Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Is een yoga retreat iets voor mij?

  • Geplaatst op
  • Door Mascha - Superyoga
Is een yoga retreat iets voor mij?

We hebben allemaal wel eens een rustpauze en ontspanning nodig. Dagelijks word je namelijk geconfronteerd met heel veel prikkels vanuit je werk, gezin, vrienden, telefoon, laptop en ga zo maar door. Tijdens een yoga retreat kun je dit allemaal loslaten.

Tijdens een yoga retreat heb je geen afleidingen van de bewoonde wereld en mag je alleen maar met jezelf bezig zijn. Tegenwoordig kun je veel yoga retreats in Nederland en in het buitenland vinden. Prachtige locaties in het buitenland vind je bijvoorbeeld op de Spaanse eilanden, aan de Portugese kust of nog verder weg zoals in Thailand of Indonesië. Yoga retreats liggen vaak wat afgelegen en zijn omgeven door veel natuur en rust.

 

Wat kan ik verwachten tijdens een yoga retreat?

Het programma kan heel erg verschillen per retreat. Zo kun je tijdens een retreat een vast dagelijks ritme ervaren van yogalessen en meditaties, afgewisseld met workshops of andere activiteiten. Maar er zijn ook retreats waarbij je meer ruimte en tijd krijgt om even een boek te lezen, een massage te nemen of een duik in het zwembad. De duur van een yoga retreat kan variëren van een dag tot enkele weken. Omdat je de hele periode met dezelfde groep mensen bent, leer je elkaar goed kennen. Je vormt een hechte groep zonder vooroordelen en waar je helemaal jezelf kunt zijn. Soms ontstaan er zelfs mooie vriendschappen en vind je een vriend of vriendin waar je vaker mee op retreat kunt gaan.

Aan het begin van je eerste yoga retreat kun je misschien wat pijn ervaren. Omdat je veel meer yoga beoefent dan normaal kan dit een effect hebben op je spieren. Misschien merk je ook wel na de eerste paar lessen dat je je erg moe voelt. Dit is heel normaal, het komt omdat je contact maakt met je lichaam en echt begint te voelen hoe je bent in plaats van het te denken. Alle opgeslagen spanning komt eruit.

 

Wat voor soort yoga ga ik doen?

Er wordt vaak gedacht dat de retreats alleen voor gevorderde yoga beoefenaars geschikt is. Dat is zeker niet waar. Er zijn retreats beschikbaar voor alle of verschillende niveaus en behoeften. Vooraf moet je voor jezelf goed bepalen wat de intensiteit van de retreat moet zijn. Hoeveel yogalessen of meditaties per dag wil je, of wil je liever een combinatie van één yogales en een andere activiteit? Kortom: hoe deel je het liefste je tijd in?

De lessen op een retreat lopen vaak uiteen, van Vinyasa tot Hot Yoga, of zwangerschapsyoga tot Iyengar. Neem vooraf goed de tijd voor het vinden van een retreat die goed bij jouw yogastijl past en die aansluit bij je wensen. Ga niet perse voor de goedkoopste reis als je weinig budget hebt maar spaar liever nog even door zodat je een retreat kunt kiezen die speciaal voor jou is. De retreat waar jij een onvergetelijke ervaring beleeft.

Het is ook goed om vooraf even te checken of je een eigen yogamat mee moet nemen. Maar in de meeste gevallen boek je een retreat inclusief een yogamatje, handdoek of andere yoga props. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je eigen yogamat  mee te nemen als je dat prettig vindt. Maar dat is geheel aan jezelf.

 

Verbeteren yoga vaardigheden

Doordat je tijdens een yoga retreat veel meer yoga beoefent dan normaal krijg je de kans om een verdieping te maken in jouw yoga practice. De yoga docent heeft alle tijd en ruimte om jou te helpen in het onder de knie krijgen van die ene houding die je nog niet goed beheerst. Je voelt geen druk en niets hoeft, je zult merken dat je veel meer aanwezig kunt zijn bij je practice. Overigens zijn alle docenten gecertificeerd en hebben ze veel ervaring, je kunt hun referenties vaak controleren bij het boeken.

 

Gezondere leefstijl

Dat het beoefenen van yoga een positief effect heeft op je gezondheid staat buiten kijf. Het verbetert je lichamelijke conditie, het vermindert stress en je lichaam en geest krijgen een betere balans. Omdat je steeds bewuster wordt van je lichaam past gezonde voeding hier goed bij.

Naast de yogalessen is er tijdens een retreat ook vaak veel aandacht voor gezonde voeding. En tegenwoordig krijg je bij veel retreats ook vegetarische of veganistisch maaltijden en worden er meestal geen alcoholische dranken geschonken. En misschien heb je tijdens je retreat wel grote sprongen gemaakt in je yoga skills waardoor je nog meer gemotiveerd bent om gezonder te leven als je eenmaal thuiskomt.

 

Nieuwe inzichten

Omdat je tijdens een yoga retreat even helemaal los bent van alle prikkels en jouw dagelijks leven, kun je bepaalde dingen makkelijker vanaf een afstand bekijken. Juist omdat je er even niet midden in zit kan het jou veel nieuwe inzichten geven. Misschien ga je wel naar huis en wil je iets totaal anders aan gaan pakken. Je zult merken dat je na een yoga retreat helemaal uitgerust, helderder van geest, gemoedelijker en meer ontspannen van lichaam en geest bent. Je gaat weer met vernieuwde energie en helemaal opgeladen naar huis!

 

Aanbevolen producten voor een yoga retreat

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.