moeilijk kunnen ontspannen sneller op de loer dan bij de andere twee dosha’s.

Het is raadzaam voor Vata types om daarom rustige yoga oefeningen uit te voeren die helpen bij het gronden en de ademhaling kalmeren, meditatieve yoga oefeningen zijn ook zeer geschikt voor Vata types. Hierdoor zullen gevoelens van rusteloosheid, angst en stress verminderen. Voor dit type is het ook belangrijk om de rug flexibel te houden en de asana’s af te wisselen met ademhalingsoefeningen om het ritme van de ademhaling te vertragen.

Voorbeelden van rustige asana’s binnen een Ayurveda yoga sessie zijn:

De welbekende lijkhouding is de ultieme houding om naar binnen te keren en zowel fysiek als geestelijk tot rust te komen.

De bekende kindhouding biedt rust voor het lichaam en een gevoel van geborgenheid waardoor ook de geest kalmeert.

Naast de ontspannende werking van de liggende vlinder, versoepelt deze oefening verschillende lichaamsdelen zoals het heupgebied en de wervelkolom.

 

Welke type yoga oefeningen voor het Pitta type?

Het pitta type is een echte go getter, ze weten wat ze willen en ze zullen ook hun best doen om hun doel te bereiken. Het pitta type is van nature warm aangelegd. Om het vuurtje van een pitta een beetje te blussen als deze uit balans is, zijn niet al te dynamische yoga oefeningen aan te raden. Er mag wel enige beweging of intensiteit in de oefeningen zitten.

Vanwege de aanpakkers mentaliteit van een pitta is het belangrijk om voor poses te kiezen die ervoor zorgen dat ze zowel fysiek als geestelijk een beetje kunnen afkoelen. Kies niet voor teveel oefeningen die de yoga sessie tot een flinke work-out maken. Wissel de oefeningen af met meditatieve oefeningen om de rust erin te houden.

Deze yoga asana’s zijn bevorderlijk voor pitta’s:

De cobrahouding vermindert stress en versterkt verschillende lichaamsdelen.

De vishouding opent het hart gebied en zorgt voor een doorstroming van energie door het lichaam.

De kaarshouding is een fijne houding die enige inspanning vraagt maar voornamelijk de geest kalmeert en de bloedcirculatie stimuleert.

 

Welke type yoga oefeningen voor het kapha type?

Kapha types zijn hele aardse, rustige types. Dit zijn de perfecte personen om steun van te krijgen, ze hebben veel liefde te geven. Vanwege de stevige lichaamsbouw die dit type doorgaans heeft zijn actieve yoga houdingen aan te raden. Denk hierbij aan staande oefeningen, Dit brengt de energie in het lichaam op gang en laat alles lekker stromen. Enige opbouw is voor dit type wel bevorderlijk om in de flow te komen en blijven.

De volgende oefeningen zijn geschikt om uit te voeren voor kapha’s:

  • Zonnegroet

De zonnegroet is een hele fijne en dynamische serie die voor een rustige opwarming van het lichaam zorgt. Je kunt de intensiteit van deze reeks zelf bepalen.

De ploeghouding vraagt inspanning en focus maar als je eenmaal in deze houding ligt, worden verschillende processen in het lichaam gestimuleerd. Zo wordt de bloedcirculatie op gang gebracht en versoepelt de rug.

De tijgerhouding geeft veel energie en versterkt verschillende lichaamsdelen zoals de benen en de rug.

Voor het uitvoeren van een optimale Ayurveda Yoga sessie is het handig om te weten te komen welk dosha type je bent. Je kunt dit laten checken door een ayurvedische therapeut. Ben je erg nieuwsgierig geworden? Dan kun je om al wat meer te weten te komen over de dosha types ook een online dosha test doen.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.