Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Energetisch, wat is dat?

  • Geplaatst op
  • Door Lisanne - Superyoga
Energetisch, wat is dat?

Je bent ongetwijfeld weleens een ruimte ingelopen, waar een bepaalde stemming hing die je meteen aanvoelde, zonder dat je wist wat er aan de hand was. Dit komt doordat alles energie is en met elkaar in verbinding staat. Als je iets aanvoelt, zonder dat er verbale of non-verbale communicatie plaatsvindt, noemen we dit ook wel op energetisch niveau verbinding maken. Dat kan met mensen en dingen om je heen, maar om energiek en vitaal te blijven, is ook een goede energetische verbinding met jezelf belangrijk.

 

Wat is de betekenis van energetisch?

Energetisch betekent eigenlijk de stroming van energie of iets dat te maken heeft met energie. Van je lichaam tot aan de bomen, planten en zelfs je huis en de meubels die erin staan: alles binnen ons universum is opgebouwd uit moleculen, atomen en energie. Want zelfs als je heel ver zou inzoomen op een levenloos object als een stoel, zie je dat dit in de kern is opgebouwd uit minuscuul kleine, bewegende deeltjes. Hiermee zou je kunnen stellen dat alles energie is en dat dit door, maar ook om ieder organisme of object heen stroomt.

 

Wat is energetisch voelen?

Als we energetisch betrekken op het lichaam gaat het dus om alle energie die door de verschillende meridianen heen stroomt, maar ook over het energetisch veld om het lichaam heen. Dit wordt ook wel een aura genoemd en kan door sommige mensen zelfs worden waargenomen met de zintuigen. Misschien heb je dit zelf ook weleens gevoeld, wanneer je een ruimte binnenliep en direct een bepaald gevoel kreeg door de energie van de mensen in de ruimte. Je tuned dan als het ware in op de energie van een ander, waardoor je energetisch verbonden kunt zijn met iemand, zonder verbaal of non-verbaal te communiceren.

 

Wat is een energetisch niveau?

Als we het hebben over een menselijk energieveld of aura van een mens, is deze opgebouwd uit 5 verschillende (holistische) niveaus: fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en energetisch.

 

Fysieke niveau

Dit niveau staat voor het fysieke lichaam, dat goed verzorgd dient te worden met gezonde voeding en voldoende rust en beweging om het vitaal en energiek te houden. Ook speelt lichaamsbewustzijn hierbij een belangrijke rol, wat inhoudt dat je goed kunt aanvoelen wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft en hiernaar luistert. Ook zijn er bijvoorbeeld vormen van yoga, die helpen bij diepe reiniging van het fysieke lichaam, zoals Shat Kriya yoga.

 

Emotioneel niveau

Bij deze laag is het belangrijk om je ervan bewust te zijn dat je emoties ‘ervaart’ en niet je emoties ‘bent’. We zeggen bijvoorbeeld ‘ik ben boos’, maar eigenlijk voel je je boos en is dit een primaire emotie die snel verdwijnt, zolang je deze wel toelaat en doorvoelt. Een emotie duurt vaak slechts enkele seconden of minuten en wordt daarna minder, waardoor je jezelf als het ware opruimt. Doe je dit niet, dan kunnen emoties zich opslaan in het lichaam wat ervoor kan zorgen dat je uit balans raakt.

 

Mentaal niveau

Je gedachten hebben meer effect dan je misschien denkt en hebben grote invloed op hoe jij je voelt, maar ook op hoe jij jouw leven ervaart. Wanneer je bijvoorbeeld negatieve gedachten hebt over jezelf, kan dit ervoor zorgen dat je verkeerde dingen aantrekt in je leven. Door je bewust te worden van wat je denkt, kun je hiermee aan de slag. Ook bij gedachten geldt namelijk: je bent niet je gedachten, je hebt een gedachte. Door bewustwording op mentaal niveau, kun je jezelf bevrijden van bepaalde overtuigingen en datgene manifesteren wat je wél graag wilt.

 

Energetisch niveau

Dit is de energie die door het lichaam stroomt en kun je zien als levenskracht of -energie, wat in de traditionele Chinese geneeskunde ook wel het stromen van de Qi wordt genoemd. Het is daarbij belangrijk om je bewust te worden van waar je jouw energie aan geeft en niet te veel energielekken hebt. Denk bijvoorbeeld aan een baan of persoon die je meer energie kost dan oplevert. Het is hierbij dus belangrijk om jezelf tijdig weer op te laden door te ontspannen of activiteiten te ondernemen die je wel energie geven.

 

Spiritueel niveau

Dit niveau is eigenlijk de kern van alle niveaus, omdat het hierbij gaat om wie jij diep van binnen écht bent, ook wel ‘het zelf’ genoemd. In je leven krijg je heel wat invloeden van buitenaf te verwerken, die ervoor zorgen dat jij je op een bepaalde manier vormt. Hierdoor kan het soms voorkomen dat je niet meer weet of je iets echt zelf wilt of bent, of dat dit is aangeleerd. Door spirituele energie (ook wel het kruin chakra) te laten stromen, kom je in contact met je ‘hogere zelf’ wat zorgt voor zingeving en het ervaren van meer voldoening.

 

Wat zijn energetische klachten?

Energetische klachten zijn klachten die ontstaan door blokkades in ons energienetwerk en die daarmee de verbinding tussen de verschillende holistische niveaus verstoort. Dit soort klachten kunnen zich eigenlijk op allerlei manieren uiten, zowel fysiek, mentaal als emotioneel. Denk aan een verstoorde nachtrust, het ervaren van angst en paniek of lichamelijke pijnklachten. Om dit soort klachten te voorkomen, is het dus van belang dat jouw energie op alle niveaus vrij kan stromen door jezelf regelmatig energetisch te reinigen.

 

Hoe reinig je jezelf energetisch?

Er zijn verschillende manieren om jezelf energetisch te reinigen om blokkades op te heffen en zo je energieniveau omhoog te krijgen. Een aantal manieren om energetische klachten te voorkomen zijn:

Natuurlijk is het altijd goed om bij klachten een professional te raadplegen, maar jezelf regelmatig energetisch reinigen kan er wel aan bijdragen dat je je energieker voelt en meer levenslust ervaart.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.