Pure kokosballetjes

Houd je van een lekkere zoete snack maar wil je niet ongezond snacken? Dan zijn deze chocolade kokosballetjes jouw heaven on earth! Met slechts enkele ingrediënten maak jij de lekkerste snack die je ooit hebt gehad waarbij je je niet schuldig hoeft te voelen.

Het begint allemaal bij een kokosnoot. Heerlijk verfrissend en super gezond. Enkele voordelen van de kokosnoot op een rijtje:

- Verbetert het immuunsysteem.
- Gaat slechte bacteriën, virussen, schimmels en parasieten tegen.
- Rijke bron van vezels, vitaminen, mineralen en aminozuren.
- Zeer veel antioxidanten die o.a. het verouderingsproces tegengaan.
- Goede behandeling tegen huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis.
- Goed voor je haar.
- Zorgt voor gezonde botten en tanden door het lichaam te helpen calcium en magnesium beter op te nemen.

Bij verschillende winkels kun je jonge kokosnoten kopen. Steeds meer gezonde winkeltjes verkopen ze. Bij de grotere Aziatische supermarkten en toko’s heb je een grote kans jonge kokosnoten tegen te komen. Je kunt ze herkennen aan de vorm van een huisje en de lichtbruine, houtachtige huid. Voor de duidelijkheid: het gaat dus niet om de ‘oude’ donkerbruine en harige kokosnoten die je in veel supermarkten kunt kopen.

Ingrediënten voor 10-15 balletjes:

  • Kokosvlees van twee jonge kokosnoten
  • Zakje kokosrasp
  • 3 medjoul dadels
  • Kokosolie
  • ½ reep biologische pure chocolade (70% of puurder)
  • Optioneel: gember

 

Bereiding:

Stap 1. Voordat je het kokosvlees kunt bemachtigen, maak je de kokosnoot open* en drink je natuurlijk eerst het overheerlijke en verfrissende kokoswater op.

* Je kunt een jonge kokosnoot gemakkelijk in een paar seconden openmaken. Leg de noot op zijn zijkant en snijd met een koksmes de zachte houtachtige buitenschil weg in de richting van de punt totdat je de donkerbruine noot tegenkomt. Zet de kokosnoot weer rechtop en steek met een scherp klein maar stevig mes (bv. een zakmes) aan de bovenkant door de harde schil heen. Je kunt dit in één keer doen of door je mes op een punt te zetten en er met je handpalm op te ‘timmeren’.

Stap 2. Haal het kokosvlees uit de noot* en snijd het in stukken.

* Gebruik een stevige theelepel, wijs de bollende kant naar binnen en steek van boven naar beneden op de rand waar het kokosvlees begint ongeveer een centimeter in. Wring vervolgens je vingers ertussen en maak het kokosvlees voorzichtig los. Op deze manier verspil je geen vlees en neem je geen houtsnippers mee. Je kunt de noot ook uitschrapen met een lepel.

Stap 3. Gebruik een keukenmachine om de stukken tot een dikke substantie te malen. Zorg ervoor dat er geen vaste stukken vlees meer over zijn maar dat is alles vermalen is. Voeg eventueel vers geraspte (zo dun mogelijk) gember toe voor een extra smaakbeleving.

Stap 4. Vul alvast een bakje met een ruime hoeveelheid kokosrasp en verwarm de oven voor op 200 graden, haal de bakplaat eruit.

Stap 5. Verwijder de mengkom van de keukenmachine en haal het hakmes eruit. ‘Pluk’ nu steeds een hoeveelheid mengsel uit de kom, leg het in je handpalm en rol het met een beweging in één hand rond alsof je een balletje rondjes laat draaien in je hand. Als je kokosmengsel niet te dun is, ontstaat er nu een mooi balletje. Het kan voorkomen dat je kokosvlees wat natter en minder stevig is waardoor het rollen niet lukt en het mengsel aan je hand blijft kleven. Vorm in dit geval de vorm van een balletje. Leg alle balletjes op een ritje op je aanrecht.

Stap 6. Als je klaar bent met het rollen van de balletjes, haal je ze één voor één door het bakje met kokosrasp en rol je ze opnieuw in je handpalm tot een mooi rond balletje. Als je mengsel in stap 1 te kleverig was, kun je nu wel een mooi balletje rollen omdat de kokosrasp voorkomt dat het balletje aan je hand kleeft. Zorg dat alle balletjes aan de buitenkant volledig bedekt zijn met kokosrasp en leg ze op een bakplaat met bakpapier.

Stap 7. Bak de balletjes in 30 minuten goudbruin en laat ze minstens een paar uur afkoelen.

Stap 8. Smelt op het laagste vuur twee eetlepels kokosolie in een steelpannetje en voeg de halve reep pure chocolade toe. Wacht tot de chocolade gesmolten is en roer de kokosolie en chocolade goed door elkaar heen tot je een dunne chocoladesaus hebt. Giet de chocoladesaus in een kommetje en wacht even tot het niet meer heet is.

Stap 9. Doop de balletjes geheel in de chocoladesaus en leg ze op een bord. Laat ze een kwartiertje liggen tot de balletjes ‘uitgedropen’ zijn. Maak ze voorzichtig los van het bord, leg ze op een schoon bord en laat ze minimaal een nacht in de koelkast staan. Tip: knip kleine vierkantjes van een stuk bakpapier om te voorkomen dat de balletjes alsnog aan het schone bord blijven kleven.

Het kost redelijk wat tijd en moeite maar het resultaat is verbluffend en iedere keer weer meer dan de moeite waard!

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.