Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Genieten van kokos

  • Geplaatst op
Genieten van kokos

Heb jij wel eens een kokosnoot gedronken of gegeten? Een kokosnoot is super gezond maar bovenal heerlijk verfrissend en voedzaam. Kies voor gezond én lekker en geniet van een heerlijke natuurlijke smaak in de keuken. Maak je eigen curry's, smoothies of kefir en laat je lichaam lachen.

De kokosnoot is een oeroude vrucht en een van de meest voedzame vruchten uit de natuur. Jonge kokosnoten verschillen veel met ‘oude’ kokosnoten: de jonge noten zijn een stuk groter, hebben een groene schil, zacht kokosvlees en zitten vol met kokoswater. De oude noten daarentegen bevatten geen schil meer en zijn harig, hebben niet heel veel kokoswater, het kokosvlees is zeer hard en hebben een andere, meer Bountyachtige smaak.

De jonge kokosnoten bevatten doorzichtig helder water met een nootachtige smaak. Het water is een gezonde dorstlesser en bevat veel kalium wat goed is voor het onderhouden van een gezonde bloeddruk. Het kokosvlees uit een jonge noot is smaakvol en kan gemakkelijk worden verwijderd uit de binnenkant van de noot door het er met een lepeltje uit te schrapen. Het vlees bevat veel antioxidanten, calcium en vitamine B11 wat goed is voor een sterk immuunsysteem.

 

Kokos in de keuken

Dat een kokosnoot gezond is, is goed om te weten maar wat kun je met die kokosnoot? Je kunt beide onderdelen (het vlees en het water) volop gebruiken in de keuken, zowel voor ontbijt, lunch als avondeten. De simpelste vorm van consumeren is het water opdrinken en het vlees op te eten, bijvoorbeeld in de ochtend om direct goed gehydrateerd en vol energie aan de dag te beginnen. Je kunt het water en vlees ook gebruiken voor een heerlijke smoothie.

Je kunt het kokosvlees als dun laagje op een broodje doen als smaakvolle toevoeging of je kunt het vlees bij het avondeten gebruiken in een curry, waarbij ook het kokoswater van pas komt om de curry een volle smaak te geven. Ben je echt bedreven in de keuken en ben je een échte health freak? Probeer dan eens om je eigen kokoskefir te maken! Kefir is super gezond voor je darmen en daarmee voor je algehele gezondheid. Heb je een keukenmachine en houd je van een lekkere chocoladesnack? Maak dan zelf 100% gezonde kokosballetjes en geniet dagenlang van een gezonde snack als tussendoortje.

 

Kokosnoot openmaken

Veel mensen weten niet vanaf de buitenkant hoe een jonge kokosnoot eruit ziet en kennen eigenlijk alleen een harige bruine ‘oude’ noot als kokosnoot. Van degenen die wél weten dat een jonge kokosnoot een jonge kokosnoot is, resteert het grootste deel met de vraag hoe je zo’n ding openmaakt. Er zijn verschillende manieren: je kunt de noot openboren of er een gat in slaan met een schroevendraaier en hamer, je kunt met een speciale jonge kokosnoten opener een gaatje draaien of je kunt de noot met een mes openen. Als je behalve het kokoswater ook het kokosvlees wilt gebruiken, is de laatste methode de handigste. Als je weet hoe het moet, is het erg simpel. In de afbeelding hieronder laten we zien hoe je de noot met behulp van twee messen open kunt maken.

 

Onder de bast van de jonge noot verschuilt zich de harde schil die je kunt van een oude kokosnoot, die bruine behaarde schil. Leg de noot op zijn zijkant en snijd met een (koks)mes de bast van de bovenkant van de noot weg. De bovenkant kun je herkennen omdat deze met zijn punt naar boven wijst. Als je de bast verwijderd hebt, ben je bij de binnenste harde schil die je het beste met een stevig klein (zak)mesje kunt openen. Je kunt dit ook doen met de punt van sommige koksmessen maar een klein mesje is toch het handigst. Het kan zijn dat je een paar keer hard moet steken voordat je mesje door de schil heen boort. Als je mesje er eenmaal doorheen geboord is, probeer de noot dan open te wrikken door je mesje links en rechtsom te kantelen. Soms krijg je de noot niet in één keer open en moet je nog een keer steken vlak naast de eerste opening om de noot open te krijgen. Als je de goede plek te pakken hebt, breekt de noot gemakkelijk open waarbij een dekseltje ontstaat die je open en dicht kunt doen. Rietje erin en drinken maar!

Vergeet niet de noot leeg te schrapen met een lepeltje als je hem leeg hebt. Een truc om het vlees snel en geheel uit de binnenkant van de noot te verwijderen is door een theelepel omgekeerd (de bolle kant naar boven) tussen het laagje vlees en de schil van de noot te steken en rondom een flinke kier te maken tussen het vlees en de schil. Als de kier diep genoeg is, kunt je je vingers ertussen steken en het vlees losmaken van de schil. Als je geluk hebt, haal je de hele ‘bol’ met kokos intact uit de noot! Deze manier lukt meestal niet als het kokosvlees té zacht en creamy is.

Je kunt jonge kokosnoten kopen bij sommige Aziatische winkels, toko’s of met een beetje gelukg bij Turkse supermarkten. Het is niet altijd het seizoen voor jonge kokosnoten, de grootste kans om ze tegen te komen is in de Nederlandse herfst/ begin winter.

 

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.