Yoga stijlen: welke kies jij?

Yoga stijlen: welke kies jij?

Yoga is eeuwenoud en werd al door onze verre voorvaderen beoefend. Het begon in de buurt van India waarbij de eerste yogastijl uitmondde in Hatha yoga waardoor dit één van de oudste stijlen is. Er zijn vandaag de dag vele aftakkingen waarbij iedere stijl zijn eigen kenmerken heeft.

Je kunt er niet omheen en ziet het steeds vaker, yoga. De al lang niet meer zweverige sport wordt door steeds meer doorsnee mensen uitgeoefend omdat de voordelen duidelijk zijn en men in de huidige maatschappij wel wat balans tussen lichaam en geest kan gebruiken! Ben je pas net begonnen of ben je nog van plan om te beginnen? Dan kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien dankzij de vele stijlen. Wij helpen je een handje op weg en staan stil bij de meest populaire stijlen.

 

Hatha yoga

Zonder twijfel één van de oudste yoga stijlen: Hatha yoga. Alles draait om de houding (asana) en de ademhaling (pranyama) met als doel om totale beheersing te krijgen over lichaam en geest. Deze beheersing kun je krijgen door te focussen op bepaalde plekken in je lichaam en daar de energie en concentratie naartoe te brengen. 

De letterlijke betekenis van Hatha yoga is ‘krachtig’ wat komt door de statische houdingen waarbij je niet beweegt. De meeste asana’s voer je dan ook in stilstand uit. Er zijn enkele uitzonderingen te benoemen zoals de bekende zonnegroet. 

Van oorsprong is Hatha Yoga een stijl waarbij spiritualiteit centraal staat en de energie van de zon (ha) en de maan (tha) wordt gebruikt om controle over lichaam en geest te krijgen en de uiteindelijke eenwording te bereiken. Als we kijken naar de werkelijkheid in onze moderne westerse wereld, dan is Hatha yoga een stijl waarbij het voornamelijk draait om lichamelijke prestaties én om het onthaasten. Weinig spiritualiteit en veel lichaam dus.

 

Ashtanga Vinyasa yoga

In tegenstelling tot Hatha yoga draait het bij deze yoga stijl allemaal om de flow, de doorstromende beweging. Dankzij de bewegelijkheid van deze stijl kent Ashtanga yoga meerdere andere namen zoals Flow of Power yoga in het Engels en Vinyasa yoga in het Sanskriet. 

Het gaat bij Ashtanga Vinyasa yoga zeker niet alleen maar om het lichaam maar het geestelijke gedeelte is een belangrijk onderdeel. De focus ligt op bandha’s in je lichaam, dit zijn belangrijke plekken waar je energie naartoe stuurt door het toepassen van ademhalingstechnieken en het aanspannen van je spieren. Dit combineer je met bepaalde kijkrichtingen waardoor je werkt aan je concentratie en bewustzijn en je verdrijft tevens de nodige gifstoffen uit je lichaam. Dat is mooi meegenomen!

 

Yin yoga

Een heel andere stijl is Yin yoga waarbij je houdingen voor een langere tijd aanneemt en het niet om het aanspannen van je spieren gaat. Het gaat juist om het ontspannen van je spieren waardoor je je gewrichten en weefsels aanspreekt. De naam is toepasselijk en komt voort uit Yin Yang waarbij Yin staat voor het statische (gewrichten en weefsels). Waar Hatha yoga en Ashtanga yoga oude stijlen zijn, is Yin Yoga een jonkie: de stijl is pas aan het eind van de jaren ‘70.

Het voordeel van Yin yoga is dat het een rustige stijl is waardoor het toegankelijk is voor iedereen, of je nu beginnend bent of jong of oud bent. Yin yoga past goed bij onze moderne samenleving waarbij onze gewrichten het steeds moeilijker hebben door de vele zittende beroepen. Dankzij deze stijl kun je je lichaam goed onderhouden en klachten voorkomen. Het ultieme doel is om de bloedcirculatie rondom de gewrichten te verbeteren en een betere flexibiliteit te creëren.

 

Hot yoga

Deze stijl is enorm populair (aan het worden) en heet ook wel Bikram yoga. Je beoefent Bikram yoga in een ruimte waarbij het minimaal 40 graden is waarbij je anderhalf uur aaneengesloten 26 asana’s beoefent en twee ademhalingsoefeningen. Het programma is altijd hetzelfde, welke les je ook volgt en de les mag enkel door een gecertificeerde leraar of lerares worden gegeven. Veel asana’s stammen af van Hatha yoga. Toch is Bikram yoga al best oud, het is ontstaan in de jaren ’50. 

Hot yoga is een yoga stijl met een gebruiksaanwijzing. Een paar uur van te voren niets meer eten, heel veel water drinken voor en tijdens de sessie en goed informeren of je wel geschikt bent voor deze intensieve sessies. Als je een hoge bloeddruk of hartproblemen hebt, kun je Hot yoga het beste vermijden. Dankzij de hoge temperatuur en de flinke inspanning ontgiften en ontspant je lichaam maximaal. Je kunt zelfs (oude) blessures genezen door een betere bloedsomloop, je flexibiliteit verbetert en je kunt er ook nog door afvallen.

 

Iyengar yoga

De unieke yoga stijl Iyengar bestaat al sinds de jaren ’40 en stamt af van de grootheid B.K.S. Iyengar. Alles draait om het uitlijnen van lichaam en geest waarbij evenwicht en balans sleutelwoorden zijn. Alles moet in balans zijn, van lichaam tot geest en zelfs je gevoel. Dit zie je ook terug in de asana’s die met de uiterste precisie moeten worden uitgevoerd, vaak met behulp van accessoires zoals riemen, touwen of bricks. 

Bij Iyengar yoga is het doel om vanuit het midden, het evenwicht, de ultieme concentratie te bereiken waardoor je met de uiterste precisie aan je doelen in het leven kunt werken.

 

Overige stijlen

Naast de bovenstaande stijlen, zijn er nog veel meer yoga aftakkingen zoals Kripalu, Kriya, Dru, Kundalini, Jivamukti of Satyananda yoga. Iedere stijl heeft zijn eigen kenmerken waarbij het soms draait om energie, maar ook om bewustwording en emoties. Veel van deze onbekendere stijlen zijn afkomstig uit de USA.

 

Beginners vs. gevorderden

Klinkt het allemaal heel erg lastig, denk je dat de meeste stijlen voor gevorderden zijn en ben je op zoek naar beginnersyoga? Dan zit je helemaal fout! Er bestaan geen stijlen die uitsluitend voor beginners of gevorderden zijn. Je kunt jezelf wel zo goed mogelijk begeleiden door de stijlen in een bepaalde volgorde te proberen. Zo kan iedereen die nog geen ervaring heeft, beginnen bij mediteren. Dit is zeer toegankelijk en kan een ingang zijn naar het daadwerkelijk beoefenen van yoga. Als eerste échte yogastijl wordt doorgaans gekozen voor Hatha yoga omdat de asana’s statisch zijn, wat als makkelijker wordt beschouwd dan dynamische asana’s. Je kunt op je eigen tempo oefenen en dat is wel zo prettig. Omdat dynamische stijlen zoals Ashtanga yoga meer tempo en kracht van je verlangen, kun je dit het beste pas beoefenen als je Hatha yoga onder de knie hebt. Ben je sportief en houd je van een uitdaging? Dan kun je in iedere stijl als beginner instromen en de uitdaging aangaan.

 

Aanbevolen productseries

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.