Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Yin Yoga

 

Wat is Yin Yoga?

Yin Yoga is een kalme yogastijl waarbij de focus ligt op onder andere het ontspannen van de spieren. Hierdoor wordt er dieper gewerkt op de meridianen, het bindweefsel en de spieren.

De Yin Yoga poses bestaan voornamelijk uit statische asana’s. Typerend voor deze yogastijl is dat de asana’s lang worden aangehouden, ongeveer 3 tot 5 minuten. Soms zelfs voor 10 minuten. Doordat de Yin Yoga poses voor langere duur worden vastgehouden zorgt dit voor een uitgebreide stretch van de spieren en dieper gelegen lichaamsweefsels. Het bindweefsel wordt met Yin Yoga ook uitgebreid gerekt.

Naast focus op het fysieke lichaam wordt er tijdens deze yogavorm aandachtig stil gestaan bij het onderdeel meditatie. Het lichaam komt zowel mentaal als fysiek in balans. Yin Yoga is een vorm die dus ook zeker effect heeft op onze emoties. Met Yin Yoga oefeningen word je in een diepere staat van mediteren gebracht.

Yin Yoga is in het westen inmiddels één van de populairste yogastijlen die wordt aangeboden door yoga scholen. Niet zo gek als je bedenkt dat Yin Yoga je kan helpen om naar binnen te keren om de emoties te reguleren en zo rust in het hoofd te creëren. Dit is in de huidige maatschappij best een uitdaging waar veel behoefte aan is.

 

Waar staat Yin Yoga voor?

Yin Yoga staat voor naar binnen keren, balans en vertraging. Dit zijn onder andere aspecten die aan bod komen tijdens het uitvoeren van Yin Yoga oefeningen.

Om het begrip van Yin Yoga goed te kunnen begrijpen is het handig om te weten waar Yin en Yang voor staan aangezien de yogastijl hierop gebaseerd is. Het begrip van Yin en Yang vindt zijn oorsprong in Azië en is inmiddels in het westen geen onbekende term meer. Yin en Yang zijn tegengestelden van elkaar maar kunnen ook niet zonder elkaar. Yin is introvert en Yang is extravert.

Zie hieronder een klein overzicht met voorbeelden van de eigenschappen van Yin & Yang.

 

Yin staat voor:

 • Vrouwelijk;
 • ontspanning;
 • maan;
 • nacht;
 • donker;
 • zwart;
 • passief;
 • naar binnen gekeerd.

 

Yang staat voor:

 • Mannelijk;
 • kracht;
 • zon;
 • dag;
 • licht;
 • wit;
 • actief;
 • naar buiten toe.

 

Als we de eigenschappen van Yin en Yang koppelen aan de verschillende yogastijlen dan zijn Power Yoga, Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga voorbeelden van Yang. Dit komt omdat deze stijlen dynamischer, krachtiger en intensiever zijn dan Yin Yoga. Ze zijn meer gericht op kracht en er zit meer beweging in. Yin Yoga gaat meer naar binnen en is kalmer.

Voor de beste balans zou je ervoor kunnen kiezen om zowel een Yin als een Yang yogastijl te beoefenen en deze met elkaar af te wisselen. Uiteraard is het hierin ook belangrijk om te kijken naar wat je eigen lichaam nodig heeft om weer in balans te komen.

Iemand die meer beweging nodig heeft door bijvoorbeeld een laag energieniveau kan meer baat hebben bij een actieve yogavorm terwijl het voor een ander persoon juist zinvol is om een kalme yogavorm te kiezen vanwege drukte en onrust. Raadpleeg voor de beste balans altijd een professional.

 

Wat zijn de voordelen van Yin Yoga?

De voordelen van Yin Yoga zijn dat spanning en stress die het lichaam vasthoudt, vrijkomen waardoor je in staat bent om het los te laten. Het gevolg hiervan is dat de Prana (levensenergie) en de meridianen weer vrij door het lichaam kunnen stromen. Ondanks het feit dat de Yin Yoga poses langzaam en naar binnen gekeerd zijn, werkt deze yogavorm diep in op het lichaam en moet de yogastijl zeker niet onderschat worden.

Zie hier alle voordelen op een rijtje:

 • Stimulatie van lichaamsenergie (Qi);
 • stimulatie van de bloedcirculatie;
 • stress in het lichaam loslaten;
 • balans creëren tussen lichaam en geest;
 • versoepelen van het lichaam;
 • kalmeren van je ademhalingsritme;
 • goed voor de organen;
 • vergroten van mentale rust.

 

Wat is de geschiedenis van Yin Yoga?

Yin Yoga is in 1970 ontwikkeld in Californië door de Amerikaan Paulie Zink. Paulie Zink is een Chi Kung en Martial Arts expert. Doordat Paulie veel kennis heeft over verschillende vormen van lichamelijke beweging zoals Chi Kung, Martial Arts, Kung Fu en Toa Yin heeft hij deze yogastijl ontwikkeld. Hij stelde yoga lessen samen waarbij zowel Yin als Yang werd behandeld. In Yin Yoga kom je dan ook zowel Chinese als traditionele Indiase technieken tegen en zelfontwikkelde asana’s van Paulie.

Later, rond de jaren ‘80 heeft de Amerikaan Paul Grilley Yin Yoga geïntroduceerd in Europa. Grilley was een leerling van Zink en creëerde de Yin Yoga poses gebaseerd op zijn achtergrond binnen de Chinese geneeskunde en uiteraard de leer bij Paulie Zink.

Paul Grilley geeft yogalessen samen met zijn vrouw Suzee Grilley. Hij was één van de eerste yoga docenten die Yin Yoga in Nederland gaf.

 

Voor wie is Yin Yoga geschikt?

Yin Yoga is geschikt voor zowel beginners als de meer ervaren yogi. Doordat je bij Yin Yoga lang een bepaalde asana aanhoudt, heeft dit effect op het concentratievermogen. Belangrijk is om alles mentaal los te kunnen laten, daardoor is deze yogastijl uiterst geschikt voor mensen die meer rust in zichzelf willen vinden.

Als je zwanger bent en je wilt Yin Yoga doen is het raadzaam om te overleggen met je yoga leraar. Er zijn verschillende factoren die hierin bepalend zijn. Sommige Yin Yoga oefeningen zijn heel intensief en niet bevorderlijk bij een zwangerschap terwijl er ook zeker poses zijn die juist heel ontspannend kunnen werken voor een zwanger lichaam. Het fijne is dat de leraar zo goed als altijd een alternatieve pose voor je kan bedenken die voor jou op dat moment goed is om uit te voeren.

Op het gebied van lichamelijke klachten is Yin Yoga erg geschikt voor mensen met spierklachten aan o.a. de rug, nek en schouders. Daarnaast is het goed toe te passen op klachten als overspannenheid en burn-out.

 

Asana’s

Een Yin Yoga practice kan uit allerlei asana’s bestaan die merendeels zittend of liggend worden uitgevoerd. Voor deze yogastijl is het belangrijk om gebruik te maken van de juist hulpmiddelen, zeker als je net begint is het fijn om yoga props te gebruiken om eventuele overbelasting en een blessure te voorkomen. Denk hierbij allereerst aan een comfortabele yogamat, dit is de basis voor je yogasessie. Bij Yin Yoga wordt veel gebruik gemaakt van yoga blokken, bolsters, een yoga deken en eventueel een oogkussen.

Een aantal Yin Yoga poses die je in een les kunt tegenkomen zijn:

De vlinderpose versoepelt onder andere de heupen en de wervelkolom. Dit is een goede houding voor beginners.

De kindhouding is een bekende pose en voor zowel de beginner als de gevorderde een goede houding om volledig in tot rust te komen.

 • Sphinx - Salamba Bhujangasana

De sfinx houding opent het borstgebied. Vermoeidheidsklachten en stress worden verminderd met deze yoga pose en de houding wordt doorgaans voor 4 tot 5 minuten aangehouden.

De draakhouding is een uitdagende pose. Dit omdat deze oefening een flinke rekking geeft aan de heupen en de lies. Met de draakhouding werk je aan een betere emotionele balans.

 • Zwaanhouding - ardha Kapotasana

De zwaanhouding kun je voor 3 tot 5 minuten uitvoeren. Dit is een intensieve oefening waarmee je de heupen opent en spanning los kunt laten. Daarnaast is dit een goede houding om te aarden.

De brughouding is een oefening die heel kalmerend op je systeem werkt en kan zorgen voor een betere ademflow. De benen en het heupgebied maak je sterker.

 • Rupshouding - paschimottanasana

De rupshouding, ook wel caterpillar opent de hamstrings en brengt de bloedcirculatie op gang zodat de afvoer val afvalstoffen kan plaatsvinden.

De liggende twist is een houding die veel voor de rug kan doen, het versoepelt de wervelkolom. Het heupgebied krijgt een goede stretch in deze asana.

 • Open brughouding

De open brughouding, ook wel de open bridge pose focust zich veel op het gebied rondom de onderrug en het schoudergebied. Ook op de armen heeft deze asana effect vanwege de stretch doordat de armen over het hoofd geplaatst worden.

De duifhouding is een zeer intensieve asana. De doorstroming van energie wordt geactiveerd in het lichaam en brengt je stressniveau omlaag en brengt je emoties meer in balans.

Bij Yin Yoga staan voornamelijk centraal: focus, krachtig, ademhaling.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.