Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

De 5 voordelen van yoga in de ochtend

  • Geplaatst op
  • Door Cerise - Superyoga
De 5 voordelen van yoga in de ochtend

Yoga in de ochtend is een goed begin van de dag. Het bevordert het verloop van een positieve dag met nieuwe energie. Door yoga al aan het begin van de dag in te plannen weet je zeker dat je niet een dag misloopt en een yoga sessie mist. Door dit in je dagelijkse routine te integreren wordt het steeds makkelijker om in de ochtend op te staan en je spieren kunnen zo lekker opwarmen.

Yoga in de ochtend

Yoga beoefenen is op elk moment van de dag een goed idee vanwege de positieve effecten die deze lichaamsbeoefening met zich meebrengt. Het uitvoeren van yoga in de ochtend kan voor jou positieve effecten hebben die op korte termijn al zichtbaar zijn.

In de ochtend als je net wakker bent zijn de spieren nog aan de stijve kant en is het goed om de intensiteit van de yoga oefeningen rustig op te bouwen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen beginnen met een rustige yogavorm zoals je Yin Yoga. Zodra de spieren een beetje zijn opgewarmd kun je de intensiteit verhogen met bijvoorbeeld een yogastijl zoals je Vinyasa Yoga.

Lees hieronder 5 voordelen en redenen waarom het absoluut de moeite waard is om ochtend yoga uit te proberen.

1. Beter verloop van de rest van je dag

Als je in de ochtend yoga hebt gedaan zal je merken dat je een positiever verloop van de dag gaat ervaren. In het algemeen is het verloop van je dag bepalend door hoe je de ochtend start. Met een paar ochtend yoga oefeningen zorg je voor een heldere en kalme start van je dag wat als effect heeft dat de rest van de dag soepeler verloopt.

Dit is voornamelijk heel fijn als je een drukke dag voor de boeg hebt, belangrijke afspraken hebt staan of bijvoorbeeld een examen moet maken waar je zenuwachtig voor bent.

 

2. Je start je dag energiek

Door je dag te beginnen met yoga in de ochtend ervaar je gedurende de dag meer ontspanning en energie. Dit komt doordat vrijwel alle yoga stijlen en oefeningen gefocust zijn op onder andere de ademhaling en naar binnen keren. Als je hier al in de ochtend mee begint, zorg je voor een goede basis van helderheid in het hoofd waardoor je geest rustig wordt.

Uiteraard heeft het uitvoeren van yoga oefeningen in de ochtend ook effect op je fysieke lichaam. De spieren worden soepel gemaakt en de bloedcirculatie gaat lekker stromen. Zowel mentaal als lichamelijk zal je je zo vroeg op de dag al energiek voelen.

 

3. Vermindert stress

Door het uitvoeren van ochtend yoga worden er systemen in de hersenen geactiveerd die zorgen voor een positief effect omdat je jezelf in zekere zin een beloning geeft. Hierdoor wordt het ervaren van stress verminderd en komen er juist gevoelens van ontspanning en energie op. Doordat de stressgevoelens afnemen, ontstaat er meer ruimte in het hoofd wat zorgt dat je beter in staat bent om beslissingen te nemen. Hierdoor kun je een productievere dag ervaren.

 

4. Moment voor jezelf

Een moment voor jezelf nemen is voor veel mensen een uitdaging. Van to do lijstjes tot werk, vaak komen we er niet aan toe en voor je het weet is de dag alweer voorbij gevlogen. Door in de ochtend voordat de dag met je planning en eventuele verplichtingen begint een vast moment te blokken waarin je ochtend yoga doet, kies je bewust een moment voor jezelf.

Het kan in het begin moeilijk zijn om hier ruimte voor te creëren maar het is het absoluut waard om in te plannen. Met een bewustzijnsmomentje voor jezelf staan alle andere verplichtingen en taken die je nog moet doen even op pauze. Hiermee gun je jezelf dat ene moment op de dag helemaal voor jou alleen. De waarde van een moment voor jezelf is groot en zet verschillende processen in het lichaam in gang die weer kunnen leiden tot meer productiviteit en een gevoel van zelfwaardering.

 

5. Beter op kunnen staan

Het is heel verleidelijk om in de ochtend als je net wakker bent al je telefoon te openen. Het begint met even het checken van de mailbox of je berichtjes en voor je het weet ben je verzonken in je telefoon en zit het hoofd eigenlijk al vol met informatie.

Het effect hiervan is dat we gedurende de dag een aanzienlijk minder goede focus hebben en niet aan alles op onze to do lijst toe komen. Ondertussen lig je misschien ook nog in bed en verlies je al veel tijd in de ochtend die wellicht besteed kan worden aan andere zaken.

Je dag starten met ochtend yoga kan helpen bij meer structuur en focus in de ochtend. Als je moeite hebt met vroeg opstaan, kan yoga je een goede motivatie geven om uit bed te komen zodat je fris kunt beginnen. Het kan wellicht handig zijn om een vaste plek te creëren waar je yogamat al uitgerold klaar ligt voor elke ochtend.

 

Wanneer begin jij met ochtend yoga?

Om de vijf genoemde effecten te ervaren is het zeker niet nodig om een volledige yoga practice uit te voeren. Je behaalt al positieve effecten met het uitvoeren van bijvoorbeeld drie tot vijf yoga oefeningen, dit hoeft dus echt niet lang te duren! Een sessie van bijvoorbeeld vijf tot tien minuten kan al een groot verschil maken als je dit dagelijks doet.

Door van tevoren al te bedenken welke yoga poses je wilt uitvoeren bespaar je jezelf tijd aan nog te moeten bedenken welke yoga poses je gaat uitvoeren. Een oefening als bijvoorbeeld de Neerwaartse Hond, of de Krijger 1 pose zijn superfijn om je dag mee te beginnen. Een sequence als de zonnegroet is ook een aanrader!

Tip: je kunt de yoga oefeningen uitvoeren door een intentie voor de dag te zetten die je in gedachte manifesteert tijdens je ochtend yoga routine. Hiermee kun je de motivatie vergroten om elke ochtend iets eerder op te staan om je ochtend yoga oefeningen uit te voeren.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.