Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

10 redenen waarom yoga gezond is

  • Geplaatst op
  • Door Cerise - Superyoga
10 redenen waarom yoga gezond is

Dat yoga goed is voor je lichaam, is niet moeilijk te bedenken. Het is goed voor je spieren, je wordt leniger en de geest komt tot rust. Echter heeft yoga nog veel meer gezonde voordelen die ervoor kunnen zorgen dat je je energiek en fit voelt.

Waarom is yoga goed voor je gezondheid?

Yoga is goed voor je gezondheid omdat de oefeningen zorgen voor het opwarmen, stretchen en activeren van allerlei processen in het lichaam die verschillende positieve reacties met zich meebrengen.

Lees hieronder een overzicht van tien belangrijke voordelen die yoga kan hebben op je gezondheid.

1. Versterkt het lichaam

Veel yoga oefeningen hebben een positief effect op een specifiek lichaamsdeel. Zo zijn er veel yoga houdingen die de rugspieren sterker maken. De intensiteit van een asana werkt door op de spieren en de circulatie van bloed en energie door het lichaam. Dit maakt het lichaam sterker. Hoe sterker het lichaam is des te weerbaarder het is tegen ziek worden en pijntjes.

2. Verbetert de bloedcirculatie

De bloedcirculatie kun je goed op gang brengen met yoga. De opbouw en het type houdingen zorgen ervoor dat het lichaam automatisch reageert. De bloedcirculatie en Qi (energie) stromen weer vrij door het lichaam. Het menselijk lichaam is zo gebouwd dat het regelmatig moet bewegen om energiek en soepel te blijven.

3. Je kunt beter met stress omgaan

Stress is onvermijdelijk. We hebben er allemaal mee te maken maar goed voor ons lichaam is het niet. Met yoga leer je om je ademhaling te reguleren. Als je gestrest bent, is het ritme van je ademhaling veel sneller dan wanneer je ontspant. Veel yoga oefeningen bestaan uit ademhalingsoefeningen die je kunt toepassen. Dit heeft als effect dat je weerbaarder bent tegen stress, er komt minder cortisol vrij.

4. Verlaagt de bloeddruk

Een versnelde hartslag kan zorgen voor een hoge bloeddruk en stress. Met yoga focus je bewust op de ademhaling tijdens de poses. Op deze manier kan het verlagen van de bloeddruk een effect van yoga zijn wat ten goede komt voor je gezondheid.

5. Verbetert de nachtrust

Het hebben van een goede nachtrust is belangrijk voor ons lichaam. Wanneer we slapen is ons lichaam hard aan het werk, onze organen voeren hun taken uit. Slaap zorgt ook voor een helder hoofd de volgende ochtend. Bij het ervaren van veel stress en piekeren blijft de geest aan staan met als gevolg dat je niet tot rust komt. Met yoga kun je het hoofd makkelijker uit zetten en in een diepere slaap komen. Specifiek met Yoga Nidra kun je de slaap bevorderen.

6. Verhoogt het concentratievermogen

Een vol hoofd zorgt voor chaos, hierdoor is het moeilijk om je goed te kunnen focussen. Met yoga creëer je meer rust in het hoofd waardoor je minder snel wordt afgeleid, er is geen ruis. Je kunt yoga bewust inzetten om je concentratie te verhogen door in de ochtend yoga te doen. Tussendoor een paar yoga oefeningen uitvoeren die effectief zijn kan ook een hele hoop doen voor de gezondheid van de geest. Asana’s waarbij je voorover buigt (neerwaartse hond) of het hoofd naar beneden gericht is (hoofdstand) zodat het bloed naar het hoofd stroomt zijn zeer effectief om je hoofd meer focus en een opkikker te geven.

7. Maakt je lichaam leniger

Er zijn verschillende yogavormen, van dynamische Power Yoga tot een kalmere vorm als Yin Yoga. Bij het regelmatig beoefenen van de meeste yoga stijlen zul je na verloop van tijd merken dat je lichaam soepeler en leniger aanvoelt bij het maken van bepaalde bewegingen. Spierspanningen kunnen afnemen.

8. Vermindert gevoelens van angst en depressie

Yoga zorgt ervoor dat lichaam en geest bij elkaar komen, de ademhalingsoefeningen en de meditatie oefeningen creëren een helder hoofd waardoor gevoelens van angst en depressie kunnen afnemen. Er zijn inmiddels verschillende studies gedaan naar de effecten van yoga bij personen met een angststoornis en de uitkomst was positief. Bij het regelmatig beoefenen van yoga kunnen angst en depressie afnemen, dit heeft een positief effect op de mentale gezondheid. Je wordt gestimuleerd om in het nu te leven met yoga. Wie in het nu leeft ervaart geen stress, angsten of depressie.

9. Versterkt je immuunsysteem

Yoga kan een bijdrage leveren aan het versterken van je immuunsysteem waardoor je gezond blijft. Dit komt doordat yoga allerlei lichamelijke processen in gang zet zoals de afvoer van afvalstoffen. Het is belangrijk dat dit gebeurt zodat onze organen zonder complicaties hun taken kunnen uitvoeren. Daarnaast neem je met het beoefenen van yoga meer zuurstof op door middel van de ademhalingsoefeningen. Meer zuurstof zorgt voor een hoog energie level.

10. Zorgt voor innerlijke rust

Een ander belangrijk voordeel en onderdeel van het beoefenen van yoga is innerlijke rust. Een helder hoofd stimuleert positiviteit en het ervaren van weinig tot geen stress. Met meditatieve yoga oefeningen kun je mooi naar binnen keren waardoor je ineens tijd hebt voor zaken waar je eerder maar niet de puf voor had.

In welke mate en hoe de effecten van yoga zich op je gezondheid uiten verschilt per persoon en hangt af van hoe vaak iemand yoga beoefent.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.