Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Lekker slapen? Probeer deze oefeningen

  • Geplaatst op
  • Door Lisanne - Superyoga
Lekker slapen? Probeer deze oefeningen

Inmiddels weten we allemaal wel dat lekker slapen bijdraagt aan een beter welzijn, zowel mentaal als fysiek. Tijdens je slaap neemt het lichaam de tijd om tot rust te komen en zich te herstellen, zodat je je de volgende dag weer energiek voelt. Dit is niet alleen belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren, maar is ook op de langere termijn nodig voor een goede gezondheid. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een goede nachtrust te bevorderen, zoals het doen van ademhalingsoefeningen, meditatie of yoga voor het slapen.

Waarom is slapen goed voor je?

Lekker slapen is essentieel voor zowel een goede fysieke als mentale gezondheid en is nodig om goed te kunnen functioneren en lekker in je vel te zitten. Tijdens de slaap gebeurt er namelijk veel in het lichaam. Zo komen er groeihormonen vrij voor de aanmaak van nieuwe cellen en weefsels, waardoor onder andere de spieren, huid en botten zich kunnen herstellen. Ook komt je immuunsysteem tijdens het slapen in actie om ontstekingen of infecties te voorkomen en genezen. Daarnaast komt het sympathische zenuwstelsel ’s nachts tot rust, waardoor je zenuwstelsel weer in balans komt.

Verder veranderen de verbindingen tussen hersencellen in je slaap, waarbij sommige verbindingen sterker worden. Dit zorgt ervoor dat je beter in staat bent om dingen te onthouden, waardoor je beter kunt leren en het concentratievermogen toeneemt. Sommige verbindingen worden daarentegen juist zwakker, wat ervoor zorgt dat stress afneemt en emoties verwerkt worden. In de hersenen worden tijdens een goede nachtrust dan ook alle prikkels, informatie en emoties verwerkt die je gedurende de dag binnenkrijgt.

 

Hoe kan je lekker slapen?

Er zijn natuurlijk talloze middelen die een goede nachtrust stimuleren, maar wat ons betreft hoef je niets in huis te halen om lekker te slapen. Natuurlijk is het in eerste instantie belangrijk om rustig af te schakelen met een ontspannen avondroutine om zo min mogelijk prikkels binnen te krijgen vlak voor het slapen. Vermijd bijvoorbeeld lang doorwerken in de avond, (te) spannende series en urenlang scrollen op je telefoon. Daarnaast zijn er verschillende oefeningen die je kunt doen om sneller in slaap te vallen en de kwaliteit van je nachtrust te verbeteren. Denk aan verschillende vormen van slaapyoga en ademhalingsoefeningen voor slapen. Ook kan het doen van meditatie slaap bevorderen.

 

Welke yoga in de avond?

Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat yoga voor het slapen een positief effect kan hebben op de slaapkwaliteit en met name Hatha, Yin en yoga Nidra zijn geschikt voor in de avond. Dit zijn namelijk kalme vormen van yoga die ervoor zorgen dat het lichaam en de geest tot rust komen om lekker te slapen.

 

Hatha yoga

Hoewel dit een wat actievere vorm van yoga is, is Hatha yoga ideaal om af te schakelen na een drukke dag en perfect als je bijvoorbeeld een hele dag achter je bureau gezeten hebt. Te weinig beweging op een dag kan er namelijk ook voor zorgen dat we niet lekker slapen. Deze vorm van yoga is gericht op het krijgen van een flexibel en sterker lichaam, maar zorgt er ook voor dat je lichaam en geest zich meer één voelen. Met een fijne Hatha yoga avondflow eindig je de dag ontspannen en val je sneller in een diepe slaap.

 

Yin yoga

Bij deze vorm van yoga blijf je voor een langere tijd in dezelfde houding, wat ervoor zorgt dat je spieren ontspannen, stress vrijkomt en energie weer vrij door het lichaam kan stromen. Yin yoga wordt op een kalme manier uitgevoerd en is daarmee de ideale yoga voor het slapen. Bovendien heeft deze vorm van yoga een aantal specifieke posities die lekker slapen zouden bevorderen:

 

Yoga Nidra

Yoga Nidra voor het slapen zorgt ervoor dat je in een diepe staat van ontspanning komt. Er zijn zelfs onderzoeken waaruit gebleken is dat een yoga Nidra sessie gelijk zou staan aan vier uur lang diepe slaap, waardoor het ook weleens slaapyoga wordt genoemd. Deze vorm van yoga wordt in slechts één asana uitgevoerd, namelijk in savasana (lijkhouding). Een stem begeleidt je bewustzijn vervolgens in rap tempo langs verschillende delen van je lichaam, waardoor hersengolven getriggerd worden en je bij de diepere lagen van je bewustzijn komt.

 

Meditatie om slaap te bevorderen

We krijgen tegenwoordig dagelijks ontelbaar veel prikkels op ons af, die we allemaal moeten verwerken. Dit zorgt er soms voor dat we moeilijk in slaap komen en gedurende de nacht niet lekker slapen. Door voordat je gaat slapen een slaap meditatie te doen, breng je je geest tot rust en bevorder je het verwerken van al die prikkels. Met meditatie slaap je niet alleen sneller in, maar vaak ook dieper, waardoor je ’s ochtends meer uitgerust wakker wordt.

 

Ademhalingsoefeningen voor lekker slapen

Als je moeilijk in slaap komt doordat je stress ervaart, is ook ademhaling een goede techniek om je lichaam en geest snel tot rust te brengen. Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen voor slapen, maar met name de 4 7 8 ademhaling (Pranayama) staat bekend als een oefening die lekker slapen stimuleert. Hierbij adem je vier seconden in door je neus, houd je zeven seconden je adem vast en adem je vervolgens acht seconden krachtig uit via de mond. Dit zorgt ervoor dat je in een diepe staat van ontspanning komt, waardoor je makkelijker in slaap valt.

Merk je dat je ondanks het doen van oefeningen nog steeds moeite hebt met lekker slapen? Dan is het altijd goed om een dokter of slaapexpert te raadplegen. Want ondanks dat yoga kan helpen bij slapeloosheid, zijn er soms ook dieperliggende oorzaken die zorgen voor een slechte slaapkwaliteit.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.